nikt ważny 04.05.2014 08:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Maja 2014 Ok...t - mam odmienne zdanie wynikające włąśnie z praktyki w montażach HSów. Ale... ale regulacja sanek to przyzwolenie na partaczenie roboty. Podstawą szczelności i prawidłowego działania jest montaż, montaż i jeszcze raz montaż. Oczywiście pomijam kwestię prawidłowego złożenia go na produkcji, tu też dokładność pozostawia wiele do życzenia i są fabryki które nie powinny się za to brać.Niestety ekip potrafiących montować HS ze świeczką szukać. Podstawowy błąd - podparcie. Kolejny - dokładność i nie rozumiem dlaczego maja z tym kłopoty - to tylko przyłożenie się do pracy jaką się wykonuje. Zgadzam się całkowicie z Twoją odpowiedzią na post Brassa - może nie 50% ale sądzę że ponad 30 %Fakt że klient mogący porównać PSK z HS wyściubi kilka tysięcy i weźmie HSa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
okt 04.05.2014 09:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Maja 2014 Nie mówiłem, że popieram partactwo na montażu, wiadomo montaż to podstawa, ale jeżeli jest regulacja to dobrze a nie źle:)Nie pisałem że 50% kupuje HS-y, ale tyle osób ma duże przeszklenia tarasowe. To ile z nich kupi zależy od sprzedawcy i wcale nie tylko cena się liczy, ale właśnie komfort i wygoda. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
witek86 04.05.2014 10:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Maja 2014 1% klientów to naprawdę mało bo u nas to będzie połowa ale nie wnikam u nas np 90% klientów ma rolety a Fin mówi że u niego jest zupełnie odwrotnie. HS się rozpowszechniły i firmy które kiedyś ich nie robiły i mówiły że to badziew shit itd teraz robią tylko takie sztuki że to HS nie można nazwać miałem kilka wizyt u ludzie którzy chcieli bym sprawdził bo im HS nie działa . Firma bardzo znana ale HS latem nie działa a zimą działa właściciel jeszcze nie mieszkał ale bez ponownego montażu nic już się nie zrobi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nikt ważny 04.05.2014 11:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Maja 2014 latem nie działa bo skrzydło się rozszerza pod wpływem temperatury i wychodzi właśnie montaż Proste sprawdzenie - wysokość w świetle ościeżnicy - jak znam życie po środku obniżenie o 2-3 mm i już sie klinuje bądź. . . bądź brak poziomu wynikający z niechlujstwa montażysty bądź. . . za mało klocków podporowych i siadło tu i ówdzie HS waży przeważnie 500 i więcej kilo więc każdy błąd montażowy wychodzi Cóż . . . montażysta albo MONTAŻYSTA Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jaceq 04.05.2014 12:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Maja 2014 (edytowane) Na HS 4000x2350 3 szyby na profilu Schuco dostałem wycene w wysokości 12500 brutto na małym VAT a mam możliwość odkupić od gościa niezamontowanego (po zmianie koncepcji przeszkleń) HS-a ale 2 szyby i wym 2530x2300... czyli węższe o pół metra i troszkę niższe ale za to za 7500 brutto i do tego z montazem. Co do fachowości montazystów nie mam obaw więc ten temat pomińmy... Będę miał jeszcze jeden HS w tym samym pomieszczeniu o tym samym rozmiarze ale chciałbym juz wziąć 3 szyby tylko zastanawiam się czy wizualnie te konstrukcje będą się różnić? Tzn HS 2 szybowy od 3 szybowego, czy nie da sie tego odróżnić "na pierwszy rzut oka"? HS 3 szybowy Uw=1,04 niby a 2 szyby 1,3... różnica chyba spora.Jeden HS będzie od południa ale w podcieniu a drugi od wschodu.EDIT: Chyba warto jednak brać tego za 7500...? Edytowane 4 Maja 2014 przez jaceq Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nikt ważny 04.05.2014 12:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Maja 2014 z opisu wnioskuję że obie konstrukcje HS masz na Schuco CTCzy będzie widać różnice ilości szyb? Jak postawisz obok siebie - różnice zobaczyszJak dalej to bym się tym nie przejmował Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Brass 04.05.2014 15:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Maja 2014 Zgadzam się całkowicie z Twoją odpowiedzią na post Brassa - może nie 50% ale sądzę że ponad 30 % Fakt że klient mogący porównać PSK z HS wyściubi kilka tysięcy i weźmie HSa No to u mnie jest kompletnie na odwrót. Nikt nie dopłaci kilku tysi aby mieć lekko otwierające się drzwi przesuwne. Przeszklenia bywają ale montuje w 30% przypadków PSK a w 69% 3-skrzydłówki (tu już jest problem aby dopłacić do PSK). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nikt ważny 04.05.2014 15:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Maja 2014 (edytowane) No cóż Brass, może gdybyś zainwestował i w pawilonie miał i PSK i HS to zobaczyłbyś jak ludzie wyskakują z kasy. PSK i HS w podziale 2/2 i szerokości 2,7mb chyba najczęściej spotykanej w domkach.Jak wezmą w dłoń . . . Od trzech lat nie sprzedałem ani jednej PSK-i. Ci co chcieli PSK decydowali się na HS.Brass, klient, nie mając porównania nie będzie wiedział za co wydaje dodatkowe pieniądzeI bynajmniej nie chodzi o 8mm próg jaki masz w HS-ie Edytowane 4 Maja 2014 przez nikt ważny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
witek86 05.05.2014 08:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Maja 2014 latem nie działa bo skrzydło się rozszerza pod wpływem temperatury i wychodzi właśnie montaż Proste sprawdzenie - wysokość w świetle ościeżnicy - jak znam życie po środku obniżenie o 2-3 mm i już sie klinuje bądź. . . bądź brak poziomu wynikający z niechlujstwa montażysty bądź. . . za mało klocków podporowych i siadło tu i ówdzie HS waży przeważnie 500 i więcej kilo więc każdy błąd montażowy wychodzi Cóż . . . montażysta albo MONTAŻYSTA winą jest brak prawidłowego zakotwienia górą i o tym wiem bo znam firmę od której są okna i jaki mają z tym problem , na dzień dzisiejszy wiercą przez górną ramę u mnie wybór taras suwanka czy hs wychodzi od wymiaru najczęściej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nikt ważny 05.05.2014 08:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Maja 2014 Witku, przy pewnych szerokościach niestety ale trzeba wiercić przez górną ramę, samo kotwienie nie ustrzeże nas przed wygięciem górnej, poziomej części ościeżnicy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 05.05.2014 11:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Maja 2014 No cóż Brass, może gdybyś zainwestował i w pawilonie miał i PSK i HS to zobaczyłbyś jak ludzie wyskakują z kasy. PSK i HS w podziale 2/2 i szerokości 2,7mb chyba najczęściej spotykanej w domkach. Jak wezmą w dłoń . . . Byłem widziałem, otwierałem i zamykałem, zarówno w Vetrexie, jak i MS. I z kilku tysiecy (na szczęście) nie wyskoczyłem. Oczywiscie wygoda jest nieporownywalna. Nawet w pewnym momencie Hs rozwazalem. Ale rozwazałem też plaską dachówkę, a w końcu wybralem reńską. I za jeden i za drugi wybor teraz sobie dziekuję, bo na etapie SSO, SSZ latwo wydaje się tysiace, a później trzeba na etapie kończenia budowy kombinowac, na czym te kilka(naście) tysięcy sobie odbić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
okt 07.05.2014 19:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Maja 2014 Byłem widziałem, otwierałem i zamykałem, zarówno w Vetrexie, jak i MS. I z kilku tysiecy (na szczęście) nie wyskoczyłem. Oczywiscie wygoda jest nieporownywalna. Nawet w pewnym momencie Hs rozwazalem. Ale rozwazałem też plaską dachówkę, a w końcu wybralem reńską. I za jeden i za drugi wybor teraz sobie dziekuję, bo na etapie SSO, SSZ latwo wydaje się tysiace, a później trzeba na etapie kończenia budowy kombinowac, na czym te kilka(naście) tysięcy sobie odbić. Z czasem będziesz żałował, że nie wybrałeś HS-a Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nikt ważny 07.05.2014 20:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Maja 2014 ...I za jeden i za drugi wybor teraz sobie dziekuję, bo na etapie SSO, SSZ latwo wydaje się tysiace, a później trzeba na etapie kończenia budowy kombinowac, na czym te kilka(naście) tysięcy sobie odbić.Widzisz, dla mnie okna i ich funkcjonalność jest wążniejsza od galzury czy mebli za dziesiątki tysięcy Szlajam się po budowach i w czasie montażu i później, jak już ludziska sobie mieszkają i możesz wierzyć bądź nie - większość płacze, lamentuje, że tu bez sensu było oszczędzać 150 zeta na fixie w skrzydle, tu na tym, tam na tamtym i spora część posiadaczy szerokich otworów wyjściowych na taras płacze że nie wybrało HSa a posiadacze PSK w szczególności bo cholera kobita ciągle wzywa by te 160 cm w P4 wyjąć i przesunąć - mimo posiadania mechanizmy wspomagania - który wspomaga tylko uchyl, później skrzydło trzeba samemu wysunąć ale o tym się nie myśli decydując o zakupie I uwierz mi - za wyposażenie wnętrza, za bajery jakie tam są można by nie jednego HSa kupić i zostało by jeszcze na dobrą brykę Echhhhh... zresztą nie mój dom, nie moje okna i co mi do tego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MMichal 07.05.2014 20:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Maja 2014 Witam Echhhhh... zresztą nie mój dom, nie moje okna i co mi do tego oooooo to racja - klient nasz Pan - mówi i ma ale to w sumie dobrze wymieni to PSK za 5-7 lat na HSa Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nikt ważny 07.05.2014 20:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Maja 2014 przy szerokości skrzydła w okolicy 1,5 mb? Najpierw za dwa - trzy lata wymieni wózki, później wymieni wózki, i nów wymieni wózki bo szkoda mu będzie glazyry na podłodze za 1000 zeta albo i więcej za mkwA może sie okazać że pierwsza wymiana sanek i prowadnicy będzie zanim się wprowadzi - po tynkach i wylewkach Ale jak wspomniałem nie moje to chałupy i kasaPamiętam dwa przysłowia"chytry dwa razy traci"oraz"jesteśmy za biedni by g... kupować" Dobranoc, pchły na nioc... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
witek86 08.05.2014 09:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2014 Byłem widziałem, otwierałem i zamykałem, zarówno w Vetrexie, jak i MS. I z kilku tysiecy (na szczęście) nie wyskoczyłem. Oczywiscie wygoda jest nieporownywalna. Nawet w pewnym momencie Hs rozwazalem. Ale rozwazałem też plaską dachówkę, a w końcu wybralem reńską. I za jeden i za drugi wybor teraz sobie dziekuję, bo na etapie SSO, SSZ latwo wydaje się tysiace, a później trzeba na etapie kończenia budowy kombinowac, na czym te kilka(naście) tysięcy sobie odbić. a jakie szerokie masz to PSK? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 10.05.2014 07:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2014 (edytowane) a jakie szerokie masz to PSK? 1.1m Widzisz, dla mnie okna i ich funkcjonalność jest wążniejsza od galzury czy mebli za dziesiątki tysięcy A dla kogoś, kto spędza kilka godzin w kuchni ważniejsza bedzie funkcjpnalnośc i trwałosc mebli i ostrzętu kuchennego. Dla kogos, kto codziennie spędza kilka godzin w samochodzie ważniejszy będzie komfort, jaki mu zapewnia. Te kilka tysięcy nie poszlo zreszta w glazure, czy meble, ale zagospodarowania deszczówki i lepszą izolację stropu. Czyli konkretnie w obniżenie kosztów utrzymania domu. Można powiedzieć, że kazda z zaoszczedzonych 4000zł za jakiś czas przyprowadzi drugie tyle. Edytowane 10 Maja 2014 przez fotohobby Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ClNEK 10.05.2014 08:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2014 Chyba trochę przesadzacie z nagonką na PSK. Moje pierwsze PSK ma 18 lat i żadnych wózków, sanek itp nie wymieniałem. Teraz w jednym ze starszych PSK klamka się rozpadła (obudowa) ale to przez próbę włamania. Klamka inna niż teraz i koszt spory bo 400 zł. Jedyna awaria jaką miałem w dziesiątkach PSK i to spowodowana przez złodziejaszka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 10.05.2014 08:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2014 (edytowane) Jak sie czegoś sprzedaje więcej, to proporcjonalnie jest więcej reklamacji.Ale... Jesli w dalszym ciegu zdażają się okna PSK, w ktorych szyna jest przykrecona do profilu i tyle (bez podparcia na całej długości) to ja się nie dziwie, ze za parę sezonow to może byc powod awarii, czy choćby permanentnej potrzeby regulacji.Jak sami pisaliście, niechlujny montaz HS też nie daje oczekiwanej ( i to po wydaniu takich pieniedzy) satysfakcji. Edytowane 10 Maja 2014 przez fotohobby Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
finlandia 10.05.2014 08:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2014 Ja juz chyba pokazywałem to zdjęcie PSK. Nawet gdy będzie zamontowane ok, to późniejsze utrzymanie go w czystości ma ogromny wpływ na długie użytkowanie. Wymianiałem już wózki w przesuwkach, ale jestem przekonany że ich zużycie wynikało właśnie z takich spraw jak na zdjęciu: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts