Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Montaż bramy garażowej

Recommended Posts

Mam takie pytanie dopiero mam stan surowy otwary i niebawem przymierzam sie do jego zamknięcia ale niestety moim budowlańcom rozepchło troche szalunek nadproża nad brama garażową ...

mam do Was pytanie czy ta ściana na której będzie montowana brama powinna być wcześniej wytynkowana przed jej montażem ??

Bo niestety nadproże i ściany nie tworzą jednej płazczyzny ...

Oschły jesteś Wojtku w swoich odpwiedziach :)

Co do treści się zgadzamy - nadproże i ściana na której będzie zamontowana brama powinna być wytynkowana by tworzyła jedną płaszczyznę. Od tego zależy cały efekt - bramę co do zasady montuje się bezpośrednio na ścianie, więc im lepiej przylega - tym szczelniej, zwłaszcza na nadprożu - panel bramy nie wygnie się w łuk tak jak szalunki...

Także - tynki powinny być i to dobre:) (czyli na bok odłóżcie swoje ambicje - jeśli to Wam przeszło przez głowę - i nie próbujcie tego robić sami)

Mam takie pytanie dopiero mam stan surowy otwary i niebawem przymierzam sie do jego zamknięcia ale niestety moim budowlańcom rozepchło troche szalunek nadproża nad brama garażową ...

mam do Was pytanie czy ta ściana na której będzie montowana brama powinna być wcześniej wytynkowana przed jej montażem ??

Bo niestety nadproże i ściany nie tworzą jednej płazczyzny ...

Są 3 wyjścia z takiej sytuacji:

1) najlepszy - naprawiasz sytuację, tynkujesz i masz dobrze zamontowaną bramę

2) dużo gorszy - zostawiasz tak jak jest, monter bram jest dobrym monterem, bramę montuje w pionie dzięki użyciu sporej ilości podkładek dystansów itp. przez użycie podkładek i dystansów efekt finalny jest taki, że między prowadnicą a ścianą masz dziury i musisz je czymś zalepić (moja babcia zrobiła by to jakąś szmatą/ścierką :) )

3) beznadziejny - zostawiasz tak jak jest, monter bram jest byle jaki, montuje jak leci, efekt finalny jest taki, że brama nawet jeśli na początek chodzi to skrzypi strasznie, ciężko chodzi i wogóle jest kiepsko.

Mam nadzieję, że to co napisałem ja i koledzy wyżej da Ci do myślenia i wytynkujesz ładnie otwór, pamiętaj, że nie dość, że ma być w jednej płaszczyźnie, to jeszcze ściana ma być pionowa.

NIE !!! To jest chyba najgorsza poradą jakiej udzieliłeś.

Ściana gdzie ma być montowana brama MUSI BYĆ W JEDNEJ PŁASZCZYŹNIE !!! i tyle

NIe ma zmiłuj !!!

Dobry montażysta przyjedzie, obmierzy i pojedzie w p.... każąc sobie jeszcze płacić za stracony czas - i słusznie !!!

Monter do du.. zamontuje bramę na tysiącach podkładek a Ty będziesz się później z thm woził i pisał posty na forum

Witam

NIe ma zmiłuj !!!

Dobry montażysta przyjedzie, obmierzy i pojedzie w p.... każąc sobie jeszcze płacić za stracony czas - i słusznie !!!

Monter do du.. zamontuje bramę na tysiącach podkładek a Ty będziesz się później z thm woził i pisał posty na forum

PEŁNA zgoda - WALCZMY z bylejakością budowlańców czy tez architektów !!!

Co do bramy do praktycznie jej montaż powinien być końcowym etapem prac w garażu, niestety widuję bramy montowane w stanie surowym, potem wykończeniówka, tynki itp i ... problem z bramą bo np ekipa od tynków tak zasyfiła prowadzenia, że ....

pozdrawiam

NIe ma zmiłuj !!!

Ja to wiem, Ty to wiesz, a połowa ludzi i tak musi spróbować po swojemu, bo wie lepiej.

Jeśli chodzi o moją poradę to u mnie tylko opcja 1 wchodzi w grę, ale chciałem rozwinąć temat żeby wskazać jakie opcje występują w naturze.

Porada ma za zadanie wskazanie POPRAWNE rozwiązanie i nie dawać pola do dowolnej interpretacji - musisz wiedzieć że nie każdy zna się na budowaniu

Ależ z was filozofy :) napisałem przecież 2) dużo gorszy 3) beznadziejny a to chyba samo przez siebie się rozumie, że trzeba wybrać ten 1 punkt jak się ma odrobinę mózgu. I nie chodzi tu o wiedzę o budownictwie.

Witam

Ależ z was filozofy :) napisałem przecież 2) dużo gorszy 3) beznadziejny a to chyba samo przez siebie się rozumie, że trzeba wybrać ten 1 punkt jak się ma odrobinę mózgu. I nie chodzi tu o wiedzę o budownictwie.

nie "filozofy" tylko podawanie ALTERNATYWY nawet z zaznaczeniem, że jest gorsza czy wręcz beznadziejna może zostać odebrano jako ALTERNATYWA więc coś co jednak można wykonać - i tylko z tym chcemy walczyć i to tak naprawdę dla Twojego dobra, bo to Ty będziesz winny jak ktoś zastosuje podaną przez Ciebie beznadziejną alternatywę :)

Pozdrawiam

Witam

nie "filozofy" tylko podawanie ALTERNATYWY nawet z zaznaczeniem, że jest gorsza czy wręcz beznadziejna może zostać odebrano jako ALTERNATYWA więc coś co jednak można wykonać - i tylko z tym chcemy walczyć i to tak naprawdę dla Twojego dobra, bo to Ty będziesz winny jak ktoś zastosuje podaną przez Ciebie beznadziejną alternatywę :)

Pozdrawiam

Reasumując cały wątek - tak, trzeba tynkować, tak musi być w jednej płaszczyźnie. EOT