okt 10.05.2014 09:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2014 Zdjęcie pokazujące dramat ekip budowlanych Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nikt ważny 10.05.2014 10:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2014 Szczerze?Zdjęcie ukazujące ignorancję ekipy montującej okno. Drzwi zostawia się z osłoną aluminiowa i nakładkami - wszystko dokładnie się okleja jeśli nie zostało juz dokładnie zabezpieczone w fabryce WAŻNE dla wszystkich, dotyczy PSK i HS (HST)W trakcie kolejnych prac budowlanych najlepiej zabronić i egzekwować nie korzystanie z takich drzwiDlaczego?Zabrudzona prowadnica i pierwszy przejazd sanek, powoduje wbiciem się zanieczyszczeń w kółka i późniejsza "dziwną" pracę w trakcie przesuwania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
finlandia 10.05.2014 10:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2014 (edytowane) Jeszcze dodam że to była jedna z lepiej prowadzonych budów jakie w ostatnim czasie widziałem z bliska, a mimo tego - takie cuda.. i co? Przesuwka za 10 tys. przestanie dzialać i oczywiście winne będzie okno Ps. zgadzam się - powinny być założone osłony na wózkach. I nalepiej - oklejone - tak jak zawiasy o czym gdzieś tu niedawno wspomniałeś. Bo niestety- czyszczenie zawiasów zajmuje mi więcej czasu niż sama regulacja nie mówiąc już o uszkodzeniach gniazd regulujących. Tylko idąc tym tropem - czy montażysta ma oklieć i dokładnie zabezpieczyć okno i dbać o to by następne ekipy go nie zniszczyły? Edytowane 10 Maja 2014 przez finlandia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nikt ważny 10.05.2014 11:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2014 ..... czy montażysta ma oklieć i dokładnie zabezpieczyć okno i dbać o to by następne ekipy go nie zniszczyły? Szczerze ? Niestety to w interesie montażysty jest ułatwienie sobie pracy na przyszłość stąd np. zawsze zakładam wszystkie osłonki na zawiasy. Jak się porysują to klient sobie sam wymieni - ostatni widziałem osłonkę na dól za jedyne 3,25 zł / szt, górną za 4,00 zł/ szt Klientowi się wydaje że są to grosze - wiec niech później te grosze ze swego portfela wykłada PSK zawsze u mnie jest oklejona choć ostatnią montowałem ze trzy lata temu a może i więcej ? Od kilku lat same HSy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
finlandia 10.05.2014 11:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2014 Więc zależy kto na czyj interes patrzy. Ja widzę że założone oslonki choćby na etapie wcześniejszym niż malowanie sprawia, że są one zniszczone wcześniej niż klient zamieszka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MMichal 10.05.2014 11:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2014 Witam Panowie Wasze standardy pracy są "odrobinę" inne od 99% ekip parających się montażem.A odnośnie HSa to ostatnio widziałem jak taki został na jednym poszerzeniu ustawiony i chybotał się, że hoho a na pytanie dlaczego nie ma 2 rzędów poszerzeń usłyszałem " a na jaki ch...j ?" Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nikt ważny 10.05.2014 12:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2014 ....Panowie Wasze standardy pracy są "odrobinę" inne od 99% ekip parających się montażem. A odnośnie HSa to ostatnio widziałem jak taki został na jednym poszerzeniu ustawiony i chybotał się, że hoho a na pytanie dlaczego nie ma 2 rzędów poszerzeń usłyszałem " a na jaki ch...j ?".... I chyba najwyższy czas by te 99 % ekip albo wywalić z rynku albo nauczyć. A kto nauczy ? Najlepiej uczy kasa, a kasę trzyma w reku klient więc . . edukacja klientów wymusi odpowiednie standardy montażu A jak masz takie zdjęcia to poproszę zamieść je tu, bo mam pewien pomysł Więc zależy kto na czyj interes patrzy. Ja widzę że założone oslonki choćby na etapie wcześniejszym niż malowanie sprawia, że są one zniszczone wcześniej niż klient zamieszka. Fin, mam w d... innych interes. Klient jak kumaty to wpisze w umowę (o ile ma spisaną umowę - bo też jeszcze rzadkość), że potrąca za uszkodzenia to i tynkarze nagle przestaną otwierać niezabezpieczenie okna, przestaną suwać PSK czy HS z zababranymi sankami czy prowadnicami, zaczną po prostu dbać bo to będzie w ich namacalnym interesie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mic81 10.05.2014 15:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2014 Ktoś tu pisał o salonie w którym jest wybór PSK vs HS - po pokazie sprawa jest jasna . Wybrałem HS ale dalej walczę o cenę profil Veka / Vetrex VR90 poprosiłem tez o wycenę V82 różnica w kosztach nie jest znacząca. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nikt ważny 10.05.2014 16:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2014 Ktoś tu pisał o salonie w którym jest wybór PSK vs HS - po pokazie sprawa jest jasna . .... To ja ! To ja! To ja pisałem Opowiedz swoje wrażenia i . . jak możesz zdradź różnicę w cenie i dla jakiej szerokości Mogę o to poprosić ? Tak dla innych Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mic81 10.05.2014 17:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2014 (edytowane) HS chodzi jak po maśle jednym palcem - PSK trzeba się troszkę "naszarpać " Okno 300x220 różnica 4000 pln Edytowane 10 Maja 2014 przez mic81 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
okt 10.05.2014 17:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2014 ......Ja widzę że założone oslonki choćby na etapie wcześniejszym niż malowanie sprawia, że są one zniszczone wcześniej niż klient zamieszka. Sprzedawaj z chowanymi okuciami i problem osłonek znika:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
okt 10.05.2014 17:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2014 Ktoś tu pisał o salonie w którym jest wybór PSK vs HS - po pokazie sprawa jest jasna . Wybrałem HS-a ... Bardzo dobra decyzja:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nikt ważny 10.05.2014 22:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2014 HS chodzi jak po maśle jednym palcem - PSK trzeba się troszkę "naszarpać " Okno 300x220 różnica 4000 pln I o tej subtelnej różnicy mówimy Teraz tylko dopilnuj dokładnego montażu i będzie OK Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
witek86 12.05.2014 08:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Maja 2014 Ktoś tu pisał o salonie w którym jest wybór PSK vs HS - po pokazie sprawa jest jasna . Wybrałem HS ale dalej walczę o cenę profil Veka / Vetrex VR90 poprosiłem tez o wycenę V82 różnica w kosztach nie jest znacząca. a elwiz nie ma w salonie tych dwóch opcji do pokazania? dla mnie wybór oczywisty tarasy do 200cm to ruchomy słupek ,200-250 psk powyżej HS:) a klamki z psk i HS zawsze demontujemy klientom by nikt się nie kręcił już widziałem jak skaczę wąż firmy od posadzek po progu od HS za ponad 15 tys:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mic81 12.05.2014 13:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Maja 2014 a elwiz nie ma w salonie tych dwóch opcji do pokazania? dla mnie wybór oczywisty tarasy do 200cm to ruchomy słupek ,200-250 psk powyżej HS:) a klamki z psk i HS zawsze demontujemy klientom by nikt się nie kręcił już widziałem jak skaczę wąż firmy od posadzek po progu od HS za ponad 15 tys:) Nie byłem jeszcze w salonie elwizu kto wie może mają - czekam na końcową ofertę od nich. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
witek86 12.05.2014 14:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Maja 2014 mają u nas w zielonej salon ale jakoś zawsze zamknięte może ze względu na to że fabryka blisko to tam można podjechać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
misiupl 12.05.2014 19:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Maja 2014 Dot. niszczenia okien przez ekipy, to u mnie bynajmniej widząc (w większości po raz pierwszy) dwa ładne HSy nawet nie próbują sami otwierać. Fakt - każe im oglądać te dwa okna przed i po ich robocie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mic81 13.05.2014 09:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2014 (edytowane) Okna jak i HST będą na ciepłym montażu ale jak to zwykle bywa są wybory - taki montaż :http://images63.fotosik.pl/971/57b388fea9cf886amed.jpg(taśmy paroszczelne i paro przepuszczalne a między nimi jakieś coś przypominające styrodur) i taki montażhttp://images62.fotosik.pl/973/6c8b80628e122d0emed.jpg(po bokach jakaś miękka pianka + ciepły parapet - bez taśm) Wykonawca forsuję opcję 1 - którą wybrać ( ściany w systemie izodom2000 ) Edytowane 13 Maja 2014 przez mic81 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
finlandia 13.05.2014 09:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2014 W Twoim przypadku najbardziej istotne jest, jak dokładnie będą przygotowane ściany. Opcja pierwsza to "zwykly" montaż wartwowy na piankę (to coś w środku) z użyciem taśmy zewnętrznej i wewnętrznej. Z tym, że tu pokazano montaż w ścianie jednowarstwej - najczęściej jest ściana dwuwarstwowa i taśma zewnętrzna wywija się na bok, ale to szczegół. Bardziej mnie cieszy, że Illbruck w końcu zweryfikował swój pogląd na warstwę zewnętrzną i zamiast taśmy rozprężnej proponuje już folie. Opcja druga to montaż na taśmę multifunkcyjną zastępującą wcześniejsze trzy warstwy - ma to być teoretycznie najbardziej szczelny, czysty, szybki i skuteczny montaż okien. Zwykle sama taśma jest droższy od opcji pierwszej, a w przypadku jak na zdjęciu dochodzi jeszcze koszt ciepłego parapetu. Dlaczego ekipa forsuje nr1? Pewnie to kwestia ich doświadczeń i praktyki. Dla opcji nr 2 otwory muszą być niemal bezwględnie równo wymurowane (wypoziomowane). Opcja nr 1 jest trochę bardziej tolerancyjna dla braku pionów i poziomów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
finlandia 13.05.2014 10:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2014 To jeszcze tytułem zobrazowania mojej niechęci do taśmy rozprężnej jako opcji w montażu warstwowym - najczęściej widuję to tak: Specjalnie zachowałem większy rozmiar pliku by można było zobaczyć szczegóły. To montaż w ścianie trójwarstwej, więc okna są w warstwie ocieplenia. Styropian poprzycinany brzeszczotem (zwyczajnie niedbalstwo murarza) a na to tasma - w niektóych miejscach rozprężona o 1cm, w innych o 2, ale miejscami aż do 4 cm i tu na pewno nie spełni swoich funkcji. Identycznie byłoby z taśmą wielofunkcyjną. Pomijąc fakt, że w tej ścianie nie powinno się tak montować okien, to już w ostateczności opcją lepszą byłoby zastosowanie folii zewnętrznej zamiast taśmy rozprężnej. W tym przypadku ktoś zwyczajnie naciągnął inwestora na "ciepły montaż". Teraz rozumiecie czemu ekipy sa mniej chętne na taśmy rozprężne. Bo rzeczywistość murowana jest taka jak na zdjęciu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts