sputol 11.03.2014 21:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2014 Witam wszystkich.Kupiłem dom z gotowa studnią tzn w domu mam hydrofor a rura PE pędzi za dom gdzie jest pewnie odwiert.Woda wykorzystywana jest w całym domu po przejściu przez stacje uzdatniajaca. Przyszedł czas na ogród i mam pytanie czy moge w miejscu odwiertu gdzie wychodzi wspomniana rura wstawić trójnik i pociągnąc dodatkową rurę do garażu gdzie miałbym drugą pompe do podlewania ogrodu-zaznaczam że podlewanie odbywałoby sie pewnie wczesnie rano lub późnym wieczorem żeby dwie pompy nie korzystały z jednego ujecia.Czy można zrobić to w ten sposób???Z góry dziekuje za podpowiedź. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jastrząb 12.03.2014 07:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2014 Witam wszystkich. Kupiłem dom z gotowa studnią tzn w domu mam hydrofor a rura PE pędzi za dom gdzie jest pewnie odwiert.Woda wykorzystywana jest w całym domu po przejściu przez stacje uzdatniajaca. Przyszedł czas na ogród i mam pytanie czy moge w miejscu odwiertu gdzie wychodzi wspomniana rura wstawić trójnik i pociągnąc dodatkową rurę do garażu gdzie miałbym drugą pompe do podlewania ogrodu-zaznaczam że podlewanie odbywałoby sie pewnie wczesnie rano lub późnym wieczorem żeby dwie pompy nie korzystały z jednego ujecia. Czy można zrobić to w ten sposób??? Z góry dziekuje za podpowiedź. Wydaje mi sie ze sie da. Jedna rzecz musisz zrobic na pewno. Za trojnikiem, na kazdej "odnodze" musisz dac zawor zwrotny, zeby jedna lub druga pompa nie zabierala wody z drugiej odnogi. Druga opcja jest taka, ze w miejscu odwiertu budujesz mala obudowe na pompe i tam ja umieszasz obecna pompe. Trojnik jest wtedy za pompa i nic nikogo nie boli. Zaleta - jedna pompa (taniej), pompa nie halasuje w domu, pompa zadziala ciut sprawniej bo bedzie blizej lustra wody, nie trzeba ciagnac rury do i z garazu, ale trzeba wykonac jakas obudowe studni, jesli woda gruntowa chocby okresowo wysoka, to raczej szczelna obudowe. marcin Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
small7 12.03.2014 17:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2014 a czemu nie korzystać z istniejącego hydroforu. Wodę z przed stacji uzdatniania wykorzystać do podlewania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jastrząb 12.03.2014 18:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2014 a czemu nie korzystać z istniejącego hydroforu. Wodę z przed stacji uzdatniania wykorzystać do podlewania. Po pewnie brakuje 2 rury wracajacej na ogrod z jakiegos tam pomieszczenia technicznego. marcin Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
m.k.k 13.03.2014 08:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2014 -zaznaczam że podlewanie odbywałoby sie pewnie wczesnie rano lub późnym wieczorem żeby dwie pompy nie korzystały z jednego ujecia. Ja bym do tego, co napisał Jastrząb dał jeszcze zabezpieczenie elektryczne przed pracą obu pomp naraz. Równolegle do pompy głównej (domowej) przekaźnik odłączający zasilanie od pompy podlewającej. Jak Ci się jednak zdarzy skorzystać o nietypowej porze z kranu, na chwilę przerwie podlewanie i tyle. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts