moro21 12.03.2014 12:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2014 Witam Chciałbym zadać pytanie bardziej doświadczonym użytkownikom. Buduje dom, szkielet prefabrykowany 126 m2 użytkowej rodzina 5 osobowa piec miałby ogrzewać dom i wodę ale tylko w zimę, na lato planuje wykorzystać pompę ciepła do podgrzania wody, która czerpała by ciepło z poddasza nieużytkowego. Chciałbym kupić dobry kocioł z podajnikiem, i sterownikiem, który umożliwi mi zdalny dostęp do pieca i taki, który podczas mojej nieobecności obsłużyłaby żona. I teraz pytanie: 1. Jaki kocioł polecacie2. Podajnik tłokowy czy ślimakowy ?3. Ile KW na taką powierzchnie 4. Czy waszym zdaniem taka konfiguracja kocioł i pompa to dobry pomysł?5 Generalnie będę wdzięczny za wszystkie rady, wybór ogrzewania domu to chyba najważniejsza decyzja podczas budowy. Pozdrawiam i dziękuje za rady. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
timon120777 12.03.2014 14:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2014 sprawdź w projekcie jakie potrzeby ma ten dom a potem spróbuj znaleźć tak mały kocioł. nie da się:no: daruj sobie węgiel w tak małym domu gdzie zapotrzebowanie nie przekroczy 50W/m2 kup większą pompę i ciesz się brakiem obsługi cały rok zapominając o węglu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
moro21 12.03.2014 14:38 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2014 Dziękuje za odpowiedź, tylko koszt pompy jest bardzo duży. Kocioł 12 kw można znaleźć. Coś takiego? RBR EKOUNIWERSAL 12 kW http://minertu.eu/produkty Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
map78 12.03.2014 15:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2014 Dziękuje za odpowiedź, tylko koszt pompy jest bardzo duży. Kocioł 12 kw można znaleźć. Coś takiego? RBR EKOUNIWERSAL 12 kW http://minertu.eu/produkty Zapewniam Cię, że jak nie wybudujesz komina i kotłowni niezbędnej przy paleniu węglem to koszt zakupu pompy ciepła szczególnie do tak małego domku będzie porównywalny i nie mówię tu o chińskich wynalazkach bo te byłyby znacznie tańsze niż kocioł wunglowy. Szczerze Ci radzę odpuść sobie wungiel w szkieletorku - to chyba najwdzięczniejszy domek pod pompę P/P jeżeli akceptujesz ogrzewanie nadmuchowe. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbigmaz01 12.03.2014 16:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2014 Buduj i ocieplaj z głową a żaden węgiel nie będzie ci potrzebny. Jak dobrze docieplisz z niewielkim dołożeniem wtedy zrobisz OZC i wyjdzie ci że najmniejszy kocioł na węgiel będzie 3 razy za duży a koszty które poniesiesz przy dodatkowym dociepleniu zwrócą się bardzo szybko nie wspominając o czasie wolnym bez obsługi kotła jaki on by nie był. Trzeba też wspomnieć wykorzystaniu pomieszczeń na inne cele zamiast kotłowni i składu opału. Czytaj i myśl, to decyzja na lata Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
timon120777 12.03.2014 20:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2014 Dziękuje za odpowiedź, tylko koszt pompy jest bardzo duży. Kocioł 12 kw można znaleźć. Coś takiego? RBR EKOUNIWERSAL 12 kW http://minertu.eu/produkty ale tą 12-ką dwa takie domy obskoczysz i jeszcze zostanie mieszkasz w takiej strefie że zimą nie będzie tragedii i pompa da radę spokojnie. koszt pompy to poniżej 20 tysięcy a koszt ogrzewania będzie tylko odrobinę wyższy lub nawet nizszy niż ekogrochem- zwyczajnie w Twoim przypadku nawet mały kocioł będzie pracował z kiepską sprawnością i różnicę diabli wezmą a się tylko nalatasz za opałem i przy kotle. jesteś w trakcie budowy jak piszesz więc warto przepatrzeć jeszcze projekt i tam gdzie się da poprawki nanieść. zrobić 100% podłogówki dołożyć jak nie ma wentylację mechaniczną i ogarniesz wszystko małą pompą bez problemu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
moro21 12.03.2014 21:04 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2014 No i chyba mnie przekonaliście Powiem tylko że od początku miałem zamiar wsadzić pompę i reku, ale potem zacząłem czytać i przeraziły mnie ceny. Jutro jadę do firmy która wyceni mi taką pompę. Dziękuje serdecznie za pomoc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
moro21 12.03.2014 21:11 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2014 A przy okazji to taki oto dom: http://www.archeton.pl/projekt-domu-jelonekas_1034_opisogolny wykonawca http://www.domnamiare.pl/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Greengaz 12.03.2014 21:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2014 Przerobią projekt z murowanego na drewniany? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wuwok 12.03.2014 21:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2014 No i chyba mnie przekonaliście Powiem tylko że od początku miałem zamiar wsadzić pompę i reku, ale potem zacząłem czytać i przeraziły mnie ceny. Jutro jadę do firmy która wyceni mi taką pompę. Dziękuje serdecznie za pomoc. Rekuperator sam sobie zainstaluj .Zaoszczędzisz dużo kasy.Wejdź w dział na Fm i poczytaj..łatwa sprawa.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kubiś 13.03.2014 08:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2014 Jeżeli chodzi o bezobsługowe steroniki, które można kontrolować przez instrnet to zdecydowanie polecam ecoal. Jak dla mnie super sprawa. Niestety musze w dużej mierze przytaknąć powyższym opiniom. Węgiel zawsze będzie się łączył z brudem w kotłowni koniecznością dźwigania ciężkich worków, składowania całych ton opału, czyszczenia kotła z pyłu, który w dużej mierze jest rakotwórczy. Facet jeszcze to ogarnie ale kobieta??? już nie każda. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
moro21 13.03.2014 09:46 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2014 Przerobią projekt z murowanego na drewniany? Tak na swój koszt bo to Grupa Archeton Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
moro21 14.03.2014 20:39 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2014 A moglibyście poradzić jaką pompę zamontować w takim domu? Powietrzną czy gruntową ? może doradzicie jakiś sprawdzony model.Firma wyceniła mi pompę 8kw z dolnym źródłem, pompa ze zbiornikiem 180 litrów + odwiert 45 000 zł bez instalacji CO. Myślicie że taka pompa jest mi potrzebna czy bardziej rozglądać się za powietrzną. Pompa z poziomym źródłem odpada bo mam za małą działkę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 14.03.2014 20:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2014 Wejdź na wątek typowo pompowy, tam może ktoś coś doradzi sensownego, na niektóre porady weź trochę poprawki bo niektórzy obiecują gruszki na wierzbie Miało być tak tanio a żeby nie wyszło jak zawsze, tylko w opowieściach gawędziarzy gdzie jeden chce być mądrzejszy i lepszy od drugiego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts