nikt ważny 13.05.2014 10:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2014 Szkoda że nie mogę otworzyć ale wydaje mi się że poza tym wszystkim co powiedziałeś to dodałbym złą pozycję okna w murze - w 3W okno pozycjonuje się względem ściany osłonowej a nie nośnej, czyli w tym wypadku jest za głęboko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
witek86 13.05.2014 10:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2014 Okna jak i HST będą na ciepłym montażu ale jak to zwykle bywa są wybory - taki montaż : http://images63.fotosik.pl/971/57b388fea9cf886amed.jpg (taśmy paroszczelne i paro przepuszczalne a między nimi jakieś coś przypominające styrodur) i taki montaż http://images62.fotosik.pl/973/6c8b80628e122d0emed.jpg (po bokach jakaś miękka pianka + ciepły parapet - bez taśm) Wykonawca forsuję opcję 1 - którą wybrać ( ściany w systemie izodom2000 ) jak ci tak proponują to ich posłuchaj ,niech nie uczą się na tobie itp:) może widzieli już stan budynku i murów i wiedzą co będzie lepsze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
finlandia 13.05.2014 10:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2014 Na ile pooglądałem budynek z ulicy, to pozycja okien wynikała chyba z faktu, że ostatnie piętro było jako ściana +ocieplenie i może "równali" pozycję okna w murze na całej elewacji. Tak czy inaczej - tu to dopiero jest naciąganie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mic81 13.05.2014 11:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2014 W Twoim przypadku najbardziej istotne jest, jak dokładnie będą przygotowane ściany. Opcja pierwsza to "zwykly" montaż wartwowy na piankę (to coś w środku) z użyciem taśmy zewnętrznej i wewnętrznej. Z tym, że tu pokazano montaż w ścianie jednowarstwej - najczęściej jest ściana dwuwarstwowa i taśma zewnętrzna wywija się na bok, ale to szczegół. Bardziej mnie cieszy, że Illbruck w końcu zweryfikował swój pogląd na warstwę zewnętrzną i zamiast taśmy rozprężnej proponuje już folie. Opcja druga to montaż na taśmę multifunkcyjną zastępującą wcześniejsze trzy warstwy - ma to być teoretycznie najbardziej szczelny, czysty, szybki i skuteczny montaż okien. Zwykle sama taśma jest droższy od opcji pierwszej, a w przypadku jak na zdjęciu dochodzi jeszcze koszt ciepłego parapetu. Dlaczego ekipa forsuje nr1? Pewnie to kwestia ich doświadczeń i praktyki. Dla opcji nr 2 otwory muszą być niemal bezwględnie równo wymurowane (wypoziomowane). Opcja nr 1 jest trochę bardziej tolerancyjna dla braku pionów i poziomów. Moje otwory okienne wyglądają tak http://images65.fotosik.pl/958/ad46e4d17b1242b3med.jpg I jakoś ta wersja z ciepłym parapetem bardziej mi się "podoba" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nikt ważny 13.05.2014 11:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2014 i super wygląda Ciepły parapet jest dobrym rozwiązaniem dla takiej konstrukcji ściany. Biorąc pod uwagę, że tynku będziesz miał niewiele montaż wypadałoby wykonać na taśmy wielofunkcyjne i co dalej? Mieszkać i tyle Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mic81 13.05.2014 12:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2014 Wybierając ciepły parapet dokoła otwór okienny będzie miał styropian. Inne pytanie mi się nasunęło czy okna w jakiś sposób się mocuję do muru. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nikt ważny 13.05.2014 12:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2014 Wybierając ciepły parapet dokoła otwór okienny będzie miał styropian. Inne pytanie mi się nasunęło czy okna w jakiś sposób się mocuję do muru.no i czar prysł. To tak, jak czasem patrzysz na piękną kobietę i gdy się odezwie....ciśnienie opada Oczywiście że okno się MOCUJE do mury w jakiś tam sposób Najważniejsze , że nie czyni się tego na ślinę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mic81 13.05.2014 12:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2014 no i czar prysł. To tak, jak czasem patrzysz na piękną kobietę i gdy się odezwie....ciśnienie opada Oczywiście że okno się MOCUJE do mury w jakiś tam sposób Najważniejsze , że nie czyni się tego na ślinę dobre jakoś to przeżyje chodź przyznam łatwo nie będzie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ClNEK 13.05.2014 14:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2014 Montaż w wersji 2 wymaga przewiercenia ramy i montowania na śruby idące przez ramę. W montażu nr 1 można też na śruby ale częściej montuje się na kotwy , dzięki czemu nie trzeba przewiercać ramy (przynajmniej mi się tak wydaje, ze częściej na kotwach) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Matlub 21.05.2014 06:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Maja 2014 Witam jest ktos kto montował HSa w systemie MOWO jest to wogole wykonalne i jesli tak to jak to wyglada w praktyce? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
T12345T 21.05.2014 08:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Maja 2014 http://oknotest.pl/montaz-okien/drzwi-balkonowe-unosno-przesuwne-hst-montaz-w-mowo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
finlandia 21.05.2014 08:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Maja 2014 Ech, popatrzyłem na zdjęcia (czytać juz się nie chcialo;) ) i mam pytanie"Dlaczego na szkicu, który znajduje się mniej więcej w połowie tego artykułu gotowa posadzka nie dochodzi do gory progu? W końcu HS to niski próg a w takim konkrentnym wykonaniu nie wykorzystujemy w pełni jego możliwości?Chyba że jest coś, o czym nie wiem i w swojej praktyce się nie spotkałem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nikt ważny 21.05.2014 10:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Maja 2014 Tak my wymierzamy i słusznie ale jak popatrzysz w dokumentacje i przekroje to zawsze wnętrze jest 20 mm niżej niż próg Ale od dawna wiadomo ze rysunki swoje - życie swoje Ja tam mierzę pod wykończoną gotową posadzkę czyli próg aż 8mm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Matlub 21.05.2014 10:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Maja 2014 (edytowane) Dzięki za artykuł A mam pytanie jaki jest mniej więcej koszt systemu MOWO za mb??? Edytowane 21 Maja 2014 przez Matlub Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
T12345T 21.05.2014 10:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Maja 2014 Dlaczego na szkicu, który znajduje się mniej więcej w połowie tego artykułu gotowa posadzka nie dochodzi do gory progu? W końcu HS to niski próg a w takim konkrentnym wykonaniu nie wykorzystujemy w pełni jego możliwości? Dlaczego i dlaczego. Jak dzieci:-). Po pierwsze ze szkicu miało wynikać, że próg w HS ma wysokość wewnętrzną i niskim jest wyłącznie z nazwy. Po drugie, że wysokością posadzki względem wewnętrznej wysokości progu można "manerwrować". Po trzecie, że podejście posadzką pod górną krawędź progu może być "utrudnieniem serwisowym" np. gdyby przyszło wyjmować skrzydło. Według mnie tam powinien być pewien luz "manewrowy" o tym jaki powinien decydować producent, bądź na własne ryzyko monter o ile ma stosowne doświadczenie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
T12345T 21.05.2014 10:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Maja 2014 Dzięki za artykuł Nie ma sprawy, po to je pisuję, byście Państwo inwestorzy obrastali we własną wiedzę i poglądy. Wedle mojego, montaż HS w ociepleniu to jakaś aberracja. Ten produkt nie został stworzony dla budynków energooszczędnych i pasywnych, to po pierwsze. Po drugie, chociaż pokazałem, że montaż HS w MOWO jest możliwy, Illbruck raczej się nie zgodzi na powtórkę i gwarancją tego nie obejmie. Po trzecie, jak Pański HS z tych większych, to sugerowałbym montaż raczej pół na pół. Pół HS w ścianie,, pół w MOWO. Energetycznie różnica niewielka, a nie ma zmartwień o statykę i stabilność konstrukcji.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Matlub 21.05.2014 10:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Maja 2014 No może nie jestem inwestorem a przynajmniej nie w tej chwili. Aczkolwiek lubię zgłębiać wiedze i nowe zagadnienia w temacie okien Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nikt ważny 21.05.2014 12:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Maja 2014 (edytowane) Dlaczego i dlaczego. Jak dzieci:-). Po pierwsze ze szkicu miało wynikać, że próg w HS ma wysokość wewnętrzną i niskim jest wyłącznie z nazwy. Po drugie, że wysokością posadzki względem wewnętrznej wysokości progu można "manerwrować". Po trzecie, że podejście posadzką pod górną krawędź progu może być "utrudnieniem serwisowym" np. gdyby przyszło wyjmować skrzydło. Według mnie tam powinien być pewien luz "manewrowy" o tym jaki powinien decydować producent, bądź na własne ryzyko monter o ile ma stosowne doświadczenie. Echhhhh.... A więc od początku HS to z założenia drzwi przesuwane z niskim progiem - taka jego nazwa i tyle Dokumentacje systemowe posiadają rysunki poglądowe i zawsze pewne modyfikacje wprowadzić można pod warunkiem nie zaprzepaszczenia samej ideii A więc: - Inwestorze, nie chcesz mieć problemów gdy próg będziesz miał na równo z posadzką wewnętrzną (próg a to nie to samo co prowadnica dla sanek), zastosuj odwodnienie liniowe przed samym HSem by jak wiatr i deszcz.....i masz potop jeśli rozumiesz co może się wydarzyć - Inwestorze, nie chcesz potopu, od zewnątrz miej próg co najmniej 20 mm (czyli posadzka 20 mm niżej od progu HS-a) ale i on nie ustrzeże Cię przed silnym wiatrem i deszczem gdy powyższego nie zrobisz (tzn. odwodnienia liniowego) - Inwestorze, pamietaj o jednym. HS nie znosi głupoty. Jak już masz mieć jakiś tam poziom docelowy i firma sprzedająca CI HSa jest kumata to - pod żadnym pozorem nie możesz posadzki PODNIEŚĆ !!! Bo jak wspomniał T12345T mogą (?) i pojawią (!!!) się kłopoty serwisowe. By cokolwiek wymienić trzeba wyjąć skrzydło i tu za wysoka posadzka to uniemożliwi i będzie kiszka do końca chałupy lub Was (czego Wam nie życzę ) - Inwestorze, przestań czytać Muratora i Forum bo zgłupiejesz do reszty. Tu jacyś nawiedzeni siedzą i głupoty wypisują ( Kto słyszał by HS wrzucać w całości w ocieplenie? Toż to sztuka dla sztuki. Jak przedmówca napisał, by zachować estetykę domu wysunąć go tyle ile wysuwa się inne okna (jeśli się je wysuwa) i chwacit Święte słowa kolegi : ...bądź na własne ryzyko monter o ile ma stosowne doświadczenie. HS stał się modny ale niewielu potrafi go montować normalnie, a co dopiero w ociepleniu. Żenujący jest poziom ekip montażowych w tym zakresie. Mało tego - oni mówią, że zrobili dobrze i Klient się czepia - bo wyczytał że podparcie ma być co 30-40 cm i zarówno pod wewnętrznym jak i zewnętrznym profilem Edytowane 21 Maja 2014 przez nikt ważny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
finlandia 22.05.2014 06:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Maja 2014 Po trzecie' date=' że podejście posadzką pod górną krawędź progu może być "utrudnieniem serwisowym" np. gdyby przyszło wyjmować skrzydło. Według mnie tam powinien być pewien luz "manewrowy" o tym jaki powinien decydować producent, bądź na własne ryzyko monter o ile ma stosowne doświadczenie.[/quote'] Tu się zgadzam- Producent powinien wydać odpowiednie zalecenia i na niektórych szkicach widuję tak jak na zamieszczonym u Ciebie. W progach GU, których najwięcej mam zamontowanych bez problemu można podejść pod samą górną krawędź i nie przeszkadza to w zdejmowaniu skrzydła, dlatego zwracam uwagę na ten szczegół Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
witek86 23.05.2014 10:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Maja 2014 tyle pieniędzy i się potykać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts