asterixx 13.03.2014 17:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2014 Witam, po pomiarze otworów na okna i drzwi balkonowe okazało się, że są za wysokie o około 5-6cm. powinny mieć 240cm a mają 245-246 cm. Okazuje się, ze jest to problem dla okien, bo firmy produkują okna do 240cm. Jak można otwory pomniejszyć? Nadproża mamy strunobetonowe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotr Kniaziuk 13.03.2014 20:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2014 Firmę na okna powyżej 240 cm znajdziesz ale pewnie trzeba będzie dopłacić.Pytanie czy mierzysz do właściwego poziomu posadzki czy tylko do jej betonowej części?Jeżeli twój pomiar jest dobry to czy istnieje możliwość podlania tych 3-4 cm pod okna zaprawy?Jeżeli nie ma takiej możliwości to można podlać nadproże, jest to bardzo trudne choć wykonalne.Mam nadzieje, że pamiętasz o luzie montażowym okien 1-2cm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dyzu007 13.03.2014 20:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2014 Można wkleić pustaki z betonu komórkowego i zamocować je dodatkowo dybami do nadprozy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mati0201 14.03.2014 05:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2014 A może szczelinę- różnicę tak wypełnić styropianem XPS mocując-wypełniając pianką montażową. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asterixx 14.03.2014 06:31 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2014 Mierzę właściwie, od poziomu posadzki. A raczej czlowiek od okien to zrobil A może szczelinę- różnicę tak wypełnić styropianem XPS mocując-wypełniając pianką montażową. Taka była moja pierwsza myśl, ale okna i drzwi tarasowe są duze - od 2 do 3 metrów szerokości. Boje sie, ze przy takiej szerokości jak u góry nie bedzie sztywnego podparcia, to cała rama bedzie niestabilna i będa problemy. W sumie zastanawiam sie nad podklejeniem betony komórkowego lub przymocowaniu belek drewnianych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jar.os 14.03.2014 07:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2014 przyklej na klej do glazury najcieńszego ytonga , ja mam tak porobione w dwóch oknach i nic się nie dzieje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kondziu87r 14.03.2014 07:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2014 albo zamontuj sobie roletę nadstawną, wtedy w drugą stronę będziesz musiał zmniejszyć okno. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mati0201 14.03.2014 09:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2014 Mierzę właściwie, od poziomu posadzki. A raczej czlowiek od okien to zrobil Taka była moja pierwsza myśl, ale okna i drzwi tarasowe są duze - od 2 do 3 metrów szerokości. Boje sie, ze przy takiej szerokości jak u góry nie bedzie sztywnego podparcia, to cała rama bedzie niestabilna i będa problemy. W sumie zastanawiam sie nad podklejeniem betony komórkowego lub przymocowaniu belek drewnianych. Przecież każde okno jest dyblowane po bokach , może te większe też z góry jak i na dół . Ja bym się nie bawił tylko XPS i pianką uzupełnił. Zastosuj większa ilość dybli co usztywni bardziej ramę . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klaudiusz_x 15.03.2014 18:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2014 Przecież każde okno jest dyblowane po bokach , może te większe też z góry jak i na dół . Ja bym się nie bawił tylko XPS i pianką uzupełnił. Zastosuj większa ilość dybli co usztywni bardziej ramę . Znajomy ma okna osadzone ze wszyskich stron na podłogowym styro. Mieszka już 3 lata. Jest ok. Zapytaj w wątku z oknami Tam siedzą montażyści. Coś doradzą Ma WM, okien nie otwiera. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gawor5 19.03.2014 19:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2014 Tak jak pisze Mati, ramy trzymają się na bocznych (dłuższych) krawędziach, skonsultuj z dostawcą dodatkowe mocowania i twardym styro, dzięki temu mniejsza szansa na spękanie w miejscu łączenia później po obrobieniu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
shitol 04.04.2014 19:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2014 ja mam pytanieprzed chwilą wróciłem z roboty popatrzeć co dziś fachowcy robili.niestety okazało się że wrzucili już nadproża do 4 okien i elki do wieńcaoczywiście nie dogadałem się z wykonawcą bo chciałem rolety zewnętrzne ale broń Boże nie nadstawneco teraz zrobić żeby zmniejszyć (o te 20cm) wysokość otworu okiennego?pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kerth 04.04.2014 20:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2014 Dobre pytanie, bo pewnie będę miał ten sam dylemat. Ja myślałem o czymś takim: Czy to się sprawdzi? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts