Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

dom.jpg

Witam.

Mam takie pytanko w załączonej grafice jest przedstawiony mój dom. Stoi on na lekkim wzniesieniu jakieś 50 metrów od domu jest ulica i po drugiej stronie ulicy jest dom sąsiadów. Za sąsiadem jest pole i w takim dołku jest duże jezioro. Mam takie pytanko, mój dom jest z piwnicą jakieś 1,5 metra w ziemi. Czy ktoś się orientuje czy wody opadowe i wody gruntowe przez ziemię popłyną do tego jeziora czy może w jakaś inną stronę. Bo się zastanawiam czy robić drenaż wokół domu. Żeby później nie było problemów.

https://forum.murator.pl/topic/188288-wody-gruntowe/

[ATTACH=CONFIG]247786[/ATTACH]

Witam.

Mam takie pytanko w załączonej grafice jest przedstawiony mój dom. Stoi on na lekkim wzniesieniu jakieś 50 metrów od domu jest ulica i po drugiej stronie ulicy jest dom sąsiadów. Za sąsiadem jest pole i w takim dołku jest duże jezioro. Mam takie pytanko, mój dom jest z piwnicą jakieś 1,5 metra w ziemi. Czy ktoś się orientuje czy wody opadowe i wody gruntowe przez ziemię popłyną do tego jeziora czy może w jakaś inną stronę. Bo się zastanawiam czy robić drenaż wokół domu. Żeby później nie było problemów.

Wody gruntowe nie poplyna do jeziora. Poplyna pod gorke :p

A tak na serio. Woda poplynie generalnie w dol i tam, gdzie jej najprosciej. Jesli miedzy Toba a jeziorem sa jakeis poklady nieprzepuszczalne, lub trudno przepuszczalne, to woda w tamta strone sobie latwo i szybko nie poplynie. Na Twoje pytanie nie da sie jednocznacznie odpowiedziec.

marcin

https://forum.murator.pl/topic/188288-wody-gruntowe/#findComment-6368946

Jeśli chcesz mieć pewną odpowiedz proponuję wykonać kilka odwiertów przez geologa wokół budynku, który wykluczy opcję, iż masz postawiony budynek na tzw „soczewce nieprzepuszczalnej” np. z gliny. Soczewka taka może mieć spore rozmiary, zbiera wody opadowe jak miska i nie pozwala jej spłynąć np. do sąsiadującego z Tobą jeziora. Kopiąc budynek mogliście mieć grunt przepuszczalny ale bez badań geologicznych nie można jednoznacznie wykluczyć ww sytuacji (glina mogła już się pojawić np. 1 m pod fundamentami). wody1.jpg

Zapytaj sąsiada jak to u niego wygląda – w końcu jest na drodze spływających wód opadowych pomiędzy Tobą, a jeziorem.

Innym, zastanawiającym tematem jest kształt terenu przy Twoim budynku w drugą stronę – od jeziora. Jeśli Twój dom stoi w zlewni okolicznego terenu to wody opadowe i gruntowe po opadach, spływając do jeziora będą przepływały przez Twoją działkę.

Można teoretyzować. Tak jak napisałem na wstępie pewną odpowiedz dadzą min 3 odwierty i ocena przez speca. Jeśli będziesz miał np. do 5 m grunty przepuszczalne i nie znajdzie wody gruntowej – możesz spać spokojnie bez robienia drenażu opaskowego.

https://forum.murator.pl/topic/188288-wody-gruntowe/#findComment-6369493

• 4 months później...
KOCHANI! Mam domek na działce rekreacyjnej , niestety wpuszczony w ziemię . Działka 300 metrów. Problem w tym , że przy dużych opadach zalewa mi podłogę na dole. Tak po kostki. Podobno są to wody gruntowe. Wody podmywają podłogę. Co mogę zrobić ? Nie stać mnie na wielkie koszty , no powiedzmy do 4 tysięcy maksymalnie. Mówiono o melioracji , o drenażu opaskowym , proszę o radę . Czy osuszenie budynku tzw. metodą bezinwazyjną coś da ?
https://forum.murator.pl/topic/188288-wody-gruntowe/#findComment-6539678