ober 21.05.2004 06:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Maja 2004 Mam duży dylemat z ogrzaniem domu. W tym roku planuje się wprowadzić, ale do końca nie wiem czym będę ogrzewał budynek. Mam gaz w ulicy ale budowa przyłącza potrwa około 1 roku. Pozostaje mi piec na paliwa stałe ( węgiel, drzewo ). Ostatnio jednak zacząłem sie interesować piecami na PELETY i samą techniką grzewczą z wykorzystaniem tego surowca. Czy ktoś z was użytkuje już piec na pelety lub zna kogoś kto ma taki piec ?Chciałbym usłyszeć jego wypowiedż na temat eksploatcji pieca, dostepność paliwa, koszty ogrzewania etc. Z góry dziekuje za wszelkie posty. Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/18829-piec-na-pelety-pelets/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mały 24.05.2004 19:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Maja 2004 Mam duży dylemat z ogrzaniem domu. W tym roku planuje się wprowadzić, ale do końca nie wiem czym będę ogrzewał budynek. Mam gaz w ulicy ale budowa przyłącza potrwa około 1 roku. Pozostaje mi piec na paliwa stałe ( węgiel, drzewo ). Ostatnio jednak zacząłem sie interesować piecami na PELETY i samą techniką grzewczą z wykorzystaniem tego surowca. Czy ktoś z was użytkuje już piec na pelety lub zna kogoś kto ma taki piec ? Chciałbym usłyszeć jego wypowiedż na temat eksploatcji pieca, dostepność paliwa, koszty ogrzewania etc. Z góry dziekuje za wszelkie posty. Cześć. Jako sprzedawca kotłów zainteresowałem sie tym tematem dlatego ,że niedaleko pewien klient sprzedaje pellety (ok.160 euro/tonę).Koszt niemały + koszt kotła (ok.7-8 tys.)i...zostaję przy drewnie. Najlepiej rozmawiaj z ludźmi "typu" Bunga lub Bio-oni znają sie na rzeczy ,albo zadzwoń do Suwałk (087-567-96-72) oni są dość kumaci w tych sprawach.(Zwłaszcza szef i technolog i wiarygodni bo nie sprzedają takich kotłów tylko trochę walczą z tym tematem). Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/18829-piec-na-pelety-pelets/#findComment-323808 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dachowiec 24.05.2004 22:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Maja 2004 nie jestem użytkownikiem takiego pieca ale również się nimi zainteresowałem. robiłem rozeznanie w internecie, na targach, rozmawiałem z kilkoma producentami. temat jak na polskie warunki dość ryzykowny, choć napewno interesujący.Pelety to tzw. paliwo odnawialne, a więc poza rzeczywiście dość czystym spalaniem (znikoma emisja, czysty popiół), jest ekologiczne bo odnawialne. Niestety w Polsce kulejemy z praktyczną ekologią i nie promuje się inwestycji w takie wynalazki. A są one kosztowne. Piec o dobrej sprawności i nowoczesnej automatyce to koszt rzędu 15kzł, do tego ceny paliwa są śrubowane popytem zagranicą. Jednocześnie przemysł płyt wiórowych płacze i grozi podnoszeniem cen na swoje wyroby... Słowem nie wiadomo jak u nas będzie się kształtować cena tego paliwa i tym samym również cena urządzeń... Poza importem coraz więcej producentów krajowych wchodzi w ten temat, stara się o atesty ale... oni sami przyznają, że bezpieczniej myśleć o innych rozwiązaniach albo mniej sprawnych ale tańszych i bardziej praktycznych piecach na pelety i ekogroszek. Co prawda palnik retortowy to nie to samo co prawdziwa głowica na pelety no ale nie można mieć wszystkiego jednocześnie... polecam: Klimosz, Lazar... (to te uniwersalne)Kotły na drewno (czyli jego pirolizę) to praktycznie jeszcze droższe rozwiązanie. Bo choć sam kocioł nie jest drogi ale by był choć trochę praktyczny wymaga sporego akumulatora ciepła i trochę droższego oprzyrządowania (patrz np. oferta Orlana). Oczywiście drewno jako paliwo jest najtańsze ale... niewygodne w obsłudze w porównaniu do paliwa dozowalnego) Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/18829-piec-na-pelety-pelets/#findComment-323935 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fulbi 13.06.2008 11:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2008 Witam, Ponieważ sam używam kotła firmy Lazar, poleciłem go również moim rodzicom. Zakupili automatyczny kocioł EKO KOMFORT A 25kW lewy PELLET z regulacja pogodowa za cenę 12 932,00Załadunek średnio co 5 dni, czasem co 6, ale mają w całym domu ogrzewanie podłogowe, co okazuje się bardzo energooszczędne.Z czystym sumieniem mogę polecić powyższy kocioł.Pozdrawiam. Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/18829-piec-na-pelety-pelets/#findComment-2513816 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barbossa 13.06.2008 13:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2008 wolałbym poczekać rok na gaz niż grzebać się w peletach;gaz sieciowy to chyba największe dobrodziejstwo, jakie może spotkać inwestora, lepszy jest tylko prąd, ale wiadomo o co chodzi Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/18829-piec-na-pelety-pelets/#findComment-2514079 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pello 13.06.2008 21:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2008 Jeśli nie jesteś entuzjastą pelletu, to przetrzymaj rok jak radził Barbossa. Natomiast co do poniższych informacji: Pelety to tzw. paliwo odnawialne, a więc poza rzeczywiście dość czystym spalaniem (znikoma emisja, czysty popiół), jest ekologiczne bo odnawialne. Niestety w Polsce kulejemy z praktyczną ekologią i nie promuje się inwestycji w takie wynalazki. A są one kosztowne. Piec o dobrej sprawności i nowoczesnej automatyce to koszt rzędu 15kzł, do tego ceny paliwa są śrubowane popytem zagranicą. Jednocześnie przemysł płyt wiórowych płacze i grozi podnoszeniem cen na swoje wyroby... Słowem nie wiadomo jak u nas będzie się kształtować cena tego paliwa i tym samym również cena urządzeń...Poza importem coraz więcej producentów krajowych wchodzi w ten temat, stara się o atesty ale... oni sami przyznają, że bezpieczniej myśleć o innych rozwiązaniach albo mniej sprawnych ale tańszych i bardziej praktycznych piecach na pelety i ekogroszek. Co prawda palnik retortowy to nie to samo co prawdziwa głowica na pelety no ale nie można mieć wszystkiego jednocześnie... polecam: Klimosz, Lazar... (to te uniwersalne) Rynek pelletu w Polsce bardzo się ruszył w tym roku. A to dlatego, że ceny oleju i węgla wzrosły, a pelletu spadły w stosunku do roku poprzedniego. Na rynku zalegają setki ton niesprzedanego pelletu. Jeden z największych producentów pelletu - Barlinek zaczyna tworzyć sieć dystrybucyjną w całym kraju, bo rusza rynek przeróbek istniejących kotłów olejowych - na pellety. Dzięki wzrostowi wartości złotówki, ceny dobrych (skandynawskich) palników na pelety spadły na tyle, że można znaleźć kotły z nimi, które nie kosztują już więcej niż 10 tyś. zł.A tak naprawdę - Niemcy ostro wchodzą w pellety, co się od razu przekłada na polskich kopistów. "Money talking" .....żadna tam ekologia. Pozdrawiam Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/18829-piec-na-pelety-pelets/#findComment-2514706 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts