darass86 12.03.2014 11:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2014 Witam,Chciałbym się was poradzić jak poprawnie zbudować ściany szczytowe konstrukcji szkieletowej. Mam murowany parter ze stropem monolitycznym. Na stropie niska ścianka kolankowa na niej wylany wieniec (po obrysie budynku ze szpilkami na murłatę). Dach dwuspadowy konstrukcja więźby płatwiowo-kleszczowa kąt 35 st. Poddasze nieużytkowe z możliwością adaptacji. Architekt zaprojektował właśnie ściany szczytowe drewniane w konstrukcji szkieletowej i stąd pytanie jak to powinno być poprawnie wykonane. Chciałbym wiedzieć, żebym mógł cieśli przypilnować na szczegółach. Zapytam przy okazji czy te ściany mogę później ocieplić styropianem robiąc całą elewacje budynku? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Crazy 13.03.2014 16:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2014 Wymuruj sobie te ściany z BK 24 cm i nie będziesz miał problemu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klaudiusz_x 15.03.2014 17:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2014 W drodze do pracy widziałem domek parterowy murowany ze ścianami szczytowymi z płyt osb.U siebie mam najtańszy BK. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 15.03.2014 19:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2014 Ależ można podmurować, ale jak ma izolację nad jętkami to nie wypada już murować tylko właśnie mądrze zakończyć.Mogę tylko pogratulować trzeźwego architekta. Większość ścian szczytowych jest murowana pod samo pokrycie dachowe.To tak jak by kupić trzewiki i robić z nich sandały. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klaudiusz_x 15.03.2014 21:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2014 U siebie szczytówki w części mieszkalnej zakończyłem 20cm grafitowego. W części stryszku, 10cm białego, gdzie za wysoko podmurowane, 8cm grafitowego. Działówki na razie nieocieplone od góry. Zostało mi przeszło 15cm do krokwi + 17cm krokwi, w sumie będzie minimum 30cm ocieplenia od membrany. Mam parę innych błędów, jednak te które zauważyłem w trakcie edukacji staram się poprawić w miarę możliwości. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
imrahil 15.03.2014 22:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2014 to jest bardzo dobre rozwiązanie, o którym u siebie nie pomyslałem. zrobiłem z betonu komórkowego o gęstości 500, docieplone ze wszystkich stron. teraz może zrobiłbym jak chyba j-j, wymurowane z BK, ale na pasie z XPS. ewentualnie właśnie drewniane Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
darass86 21.03.2014 10:13 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2014 dzięki za odpowiedzi, uspokoiliście mnie trochę ;D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts