jaceq 10.06.2014 10:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Czerwca 2014 może wypowie się ktoś kto ma z takimi systemami do czynienia. Teraz to żeś pojechał przecież Ci nie chcą na złość zrobić tylko pomóc ale mam wrażenie, że zbyt roszczeniowy jesteś a to nie pomaga w rozmowie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grzes124 10.06.2014 11:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Czerwca 2014 Teraz to żeś pojechał przecież Ci nie chcą na złość zrobić tylko pomóc ale mam wrażenie, że zbyt roszczeniowy jesteś a to nie pomaga w rozmowie... Czym ta roszczeniowość się objawia? Tym, że chciałbym dostać jakieś bardziej szczegółowe informacje od osoby, z której postów wynika, że może mieć coś wspólnego z branżą okienną? Jakoś inni użytkownicy potrafili odpowiedzieć bardziej konkretnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
T12345T 10.06.2014 11:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Czerwca 2014 Przepraszam ale tak Pana odbiera potencjalny klient. Pisanina w stylu wiem, ale nie powiem, i jeszcze na koniec się obraża... Albo chcesz Pan pomóc i pomagasz, albo nabijasz Pan posty. Proste. Nie mam powodu obrażać się na Pana. Po prostu, Pan oczekuje wskazówki typu kup to a to, tu i tu, bo to dobry produkt. Tego typu radę usłyszy Pan od dowolnego sprzedawcy. Ja akurat okien nie sprzedaję, ani nie montuję, więc takich rad nie udzielam, bo nie muszę. Za chwilę wystartuje nasz program rekomendacji technicznych, ale tam też nie będzie tego typu wskazań. Decyzja co kupić, gdzie kupić i dlaczego właśnie to, a nie tamto zawsze będzie po Pańskiej stronie. Ryzyko również. Moja rola to podpowiadać jak od siebie odróżniać produkty. Tylko to mówię, a czy Pan woli skorzystać z prostej rady, czy jednak zwróci uwagę na pewne aspekty techniczne, to już tylko w Pańskiej gestii. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grzes124 10.06.2014 11:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Czerwca 2014 Nie mam powodu obrażać się na Pana. Po prostu, Pan oczekuje wskazówki typu kup to a to, tu i tu, bo to dobry produkt. Tego typu radę usłyszy Pan od dowolnego sprzedawcy. Ja akurat okien nie sprzedaję, ani nie montuję, więc takich rad nie udzielam, bo nie muszę. Za chwilę wystartuje nasz program rekomendacji technicznych, ale tam też nie będzie tego typu wskazań. Decyzja co kupić, gdzie kupić i dlaczego właśnie to, a nie tamto zawsze będzie po Pańskiej stronie. Ryzyko również. Moja rola to podpowiadać jak od siebie odróżniać produkty. Tylko to mówię, a czy Pan woli skorzystać z prostej rady, czy jednak zwróci uwagę na pewne aspekty techniczne, to już tylko w Pańskiej gestii. Nie szukam osób które wybiorą za mnie, ale które w pewnym stopniu ten wybór uproszczą. Informacje, które Pan udzielił, także się przydadzą, ale jak sam Pan pisze są to informacje bardziej związane z teorią. Przynajmniej ja to tak rozumie. Wprowadza Pan także sprzeczne informacje. Piszę Pan, że HS nie został stworzony do domów energooszczędnych czy pasywnych, ale jakoś nie odradza Pan mi zastosowania go w takim właśnie domu na południu Polski, chociaż klimatem trudno pomylić Żywiec z Marsylią. To że coś można zrobić lub nie to ja wiem, i to nie jest żadna rada. Raczej szukam odpowiedzi co wybrać i jak zrobić, aby było dobrze i bezproblemowo. Jeżeli ma Pan ochotę i wiedze aby pomóc to chętnie posłucham. Mam nadzieję, że wypowiedzą się także osoby, które mają do czynienia z tymi konstrukcjami/systemami w praktyce, montują je, serwisują, znają ich słabe i mocne strony. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nikt ważny 10.06.2014 15:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Czerwca 2014 Kolego grzes124T12345T opisuje sytuację jaka może się wydarzyć w naszym klimacie. Niestety, muszę się z nim zgodzić. Konstrukcja HS w wielu wypadkach nie spełnia wymagań stawianych naszej strefie klimatycznej. Całe nieszczęście polega na tym, że nie ma wyników badań starzeniowych i eksploatacyjnych tych jak i innych konstrukcji okiennych.Ze swej strony powiem tak, od dłuższego czasu sprzedaję przede wszystkim HS z uwagi na ich niezaprzeczalne walory użytkowe. Jest tego chyba już ponad 200 albo i jeszcze więcej. CT70HS a teraz Si82HS. Dobrze wiemy, że gdyby pojawiły się problemy ze szczelnością, przemarzaniem itp, tu, w tym miejscu pojawiłyby się natychmiast posty że Przesuwak firmy X jest do dupy. A ja takich postów o przesuwkach Schuco nie widzę.Czy to oznacza że są takie genialne ? Nie mnie oceniać. Wiem jedno, podstawą dobrej pracy okna jest prawidłowe jego wykonanie przez producenta (tu jest wstępna selekcja i odpada już kilku). Później montaż a HS nie znosi drogi na skróty i niedokładności. I system w jakim został on wykonany.Czy u siebie w wymarzonym domu nad samym brzegiem morza zainstalował bym HS-a ? Tak,. Największego z możliwych z elektrycznym otwieraniem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grzes124 10.06.2014 17:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Czerwca 2014 Dzięki nikt ważny za informacje. Możesz wskazać kilku producentów (jeśli nie tu to chociaż na priv), których warto brać pod uwagę jeśli chodzi o suwanki na profilach Schuco?W moich rejonach na pewno jest Awilux. Załóżmy na ten moment, że wybiorę profil schuco thermoslide pcv.Okno o wymiarach 5,4mx2,3m podzielić na dwie kwatery, czy bezpieczniej jak będą trzy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nikt ważny 10.06.2014 19:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Czerwca 2014 (edytowane) szukałem aż znalazłem. Swego czasu zrobiłem kopie DWU zlecenia jakie montowałem. Producenta wykasowałem bo i po co on nam. Istotne są parametry, czyż nie ? I nie wiem nie oceniam, co mi tam, czy dobrze to czy źle Uważam że spoko Edytowane 10 Czerwca 2014 przez nikt ważny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Charlie 10.06.2014 19:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Czerwca 2014 3 ostatnie pozycje nie są wpisane w DWU a powinny być !!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nikt ważny 11.06.2014 05:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Czerwca 2014 3 ostatnie pozycje nie są wpisane w DWU a powinny być !!!I są podane, czytać potrafisz ? Te wartości są podane przy każdej pozycji na WZ-ce. Uw zależy od jej wielkości, PSI od zastosowanej ramki dystansowej, przepuszczalność energii od zastosowanego szklenia i dlatego tu nie figurują Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Horher 11.06.2014 10:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Czerwca 2014 Witam w tym wątku.Też zacząłem interesować się sprawami stolarki okiennej, mimo, że nie mam jeszcze stanu zero. W wątku o płycie fundamentowej rozpoczęła się dyskusja o montażu HSa i jest wiele opinii na ten temat. Może zacznę od tego, na czym polega problem. Otóż w domach na płycie fundamentowej jest ten problem, że górna płaszczyzna płyty stanowi ostateczną warstwę posadzki i na to idą płytki ceramiczne, wykładzina, panele - kto co chce ,ale maksymalnie będzie to 2 cm. Nie ma jak ukryć progu HSa, chyba, że całość wysunie się poza płytę w warstwę ocieplenia. W tym przypadku montaż w ociepleniu to nie sztuka dla sztuki, ale konieczność. Jest jeszcze możliwość zrobienia (na etapie projektu i wykonania płyty) zagłębienia na ten próg, ale jakoś to do mnie mało przemawia z uwagi na spory mostek termiczny styku tego progu z płytą. Problem jest tym większy, jak płyta jest ogrzewana jak u mnie. Dzwoniłem do tej pory w dwa miejsca - do doradcy technicznego Illbrucka i do Fix.Wrocław. W Illbrucku zapytałem czy można zamontować HSa całkowicie w ociepleniu na MOWO. Odpowiedzieli, że nie ma żadnych przeciwwskazań, że profil MOWO przenosi do 200 kg. W Fix'ie pan ds. technicznych powiedział, że też nie ma żadnych problemów i że montują to na specjalnych kotwach. Z MOWO też da się to zrobić bo już to robili. Czy Wy Panowie macie jakieś inne doświadczenia w montażu HSa w ociepleniu? I jeszcze jedno. Czy przykręcenie do pionowej krawędzi płyty fundamentowej kątownika odpowiednich rozmiarów i posadowienie na nim HSa to jakiś ogromny błąd w sztuce? Dyskusja o tym toczy się w wątku o płycie ale trochę mało tam merytorycznych argumentów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bwojtek 11.06.2014 10:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Czerwca 2014 Nie ma jak ukryć progu HSa W systemie Siegenia jest wersja progu 22mm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
T12345T 11.06.2014 10:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Czerwca 2014 Czy przykręcenie do pionowej krawędzi płyty fundamentowej kątownika odpowiednich rozmiarów i posadowienie na nim HSa to jakiś ogromny błąd w sztuce? O ile spełnione zostaną wymagania, co do przenoszenia obciążeń, montaż konstrukcji na kątownikach jest całkiem legalny. W końcu te wszystkie systemowe konsole dolne, to też coś na kształt kątowników. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Horher 11.06.2014 11:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Czerwca 2014 O ile spełnione zostaną wymagania, co do przenoszenia obciążeń, montaż konstrukcji na kątownikach jest całkiem legalny. W końcu te wszystkie systemowe konsole dolne, to też coś na kształt kątowników. To całkiem zdrowe podejście, też tak sądzę. Jednak na forum to pierwsza tego typu opinia jaką przeczytałem - z reguły straszą utratą gwarancji i pozorną oszczędnością która za jakiś czas odbije się czkawką . Ja w salonie będę miał przeszklenie 4000 x 2400. Chciałbym dwie tafle szkła - jedną stałą a drugą suwaną. da się zrobić takiego HSa z profili PCV czy pozostaje tylko drewno? Bo PSK to się raczej z tego nie uda - prawda? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Horher 11.06.2014 11:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Czerwca 2014 W systemie Siegenia jest wersja progu 22mm. A poszerzenia tam nie występują? Podobno zawsze są konieczne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
T12345T 11.06.2014 12:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Czerwca 2014 A poszerzenia tam nie występują? Podobno zawsze są konieczne. Konieczne, to jest podparcie na całej długości i możliwie całej szerokości każdego progu drzwi narażonych na obciążenia eksploatacyjne, szczególnie te pochodzące od użytkownika. W systemach PVC najłatwiej rozwiązać to przy pomocy poszerzeń i tak proponują katalogi systemowe. Stąd "konieczność". Nie oznacza ona jednak, że nie można problemu rozwiązać w inny sposób o ile osiągniemy podobny pożądany efekt i możemy to udowodnić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nikt ważny 11.06.2014 15:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Czerwca 2014 (edytowane) Po kolei i na spokojnie Większość ościeżnic w HS-ie ma wysokość 45 mm tym samym o tyle niżej powinien być posadowiony HS od docelowego poziomu posadzki. Do tego trzeba dodać z kilka mm na nierówności i dokładność wykonania płyty więc min 50 mm w dól od DPP Załóżmy że wszędzie będą w domu kafle czyli 10-15 mm poniżej DPP będzie wylewka Czyli ideałem byłoby w obrębie HS-a obniżyć płytę fundamentową o 35-40 mm - wbrew pozorom wykonalne i u jednego z moich klientów wykonane Dodawanie konsol jest nieporozumieniem, trzeba je zamontować jeszcze niżej niż obniżenie wylewki płyty w obrębie HS-a Pewnym rozwiązaniem jest przyklejenie MOWO do czoła płyty ale . . nie wiem kto udzielił Ci w Illbrucku takich informacji że można wysunąć MOWO dalej jak 15 cm.Przy HS-ie na ciepłym profilu masz 20-22 cm i znów pojawia się część która pozostaje na płycie, zakładając, że trzymamy się wytycznych Illbrucka No chyba że pracownicy nagną wymagania i pozwolą na przyklejenie dodatkowej kostki dystansującej - w co wątpię Tylko jak to będzie wyglądało w elewacji ? To inna sprawa Nie spotkałem się nigdzie z obowiązkiem stosowania poszerzeń pod HS-y i tak jak wspomniał kolega T12345T można prawidłowe podparcie uzyskać innymi metodami Edytowane 11 Czerwca 2014 przez nikt ważny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Horher 11.06.2014 21:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Czerwca 2014 Nikt z Illbrucka nie wspomniał, że szerokość profilu HSa jest większa niż maksymalna szerokość poszerzonego profilu MOWO . Facet z FIXa powiedział tylko, że część HSa opierałaby się na MOWO, A dalsza część na innych podporach. W tej sytuacji chyba faktycznie trzeba przeprojektować płytę tak, żeby to wgłębienie na te 40 mm zrobić. Napisałem już do projektanta w tej sprawie. Pozostaje tylko pytanie, na jaką szerokość to wgłębienie zrobić? Na 15 cm będzie dobrze? Wówczas część HSa będzie oparta na płycie, a część na MOWO, albo wręcz MOWO będzie niepotrzebne. Na ile można wysunąć ramę HSa poza mur, żeby wchodził w izolację, ale jednocześnie by był solidnie zamontowany w murze? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nikt ważny 11.06.2014 21:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Czerwca 2014 (edytowane) szanowny Inwestorze Nie forum jest od takich ustaleń. Poznałeś już poradę co i jak należałoby uczynić i teraz projektant płyty wespół z ewentualnym wykonawcą powinni dojść do porozumienia - co i jak wykonać trzeba Chwilami mam ochotę wszystkich architektów pod mur . . . . bo tak naprawdę to oni powinni Ci dać wszystko czarno na białym HS musi być podparty dokładnie a nie wisiał w powietrzu. Musi być podparty w linii fixa i sanek jezdnych. . . inaczej ujmując po całej swej głębokości zabudowy. W zależności od wybranego systemu masz dokładnie określoną głębokość zabudowy i to w zależności na ile wysuniesz go w ocieplenie pozostałość musi być obniżoną w płycie Pamiętaj o jednym, rysunek zniesie wszystko, każdy wymiar można tam nanieść, pozostaje wykonanie ba budowie więc dokładność licz w centymetrach a nie milimetrach Edytowane 11 Czerwca 2014 przez nikt ważny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Horher 12.06.2014 04:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2014 Dziękuję za poradę. Ocknąłem się trochę późno bo sądziłem ze zanim będę wstawiał okna to mam jeszcze dużo czasu na zgłębianie wiedzy na ich temat. Niestety, wychodzi na to, że wszystko trzeba wiedzieć na raz. Z projektantem pogadam żeby przeprojektował zbrojenie w miejscu obniżenia, ale trudno mi od niego wymagać żeby wiedział wcześniej jakie okna będę wstawiał i jak będą montowane. A architekt... może nie będę się rozpisywał bo i po co. Od samego początku nastawiłem się na to, że sam muszę być świadomy wszystkiego co się dzieje na budowie i jeśli o czymś nie pomyślałem, to mam pretensje tylko do siebie. A ponieważ to mój pierwszy dom, to liczę, że na tym forum uda mi się zyskać rady co i jak, aby dało się mieszkać . Dzięki raz jeszcze. Dam obniżenie na szerokości 15 cm i głębokość 5 cm. Jeśli najgrubszy profil HS ma 22 cm, to w ocieplenie wejdzie mi przynajmniej 7 - 8 cm i to podeprę na MOWO. Robiąc tak nie zamknę sobie drogi w żadnym kierunku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
finlandia 12.06.2014 04:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2014 No tak, wobec innych uczestników procesu budowlanego to jesteście "wyrozumiali" a jak okniarze zawalą i nie poprawią niedociągnięć poprzedników, to gromy się sypią Trudno wymagać, byś juz wiedział jakie będziesz miał okna, ale warto się orientować - poniekąd już to robisz. Wg mnie jesli zostawisz obniżenie sięgające w stronę domu 17-20cm i głębokości 5cm - bo np. próg GU ma 67mm) to wyrobisz się z większością progów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts