Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Wybór kotła maksymalnie bezobsługowego

moro21

Recommended Posts

Witam

Chciałbym zadać pytanie bardziej doświadczonym użytkownikom.

Buduje dom, szkielet prefabrykowany 126 m2 użytkowej rodzina 5 osobowa piec miałby ogrzewać dom i wodę ale tylko w zimę, na lato planuje wykorzystać pompę ciepła do podgrzania wody, która czerpała by ciepło z poddasza nieużytkowego.

Chciałbym kupić dobry kocioł z podajnikiem, i sterownikiem, który umożliwi mi zdalny dostęp do pieca i taki, który podczas mojej nieobecności obsłużyłaby żona.

I teraz pytanie:

1. Jaki kocioł polecacie

2. Podajnik tłokowy czy ślimakowy ?

3. Ile KW na taką powierzchnie

4. Czy waszym zdaniem taka konfiguracja kocioł i pompa to dobry pomysł?

5 Generalnie będę wdzięczny za wszystkie rady, wybór ogrzewania domu to chyba najważniejsza decyzja podczas budowy.

Pozdrawiam i dziękuje za rady.

Dziękuje za odpowiedź, tylko koszt pompy jest bardzo duży. Kocioł 12 kw można znaleźć. Coś takiego? RBR EKOUNIWERSAL 12 kW http://minertu.eu/produkty

Zapewniam Cię, że jak nie wybudujesz komina i kotłowni niezbędnej przy paleniu węglem to koszt zakupu pompy ciepła szczególnie do tak małego domku będzie porównywalny i nie mówię tu o chińskich wynalazkach bo te byłyby znacznie tańsze niż kocioł wunglowy. Szczerze Ci radzę odpuść sobie wungiel w szkieletorku - to chyba najwdzięczniejszy domek pod pompę P/P jeżeli akceptujesz ogrzewanie nadmuchowe. Pozdrawiam

Buduj i ocieplaj z głową a żaden węgiel nie będzie ci potrzebny. Jak dobrze docieplisz z niewielkim dołożeniem wtedy zrobisz OZC i wyjdzie ci że najmniejszy kocioł na węgiel będzie 3 razy za duży a koszty które poniesiesz przy dodatkowym dociepleniu zwrócą się bardzo szybko nie wspominając o czasie wolnym bez obsługi kotła jaki on by nie był. Trzeba też wspomnieć wykorzystaniu pomieszczeń na inne cele zamiast kotłowni i składu opału.

Czytaj i myśl, to decyzja na lata

Dziękuje za odpowiedź, tylko koszt pompy jest bardzo duży. Kocioł 12 kw można znaleźć. Coś takiego? RBR EKOUNIWERSAL 12 kW http://minertu.eu/produkty

ale tą 12-ką dwa takie domy obskoczysz i jeszcze zostanie

mieszkasz w takiej strefie że zimą nie będzie tragedii i pompa da radę spokojnie.

koszt pompy to poniżej 20 tysięcy a koszt ogrzewania będzie tylko odrobinę wyższy lub nawet nizszy niż ekogrochem- zwyczajnie w Twoim przypadku nawet mały kocioł będzie pracował z kiepską sprawnością i różnicę diabli wezmą a się tylko nalatasz za opałem i przy kotle.

jesteś w trakcie budowy jak piszesz więc warto przepatrzeć jeszcze projekt i tam gdzie się da poprawki nanieść. zrobić 100% podłogówki dołożyć jak nie ma wentylację mechaniczną i ogarniesz wszystko małą pompą bez problemu

No i chyba mnie przekonaliście :) Powiem tylko że od początku miałem zamiar wsadzić pompę i reku, ale potem zacząłem czytać i przeraziły mnie ceny. Jutro jadę do firmy która wyceni mi taką pompę.

Dziękuje serdecznie za pomoc.

Rekuperator sam sobie zainstaluj .Zaoszczędzisz dużo kasy.Wejdź w dział na Fm i poczytaj..łatwa sprawa..

Jeżeli chodzi o bezobsługowe steroniki, które można kontrolować przez instrnet to zdecydowanie polecam ecoal. Jak dla mnie super sprawa. Niestety musze w dużej mierze przytaknąć powyższym opiniom. Węgiel zawsze będzie się łączył z brudem w kotłowni koniecznością dźwigania ciężkich worków, składowania całych ton opału, czyszczenia kotła z pyłu, który w dużej mierze jest rakotwórczy. Facet jeszcze to ogarnie ale kobieta??? już nie każda.

Pozdrawiam

A moglibyście poradzić jaką pompę zamontować w takim domu? Powietrzną czy gruntową ? może doradzicie jakiś sprawdzony model.

Firma wyceniła mi pompę 8kw z dolnym źródłem, pompa ze zbiornikiem 180 litrów + odwiert 45 000 zł bez instalacji CO. Myślicie że taka pompa jest mi potrzebna czy bardziej rozglądać się za powietrzną. Pompa z poziomym źródłem odpada bo mam za małą działkę.

Wejdź na wątek typowo pompowy, tam może ktoś coś doradzi sensownego, na niektóre porady weź trochę poprawki bo niektórzy obiecują gruszki na wierzbie :)

Miało być tak tanio a żeby nie wyszło jak zawsze, tylko w opowieściach gawędziarzy gdzie jeden chce być mądrzejszy i lepszy od drugiego.