darass86 12.03.2014 12:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2014 Witam,Chciałbym się was poradzić jak poprawnie zbudować ściany szczytowe konstrukcji szkieletowej. Mam murowany parter ze stropem monolitycznym. Na stropie niska ścianka kolankowa na niej wylany wieniec (po obrysie budynku ze szpilkami na murłatę). Dach dwuspadowy konstrukcja więźby płatwiowo-kleszczowa kąt 35 st. Poddasze nieużytkowe z możliwością adaptacji. Architekt zaprojektował właśnie ściany szczytowe drewniane w konstrukcji szkieletowej i stąd pytanie jak to powinno być poprawnie wykonane. Chciałbym wiedzieć, żebym mógł cieśli przypilnować na szczegółach. Zapytam przy okazji czy te ściany mogę później ocieplić styropianem robiąc całą elewacje budynku? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 12.03.2014 14:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2014 To ze świecą szukać takiego światłego architekta, na pewno ma w rękawie jak chce to wykonać. Musisz tylko zrobić miejsce na izolację termiczną, lub zaślepkę, aby potem połączyć izolację ściany z poddasza izolacją.Bardzo dobry gościu z Twojego Architekta. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
darass86 12.03.2014 14:42 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2014 "Musisz tylko zrobić miejsce na izolację termiczną, lub zaślepkę, aby potem połączyć izolację ściany z poddasza izolacją" mógłbyś wyjaśnić dokładniej o co chodzi, przyznam że jestem trochę zielony w tej materii. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 12.03.2014 18:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2014 Kończy Ci się wieniec żelbetowy, i nad nim przerwa grubości tej, jaka będzie grubość izolacji termicznej.Czyli całość winna być zakotwiona do krokwi a nie do wieńca ściany szczytowej. A tą przerwę 25cm i więcej izolacji dachu. zaślepiasz i licujesz z elewacją. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
darass86 13.03.2014 14:19 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2014 aaa myślę, że rozumiem. podsumuję mam wylany wieniec na nim murłatę myślę tu o ścianach szczytowych. Na murłacie osadzone dwa słupy drewniane pod płatwie i teraz robiąc ścianę szczytową z OSB muszę zostawić od dołu (murłaty) jeszcze jakieś 25 cm miejsca na ocieplenie wełną i to ma się łączyć z ociepleniem całego budynku (styropian) Popraw mnie jeżeli źle zrozumiałem. Sorka ze tak pytam ale wole trzy razy sprawdzić niż później żałować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 13.03.2014 18:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2014 Dobrze zrozumiałeś. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts