Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Mam duży dylemat z ogrzaniem domu. W tym roku planuje się wprowadzić, ale do końca nie wiem czym będę ogrzewał budynek. Mam gaz w ulicy ale budowa przyłącza potrwa około 1 roku. Pozostaje mi piec na paliwa stałe ( węgiel, drzewo ). Ostatnio jednak zacząłem sie interesować piecami na PELETY i samą techniką grzewczą z wykorzystaniem tego surowca. Czy ktoś z was użytkuje już piec na pelety lub zna kogoś kto ma taki piec ?

Chciałbym usłyszeć jego wypowiedż na temat eksploatcji pieca, dostepność paliwa, koszty ogrzewania etc. Z góry dziekuje za wszelkie posty.

https://forum.murator.pl/topic/18829-piec-na-pelety-pelets/

Mam duży dylemat z ogrzaniem domu. W tym roku planuje się wprowadzić, ale do końca nie wiem czym będę ogrzewał budynek. Mam gaz w ulicy ale budowa przyłącza potrwa około 1 roku. Pozostaje mi piec na paliwa stałe ( węgiel, drzewo ). Ostatnio jednak zacząłem sie interesować piecami na PELETY i samą techniką grzewczą z wykorzystaniem tego surowca. Czy ktoś z was użytkuje już piec na pelety lub zna kogoś kto ma taki piec ?

Chciałbym usłyszeć jego wypowiedż na temat eksploatcji pieca, dostepność paliwa, koszty ogrzewania etc. Z góry dziekuje za wszelkie posty.

Cześć.

Jako sprzedawca kotłów zainteresowałem sie tym tematem dlatego ,że niedaleko pewien klient sprzedaje pellety (ok.160 euro/tonę).Koszt niemały + koszt kotła (ok.7-8 tys.)i...zostaję przy drewnie.

Najlepiej rozmawiaj z ludźmi "typu" Bunga lub Bio-oni znają sie na rzeczy ,albo zadzwoń do Suwałk (087-567-96-72) oni są dość kumaci w tych sprawach.(Zwłaszcza szef i technolog i wiarygodni bo nie sprzedają takich kotłów tylko trochę walczą z tym tematem).

https://forum.murator.pl/topic/18829-piec-na-pelety-pelets/#findComment-323808

nie jestem użytkownikiem takiego pieca ale również się nimi zainteresowałem. robiłem rozeznanie w internecie, na targach, rozmawiałem z kilkoma producentami. temat jak na polskie warunki dość ryzykowny, choć napewno interesujący.

Pelety to tzw. paliwo odnawialne, a więc poza rzeczywiście dość czystym spalaniem (znikoma emisja, czysty popiół), jest ekologiczne bo odnawialne. Niestety w Polsce kulejemy z praktyczną ekologią i nie promuje się inwestycji w takie wynalazki. A są one kosztowne. Piec o dobrej sprawności i nowoczesnej automatyce to koszt rzędu 15kzł, do tego ceny paliwa są śrubowane popytem zagranicą. Jednocześnie przemysł płyt wiórowych płacze i grozi podnoszeniem cen na swoje wyroby... Słowem nie wiadomo jak u nas będzie się kształtować cena tego paliwa i tym samym również cena urządzeń...

Poza importem coraz więcej producentów krajowych wchodzi w ten temat, stara się o atesty ale... oni sami przyznają, że bezpieczniej myśleć o innych rozwiązaniach albo mniej sprawnych ale tańszych i bardziej praktycznych piecach na pelety i ekogroszek. Co prawda palnik retortowy to nie to samo co prawdziwa głowica na pelety no ale nie można mieć wszystkiego jednocześnie... polecam: Klimosz, Lazar... (to te uniwersalne)

Kotły na drewno (czyli jego pirolizę) to praktycznie jeszcze droższe rozwiązanie. Bo choć sam kocioł nie jest drogi ale by był choć trochę praktyczny wymaga sporego akumulatora ciepła i trochę droższego oprzyrządowania (patrz np. oferta Orlana). Oczywiście drewno jako paliwo jest najtańsze ale... niewygodne w obsłudze w porównaniu do paliwa dozowalnego)

https://forum.murator.pl/topic/18829-piec-na-pelety-pelets/#findComment-323935

• 4 years później...

Witam,

Ponieważ sam używam kotła firmy Lazar, poleciłem go również moim rodzicom. Zakupili automatyczny kocioł EKO KOMFORT A 25kW lewy PELLET z regulacja pogodowa za cenę 12 932,00

Załadunek średnio co 5 dni, czasem co 6, ale mają w całym domu ogrzewanie podłogowe, co okazuje się bardzo energooszczędne.

Z czystym sumieniem mogę polecić powyższy kocioł.

Pozdrawiam.

https://forum.murator.pl/topic/18829-piec-na-pelety-pelets/#findComment-2513816

wolałbym poczekać rok na gaz niż grzebać się w peletach;

gaz sieciowy to chyba największe dobrodziejstwo, jakie może spotkać inwestora, lepszy jest tylko prąd, ale wiadomo o co chodzi

https://forum.murator.pl/topic/18829-piec-na-pelety-pelets/#findComment-2514079

Jeśli nie jesteś entuzjastą pelletu, to przetrzymaj rok jak radził Barbossa.

Natomiast co do poniższych informacji:

Pelety to tzw. paliwo odnawialne, a więc poza rzeczywiście dość czystym spalaniem (znikoma emisja, czysty popiół), jest ekologiczne bo odnawialne. Niestety w Polsce kulejemy z praktyczną ekologią i nie promuje się inwestycji w takie wynalazki. A są one kosztowne. Piec o dobrej sprawności i nowoczesnej automatyce to koszt rzędu 15kzł, do tego ceny paliwa są śrubowane popytem zagranicą. Jednocześnie przemysł płyt wiórowych płacze i grozi podnoszeniem cen na swoje wyroby... Słowem nie wiadomo jak u nas będzie się kształtować cena tego paliwa i tym samym również cena urządzeń...

Poza importem coraz więcej producentów krajowych wchodzi w ten temat, stara się o atesty ale... oni sami przyznają, że bezpieczniej myśleć o innych rozwiązaniach albo mniej sprawnych ale tańszych i bardziej praktycznych piecach na pelety i ekogroszek. Co prawda palnik retortowy to nie to samo co prawdziwa głowica na pelety no ale nie można mieć wszystkiego jednocześnie... polecam: Klimosz, Lazar... (to te uniwersalne)

Rynek pelletu w Polsce bardzo się ruszył w tym roku. A to dlatego, że ceny oleju i węgla wzrosły, a pelletu spadły w stosunku do roku poprzedniego. Na rynku zalegają setki ton niesprzedanego pelletu. Jeden z największych producentów pelletu - Barlinek zaczyna tworzyć sieć dystrybucyjną w całym kraju, bo rusza rynek przeróbek istniejących kotłów olejowych - na pellety. Dzięki wzrostowi wartości złotówki, ceny dobrych (skandynawskich) palników na pelety spadły na tyle, że można znaleźć kotły z nimi, które nie kosztują już więcej niż 10 tyś. zł.

A tak naprawdę - Niemcy ostro wchodzą w pellety, co się od razu przekłada na polskich kopistów. "Money talking" .....żadna tam ekologia.

Pozdrawiam

https://forum.murator.pl/topic/18829-piec-na-pelety-pelets/#findComment-2514706