nikt ważny 12.06.2014 06:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2014 No tak, wobec innych uczestników procesu budowlanego to jesteście "wyrozumiali" a jak okniarze zawalą i nie poprawią niedociągnięć poprzedników, to gromy się sypią.....Też to zauważyłeś ? Podstawowe prace dla kolejnych ekip oko ale później okniarz ma wyrównać spieprzone nadproża, poziom posadzki, ma sobie nanieść repery bo inni nawet szlaufwagi nie używali, tynkarz krzywizny poprostować itd itd Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Horher 12.06.2014 11:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2014 Też to zauważyłeś ? Podstawowe prace dla kolejnych ekip oko ale później okniarz ma wyrównać spieprzone nadproża, poziom posadzki, ma sobie nanieść repery bo inni nawet szlaufwagi nie używali, tynkarz krzywizny poprostować itd itd CHyba wynika to z tego, że okniarz robi na gotowo to i efekt musi być. Jak nadproże wylane krzywo lub ściana ma odchyłkę od pionu, to tak się w oczy nie rzuca. Generalnie współczuję, bo najgorsze co może być to poprawiać po innych. Dlatego nie chciałem kupić gotowego domu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Horher 12.06.2014 11:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2014 Panowie, myślałem nad tym wcięciem 4 cm. W tym przypadku tylko grubość profilu progowego będzie oddzielać ogrzewaną płytę od temperatury zewnętrznej. Widzę, że te progi są tak projektowane, że mają duży opór cieplny w kierunku prostopadłym do płaszczyzny szyby, ale tu będzie on leżał na ciepłej płycie i z uwagi na jego małą grubość ciepło będzie uciekać na zewnątrz pionowo. Można zwiększyć tą odległość poprzez zastosowanie dodatkowych poszerzeń, ale to wymaga większego podcięcia w płycie i do tego bym się skłaniał. Jakie są wysokości poszerzeń? Co 1 cm? Zamierzam zrobić takie podcięcie, żeby wszedł próg z poszerzeniem. Czy 10 -13 cm będzie ok? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grzes124 16.06.2014 16:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2014 (edytowane) Co myślicie o suwance internorm KS430?Okno o wielkości 5,4m x 2,3m można podzielić na 2 kwatery, jedna stała, jedna ruchoma. Uw ok 0,78W/(m2K)Pakiet 3-szybowe 6bESG/14Ar/6ESG/16Ar/b6ESG Miał ktoś z was styczność z tym produktem? Edytowane 16 Czerwca 2014 przez grzes124 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nikt ważny 16.06.2014 17:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2014 a co za problem? To samo uda się także w Si82HS Thermoslide Tylko miej świadomość, że małe dzieci tego nie otworzą, trzeba będzie wprawić w ruch około 350 kiloChyba że stać cię i dodasz sterownie elektryczne, to tak około 12 tyś ekstra Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grzes124 16.06.2014 17:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2014 Nie wiem czy problem, czy nie. Jak na razie tylko internorm zaproponował podział takiego okna na 2 kwatery, bo reszta twierdziła, że w ich systemach to za duże okna na 2 kwatery.Ja się także przy 2 kwaterach, nie upieram, nawet powiem więcej, nastawiony jestem na 3. Co do otwierania pewnie masz rację. Chociaż na ostatnich targach, miałem okazję pobawić się oknem podobnych rozmiarów, i było całkiem dobrze.To że małe dzieci nie będą mogły go otwierać to akurat dla mnie plus. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
finlandia 16.06.2014 19:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2014 NW, zapomniałeś że to zachodnia firma i u nich to zapewne 12 tys, ale w ich walucie. Nie widzę większego problemu w wykonaniu tego wymiaru. Co najwyżej zwyczajne, ludzkie sprawy. Zanim inwestor bedzie mogl sie tym bawic u siebie, ktos to bedzie musial przeniesc, przewieżć, zamontować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nikt ważny 16.06.2014 19:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2014 Pomijam to, że w punktach HS nie uświadczysz a jak trafisz to na pewno nie w takim wymiarze i trudno samemu "pomacać" Dopiero później pojawia się problem użytkowania na codzień. Mimo wszystko taki wymiar podzieliłbym na 3/3 te 12 tyś to cena obowiązująca w Polsce i na polskie złotówki za elektryczne sterowanie HS-em. Okucia SiegeniA montaż . . . uwierz, wykonalny mimo że jedna szyba to ponad 200 kilo, skrzydło ponad 350 całość tak cirka tona znaczy 1000 kilogramów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
finlandia 16.06.2014 19:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2014 Wiem, bo miałem okazję poczuć taką wagę. Trzeba mieć blisko tuzin ludzi (trochę zartuję) albo odpowiednio przygotować temat zaczynając od porządku na budowie, przygotowaniu podjazdu dla pojazdów. O ile coraz lepiej jest na budowach z otwarami, to wokół budynku jest ciągle byle jak i porządek to ciągle wyjątki Przynajmniej u mnie, na wsi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nikt ważny 16.06.2014 20:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2014 U ciebie, na wsi jak powiadasz, jakże często sąsiad ma widlaka i pomóc może. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grzes124 17.06.2014 07:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2014 Nie widzę większego problemu w wykonaniu tego wymiaru. Co najwyżej zwyczajne, ludzkie sprawy. Zanim inwestor bedzie mogl sie tym bawic u siebie, ktos to bedzie musial przeniesc, przewieżć, zamontować. Zgadza się, ale chyba nikt za darmo tego nie robi... Pomijam to, że w punktach HS nie uświadczysz a jak trafisz to na pewno nie w takim wymiarze i trudno samemu "pomacać" Dopiero później pojawia się problem użytkowania na codzień. Mimo wszystko taki wymiar podzieliłbym na 3/3 Na targach w Bielsku miałem okazję pobawić się dość sporym HS. Następne targi we wrześniu, więc dokładniej przyjrzę się różnym HS'om Póki co także jestem za podziałem 3/3 Ktoś pisał, że cena HS w dużym stopniu zależy od tego, czy dany producent, robi tego masę, czy pojedyncze sztuki. Możecie podać namiary na tych co robią je w dużych ilościach? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
olo911 19.05.2015 14:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Maja 2015 Witam,odświeżę trochę temat, gdyż zainteresował mnie montaż HSa w warstwie ocieplenia w przypadku płyty fundamentowej. W trakcie czytanie tego wątku przyszedł mi do głowy pewien pomysł, aby wykorzystać pręty zbrojeniowe polimerowe, tzn. użyć ich jako przedłużenie zbrojenia płyty i wysunąć poza płytę na całej długości HSa (odstęp pomiędzy nimi musiałby ustalić konstruktor).Takie pręty nie przewodzą tak ciepła jak pręty stalowe i po obudowaniu ich czymś mogłyby służyć za podparcie dla HSa. Nie wiem tylko jak te pręty zachowałyby się kiedy działa na nie siła od góry (ścinanie) :/No i trzeba o tym rozwiązaniu pomyśleć zanim się wyleje płytę fundamentową. Co myślicie o takim rozwiązaniu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MMichal 19.05.2015 14:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Maja 2015 Witam Brzmi rozsądnie, podparcie będzie , montaż na poszerzeniach i ... będzie działać Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts