Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pomoc w doborze rozdzielaczy

miuzziker

Recommended Posts

Cześć.

Mam postawiony nowy dom i przyszedł czas na wybór rozdzielaczy do ogrzewania. Dom ma około 160m2 (parter z poddaszem). Ogrzewanie będzie z kotła na ekogroszek a woda z wymiennika ciepła 140l.

Planuje zrobić tak, że:

1) Parter:

Ogrzewanie podłogowe - 4 pomieszczenia: kuchnia 12,6m2; wiatrołap 5m2; pralnia 2,8m2 oraz łazienka 8,16m2

Grzejniki stalowe - salon 2 grzejniki 1600x600 powierzchnia 60m2

2) Poddasze - Trzy pokoje o powierzchnia 18m2 każdy. W każdym pokoju grzejnik stalowy 1200x600, czyli na poddaszu w sumie 4 grzejniki ( jeden grzejnik jesze w garderobie 400x600)

Ogrzewanie podłogowe na poddaszu będzie w łazience powierzchnia 18m2.

Teraz mam pytanie jakie rozdzielacze zastosować, aby było jak najlepiej i ekonomicznie. Na dole mam zrobić rozdzielacz wspólny do podłogówki i grzejników np. TECEfloor 2w1, czy zastosować osobne rozdzielacze do podłogówki i grzejników. Tylko co z jedną podłogówką na poddaszu? Proszę doradźcie mi.

Czy nikt mi nie pomorze?

Ja Ci powiem jak to powinno być zrobione, bo przed modernizacją mojego systemu CO miałem niemalże identyczne rozwiązanie, ale pod warunkiem, że zdradzisz mi co Tobą kierowało przy wyborze najgorszego chyba obecnie sposobu ogrzewania mieszanego zasilanego syfiastym kotłem węglowym:confused:

Dlaczego mówisz, że palenie ekogroszkiem to najgorszy system? Wybrałem ten system ogrzewania gdyż wydaje mi się, że posiada dobry stosunek ceny ogrzewania do pracy włożonej w późniejszą eksploatację. Zastanawiałem się nad gazem ale wydaje mi się że wyjdzie drożej niż ekogroszek. Podłgówkę chcę głównie w miejscach gdzie mam płytki. Nie podobają mi się płytki w salonie dlatego wolę panele, a podłogówka z panelami średnio współpracuje. Również w pomieszczenia gdzie się śpi czyli na poddaszu to też jest zły pomysł, gdyż podobno jest za suche powietrze oraz na poddaszu też będą panele.

A czym ty ogrzewasz swój dom i w jaki sposób dokonałeś modernizacji swojego systemu ogrzewania?

W skład rozdzialacza wchodzi, pompa, termostatyczny zawor mieszający, rozdzielacz(dedykowany do podlogowki), na reszte rozdzielaczy wystarczy pompa z pieca, do grzania cwu pasowala by dodatkowa pompa zebys mogl sterowac grzanie zima,lato i do tego odpowiedni kociol ze sterownikiem. Tak jest u mnie, schematow na wykonanie instalacji co jest wiele. Edytowane przez toma1

Podłgówkę chcę głównie w miejscach gdzie mam płytki. Nie podobają mi się płytki w salonie dlatego wolę panele, a podłogówka z panelami średnio współpracuje. Również w pomieszczenia gdzie się śpi czyli na poddaszu to też jest zły pomysł, gdyż podobno jest za suche powietrze oraz na poddaszu też będą panele.

Musisz jeszcze dużo poczytać... Powielasz tylko mity.