Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

A co ma piec do pizzy takiego, czego nie miałby współczesny piekarnik?

 

Zakres temperatur. Domowy współczesny piekarnik ma max 250-270°C, niektóre modele 300°C.

Piece elektryczne do wypieku ciasta na pizze rozgrzewają się do 500°C, a pizze piecze się w temp. 350-400°C na rozgrzanym kamieniu bez termoobiegu i krótko.

No przydało by się mieć 400V w domu.

Odnośnik do komentarza
https://forum.murator.pl/topic/188301-piec-do-pizzy/#findComment-6369357
Udostępnij na innych stronach

W domu można zamontować piec na pizzę bez większego problemu. Siła raczej byłaby tu atutem, ale istnieją piecyki na 230V. Taki domowy piecyk byłby raczej na 1 pizzę 25-30 cm średnicy. Tak btw, widziałem kiedyś na necie szamoty kominkowe ze stelażem.

 

Jak interesuje Cię piecyk to sprawdź ofertę na Gastromi.pl, w razie czego zawsze możesz zadzwonić i zapytać.

 

Pozdrawiam

Odnośnik do komentarza
https://forum.murator.pl/topic/188301-piec-do-pizzy/#findComment-6370041
Udostępnij na innych stronach

  • 4 weeks później...
Polacam domowy piec do pizzy Optima Electra Pizza Express Napoli. Jest produkowany we Włoszech, osiąga temperaturę 470 st. C i ma kamienny blat. Jest to tak naprawdę jedyny sposób na prawdziwą włoską pizzę w domu, bez inwestowania w duży profesjonalny piec. No i zajmuje mniej miejsca i wygląda fajnie :)
Odnośnik do komentarza
https://forum.murator.pl/topic/188301-piec-do-pizzy/#findComment-6404116
Udostępnij na innych stronach

  • 1 month później...
  • 1 year później...
  • 2 weeks później...
  • 3 weeks później...

Mnie bardziej zastanawia jak to wychodzi ekonomicznie. Bo pizzę może nie włoską a \le w domowym piecu tez się upiecze. A taki pro piec to jak ma się nagrzać do tych 400 stopni dla jednej pizzy to czy warto??

Bo wydaje mi się to mało opłacalne. No chyba ze ekonomię zostawić na boku.

Odnośnik do komentarza
https://forum.murator.pl/topic/188301-piec-do-pizzy/#findComment-7037667
Udostępnij na innych stronach

  • 2 weeks później...

A ja od pół roku używam kamienia do pizzy w zwykłym piekarniku. Robię na cienkim cieście. Niby temperatura tylko 250C ale pizza w końcu wychodzi genialna. Z wyrośniętymi brzegami, wypieczona. Wada- długi czas nagrzewania. Piekarnik z kamieniem nagrzewam ok 30-40 minut.

Lekko się chwaląc, moja żona i dzieciaki, już nie chcą chodzić do zwykłej pizzerni. Uważają że ta domowa jest najlepsza.

Odnośnik do komentarza
https://forum.murator.pl/topic/188301-piec-do-pizzy/#findComment-7051830
Udostępnij na innych stronach

  • 2 weeks później...
Nie wiem jaki masz piekarnik, ale ja mam Electroluxa i wlasnie zbieram się do zakupu kamienia do pizzy. Znalazłam taki http://czescizamienne.electrolux.pl/product/9029792760 i wtedy można pieć pizze tak samo jak w piecu z cegły, a jednocześnie normalnie w domu. Może cos takiego to jest dobre rozwiązanie. Co myślicie?

 

Komuś się tu chyba rząd wielkości pomylił. Fajny dobry kamień to 80-100 PLN a nie 800

Odnośnik do komentarza
https://forum.murator.pl/topic/188301-piec-do-pizzy/#findComment-7063047
Udostępnij na innych stronach

  • 2 years później...
Bardzo mi sie marzy piec do pizzy , ale nie wiem czy w domowej kuchni da sie coś takiego zainstalować , wieadomo że nie opalany drewnem tylko jakiś ekektryczny- taki "lepszy" niż piekarnik

ma ktoś coś takiego? domowego?

 

Z pewnością piec do pizzy w domu znacznie ułatwi jej przygotowywanie. Ja polecam do tego celu następujące urządzenie: :spam: Jest ono niewielkie i bez problemu zmieści się w każdej kuchni. Dzięki takiemu piecowy można mieć dobrze wypieczoną, chrupiącą pizzę, jak w pizzerii. Ważne jest również to, że cena tego urządzenia nie jest wysoka, tym bardziej warto taki piec zakupić.

Edytowane przez Greengaz
Odnośnik do komentarza
https://forum.murator.pl/topic/188301-piec-do-pizzy/#findComment-7598615
Udostępnij na innych stronach

  • 1 month później...
Ja sobie kupiłem taki domowy, przenośny piec do pizzy firmy :spam: . Rewelacyjny sprzęt. Pizza ze zwykłego piekarnika to przy tym słabizna. Ciasto nie przywiera, idelanie się wypieka. Pizza jest pyszna. Poza tym, mało prądu cinie. Można go przenieśc w dowolne miejsce. Edytowane przez finlandia
Reklama
Odnośnik do komentarza
https://forum.murator.pl/topic/188301-piec-do-pizzy/#findComment-7623357
Udostępnij na innych stronach

  • 8 months później...
Mnie też interesuje piec do pizzy tylko zastanawiam się jak go umieścić. Czy ktoś ma takie piec w meblach tak jak np. piekarnik???

 

Chcesz mieć piec do pizzy zamiast piekarnika? Taki w kuchni. Autor topiku 5 lat temu marzył o piecu ale nie opalanym drewnem. Zapewne odradzałbym taka niepotrzebna inwestycje bo w normalnym piekarniku ,który w swej funkcji ma 300 stC pizza wychodzi równie smaczna . Chcąc jednak szukać inspiracji i innych smaków postawiłbym piec chlebowy do pizzy do grillowania ,wędzenia , takie ogrodowe combo.

Odnośnik do komentarza
https://forum.murator.pl/topic/188301-piec-do-pizzy/#findComment-7715881
Udostępnij na innych stronach

Nie napisałem że nie chce piekarnika chodziło mi o to czy ktoś ma piekarnik a np. nad albo pod nim piec do pizzy elektryczny taki jak w pizzeriach. Odnośnie pizzy z piekarnika a z pieca do jest różnica gdyż byłem pizzerem i wiem jak smakuje. A głównie mi chodziło o meble czy po prostu ktoś ma w meblach taki piec tak jak piekarnik w zabudowie.

 

Piec opalany to sobie zrobię w ogrodzie np. przy altanie razem z wędzokiem.

Odnośnik do komentarza
https://forum.murator.pl/topic/188301-piec-do-pizzy/#findComment-7716221
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Odpowiedz w tym wątku

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.



×
×
  • Dodaj nową pozycję...