Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Wody gruntowe

pablojarocin

Recommended Posts

dom.jpg

Witam.

Mam takie pytanko w załączonej grafice jest przedstawiony mój dom. Stoi on na lekkim wzniesieniu jakieś 50 metrów od domu jest ulica i po drugiej stronie ulicy jest dom sąsiadów. Za sąsiadem jest pole i w takim dołku jest duże jezioro. Mam takie pytanko, mój dom jest z piwnicą jakieś 1,5 metra w ziemi. Czy ktoś się orientuje czy wody opadowe i wody gruntowe przez ziemię popłyną do tego jeziora czy może w jakaś inną stronę. Bo się zastanawiam czy robić drenaż wokół domu. Żeby później nie było problemów.

[ATTACH=CONFIG]247786[/ATTACH]

Witam.

Mam takie pytanko w załączonej grafice jest przedstawiony mój dom. Stoi on na lekkim wzniesieniu jakieś 50 metrów od domu jest ulica i po drugiej stronie ulicy jest dom sąsiadów. Za sąsiadem jest pole i w takim dołku jest duże jezioro. Mam takie pytanko, mój dom jest z piwnicą jakieś 1,5 metra w ziemi. Czy ktoś się orientuje czy wody opadowe i wody gruntowe przez ziemię popłyną do tego jeziora czy może w jakaś inną stronę. Bo się zastanawiam czy robić drenaż wokół domu. Żeby później nie było problemów.

Wody gruntowe nie poplyna do jeziora. Poplyna pod gorke :p

A tak na serio. Woda poplynie generalnie w dol i tam, gdzie jej najprosciej. Jesli miedzy Toba a jeziorem sa jakeis poklady nieprzepuszczalne, lub trudno przepuszczalne, to woda w tamta strone sobie latwo i szybko nie poplynie. Na Twoje pytanie nie da sie jednocznacznie odpowiedziec.

marcin

Jeśli chcesz mieć pewną odpowiedz proponuję wykonać kilka odwiertów przez geologa wokół budynku, który wykluczy opcję, iż masz postawiony budynek na tzw „soczewce nieprzepuszczalnej” np. z gliny. Soczewka taka może mieć spore rozmiary, zbiera wody opadowe jak miska i nie pozwala jej spłynąć np. do sąsiadującego z Tobą jeziora. Kopiąc budynek mogliście mieć grunt przepuszczalny ale bez badań geologicznych nie można jednoznacznie wykluczyć ww sytuacji (glina mogła już się pojawić np. 1 m pod fundamentami). wody1.jpg

Zapytaj sąsiada jak to u niego wygląda – w końcu jest na drodze spływających wód opadowych pomiędzy Tobą, a jeziorem.

Innym, zastanawiającym tematem jest kształt terenu przy Twoim budynku w drugą stronę – od jeziora. Jeśli Twój dom stoi w zlewni okolicznego terenu to wody opadowe i gruntowe po opadach, spływając do jeziora będą przepływały przez Twoją działkę.

Można teoretyzować. Tak jak napisałem na wstępie pewną odpowiedz dadzą min 3 odwierty i ocena przez speca. Jeśli będziesz miał np. do 5 m grunty przepuszczalne i nie znajdzie wody gruntowej – możesz spać spokojnie bez robienia drenażu opaskowego.

• 4 months później...
KOCHANI! Mam domek na działce rekreacyjnej , niestety wpuszczony w ziemię . Działka 300 metrów. Problem w tym , że przy dużych opadach zalewa mi podłogę na dole. Tak po kostki. Podobno są to wody gruntowe. Wody podmywają podłogę. Co mogę zrobić ? Nie stać mnie na wielkie koszty , no powiedzmy do 4 tysięcy maksymalnie. Mówiono o melioracji , o drenażu opaskowym , proszę o radę . Czy osuszenie budynku tzw. metodą bezinwazyjną coś da ?