Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Problem z zaprojektowaniem schodów

toggi22

Recommended Posts

Witajcie, potrzebuję waszej pomocy!

Mam do zaprojektowania schody. Jednak z mojego projektu wychodzi, że potrzebuję schodów dwuzbiegowych. Postanowiłem dodać do nich spocznik.

Jednak po narysowaniu nasuwają mi się problemy, ponieważ

Moja wysokość pomieszczeń w świetle to 2,80.

Wyliczając ze wzoru na schody wychodzi mi, że moja liczba stopni to 16, wysokość rzeczywista 17.5, a szerokość 27 cm.

Spocznik o szerokości 80 cm i długości 100 cm.

Czy rysując swój przekrój muszę uwzględniać spocznik, jako dodatkowy stopień i liczyć, że mam do narysowania 17 stopni? I wtedy zmniejszyć po przeliczeniu wysokość rzeczywistą stopnia?

Dołączam rysunek, w którym zawarty jest cały problem. Po pierwsze po narysowaniu nie mieszczę się w tym przedziale 280cm wysokości pomieszczeń, a po drugie moja liczba stopni - wraz z tym spocznikiem - jest 17. Czy takie rozwiązanie może zostać czy muszę zmieniać liczbę i wysokość stopni? Plus czy mam wliczać do wysokości pomieszczeń również belkę stropową?

Rysunek w skali 1 :20.

Proszę o kilka cennych rad w celu umożliwienia mi rozwiązania mojego problemu.

schody.jpg

Po drugie bierze się program CAD a są za free.

Polska nakładka językowa (plik SE2D_ST6pol.exe, ok. 30MB instalator, w którym należy wskazać katalog z zainstalowanym programem) dla "Solid Edge 2D Drafting ST6 V106" dostępna jest do pobrania bezpośrednio z anglojęzycznej strony producenta, firmy Siemens:

http://www.plm.automation.siemens.com/pl_pl/products/velocity/solidedge/forms/so...

lub

http://www.plm.automation.siemens.com/en_us/products/velocity/solidedge/forms/so...

Jest to polska nakładka językowa tylko dla programu "Solid Edge 2D Drafting ST6 V106", bez naleciałości związanych z pełną wersją "Solid Edge ST6".

Oczywiście należy wcześniej zainstalować wersję anglojęzyczną tego programu.

Na relacjach ustawiasz i sobie dobierasz schody jakie chcesz.