szuwar66 12.03.2014 21:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2014 WitamOd tygodnia ślęczę na forach i czytam na temat rekuperacji i mam wrażenie, że wiem teraz mniej niż przed lekturą:Buduję dom wg projektu „dom w skrzydłokwiatach” http://archon.pl/gotowe-projekty-domow/dom-w-skrzydlokwiatach/m4f3537963e48cW sieci znalazłem sporo informacji na temat rekuperacji w domach jednopoziomowych ale na temat domów z poddaszem użytkowym praktycznie cisza.Planuje samemu wykonać instalację wentylacji mechanicznej , ale jako że nie miałem nigdy okazji robić tego wcześniej dlatego proszę o radę.Wcześniej wykonałem rurowy wymiennik ciepła i niedługo będę zalewał strop monolityczny dlatego już teraz chciałbym dokładnie wiedzieć gdzie pozostawić sobie przepusty na wszystkie anemostaty itp.Czas na pytania:1. Czy traktować każdą kondygnację z osobna czy liczyć dom jako jedną całość ?(wg swoich rozważań podzieliłem parter i piętro jako osobne obiekty i liczyłem tak bilans każdej z kondygnacji aby suma powietrza wyciąganego i nawiewanego była równa dla każdej z kondygnacji)2. Czy dla każdej z kondygnacji stosuje osobny rozdzielacz dla powietrza wywiewanego i nawiewanego (tzn na parter 2 rozdzielacze i 2 osobne dla piętra). Opcja druga jest taka że stosuje jeden rozdzielacz do powietrza nawiewanego i wywiewanego montuje je na piętrze nad stropem i rozprowadzam przewody wentylacyjne po całym mieszkaniu, na oby piętrach3. W jaki sposób rozprowadzać przewody wentylacyjne do anemostatu na parterze. Planuje poprowadzić je na posadzce na piętrze i w odpowiednich miejscach porobić przepusty do anemostatów (nie chciałbym robić podwieszanych sufitów na parterze)4. Jakiego typu przewodów wentylacyjnych użyć do prowadzenia po posadzce? Czy mogę użyć okrągłych typu:http://allegro.pl/wentylacja-rekuperacja-przewod-wentylacyjny-vent-i3994321600.htmlczy muszę zakupić przewody płaskie typu VT-133http://www.ground-therm.com/images/pliki/VENTIFLEX%20VT-133%20Inteligentna%20technologia.pdf5. W jaki sposób dobiera się ilość przewodów do danego anemostatu? (rozumiem że chodzi o ilość powietrza które może przypłynąć przez daną rurę o danej średnice przez jednostkę czasu i koryguje przesłoną na anemostacie. Na forach jest to w niejasny sposób opisane jak się to liczy)6. Podobnie z anemostatami, rozumiem że dobiera się wielkość anemostatu do ilości przepływu powietrza, a czy można zakupić większe anemostaty i regulować tylko przesłoną?7. Czy do przewodów wentylacyjnych które podałem powyżej muszę stosować jakieś tłumiki hałasu?8. Poniżej przedstawiam swoją wizję projektu ustawienia anemostatów oraz przewodów wentylacyjnych. Byłbym niezmiernie wdzięczny za komentarz oraz ewentualne poprawkiTak dla wyjaśnienia:Zielone kółko – anemostat nawiewnyCzerwone kółko – anemostat wywiewnyRóżowe kółko – rura od GWCCzerwone i zielone prostokąty – rozdzielaczeCzerwone i zielone linie – trasy przewodów wentylacyjnych Oznaczenia pomieszczeń1_01 Wiatrołap1_02 Hol1_03 Kuchnia1_04 Jadalnia1_05 Salon1_06 Schody1_07 Schowek1_08 Pokój1_09 Łazienka1_10 Kotłownia 1_11 Garaż 2_01 Schody2_02 Hol2_03 Pokój2_04 Pokój2_05 Pralnia2_06 Pokój2_07 Garderoba2_08 Łazienka Miejsce anemostatów na parterze[ATTACH=CONFIG]248096[/ATTACH] Trasy przewodów wentylacyjnych parteru układane na posadzce piętra[ATTACH=CONFIG]248097[/ATTACH] Rekuperacja na piętrze[ATTACH=CONFIG]248098[/ATTACH] Sam rekuperator montowany będzie na strychu Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts