Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

z pogranicza Archiwum X

Recommended Posts

Drodzy forumowicze, zwracam się do was z prośbą o wytłumaczenie dziwnego problemu jaki ma moja rodzina.

Sprawa nie jest nowa, problem ten występuje w zasadzie od tak dawna jak sięgam pamięcią, jednak z dniem narodzin mojego syna uległ nasileniu.

Sytuacja dotyczy skarpetek znikających podczas prania w pralce, otóż wygląda to tak: wkładamy do pralki pranie w tym powiedzmy pięć par skarpetek ( kompletnych ) i jakież jest zdziwienie gdy po wysuszeniu prania układamy wszystko do szafy i mamy 4,5 pary skarpetek ?! W pralce nic, w suszarce nic !

Wart podkreślenia jest fakt, że giną zarówno moje skarpetki jak i syna, ale nie żony ! Jak pisałem sytuacja ma miejsce od lat, więc żona, pralka i suszarka są poza podejrzeniami gdyż ulegają okresowej wymianie ( o jej, co ja napisałem ).

Efektem tej sytuacji jest to, że mamy z synem po kilkanaście pojedynczych skarpetek, które później z niewyjaśnionych przyczyn łączą się w pary, u syna taką "pseudo parę" można łatwo wykryć bo są kolorowe, ja natomiast już nie raz ubrałem dwie niby czarne, po czym siedząc przy biurku w pracy, stwierdzam że delikatnie się od siebie różnią.

Czasami w akcie rozpaczy wyciągam wszystkie moje skarpetki z szafy rozkładam je i próbuję skompletować, niestety zawsze kończy się to fiaskiem.

Może ktoś z Was spotkał się z takim problemem i ma na to racjonalne wytłumaczenie.

Łomatko..a ja u siebie zaczynałam sie doszukiwać objawów pomroczności jasnej..

A tu takie pocieszenie, że to nie tylko ja tak mam :D :D

Może to odmiana jakiegoś wirusa? :o

Właśnie wczoraj opadły mi ręce.. nijak nie mogłam sie doszukać 1 sztuki.

Przetrzepałam wszystkie elementy pranych wspólnie rzeczy...

I nic. :(

Może założymy Klub Wysyłkowy "Do pary" ????

chętnie pozyskam 3 białe frotte firmy Conti (wersja "tenisowe" ) bez oznaczeń lewa-prawa.

W zamian oddam mało używane tej samej firmy białe z ciemną stopą (ale tylko 2 lewe )

pozdrawiam

Qrcze, ale ze mnie ciemna masa. jakoś nie zauważyłam, ze są skarpetki prawe i lewe :roll: Ginięcie bezpowrotne skarpetek to codzienność. jest na to rada, kupuję po kilka par takich samych, wtedy da sie je jakos łączyc w pary i nie widac różnicy. :D

To jest proste. Kupujesz skarpetki maksymalnuie duze. Przeszywasz w polowie i za przeszyciem odcinasz i w ten sposob masz 2 pary.

Proszę o dokladniejszą instrukcję. Gdzie to cięcie /w poprzek czy wzdłuz/jak w poprzecznie - jednej będzie brakowalo piety :o , jak wzdluż - to musi byc cholernie szeroka skarpetka :lol: :lol: :lol:

No oczywiscie ze w poprzek. W miare chodzenia pięta się sama wyrobi. Problemu upatruje natomiast w braku gumki sciagajacej przy lydce - w przypadku pierwszej odcietej pary.

Ale od czego pomyslunek - jest na to rada - 3 gumki recepturki zalozone na skarpetke (po jej wczesniejszym ubraniu) calkowicie wyeliminuja problem.

Dla bardziej wybrednych (Majka) zalecam wszycie gumki od majtek - oczywiscie z majtek 2x wiekszych.

Teraz analizuje jak z duzych majtek zrobic 2 pary :roll:

Ziaba nie kadz bo popadne w "narcyzm zachwytowy"

No tak, gumka recepturka, ze tez na to nie wpadłam :o :lol: :lol:

Pit, nie popadaj w przesadę w tworzeniu 2 rzeczy z jednej. :lol: :lol: No chociaż mólbys podzielić takie majtki na pół /ciecie poprzeczne/ i doszyc sznurek. Wyszłoby cos w rodzaju stringów 8) :lol: :lol: :lol:

Pitbull....kadzenie wzmaga opary.

Niczym Pythia Prorocza możesz mieć wizje...

Jeśli tak popracujemy pospołu, to może mi powiesz jak podzielić inne ciekawe rzeczy. 8) 8) :D

Ziabko! Ja Ci powiem, jak możesz dać mężowi na obiad dwa schaboszczaki zamiast jednego. Otóż przed smarzeniem przekrajasz kotleta w połowie ( podobnie jak te skarpety ) Niby nic, ale dwa na pewno Go ucieszą :) Tym bardziej, że odsuniesz od Niego groźbę lustrzycy :)

Ziabo świetnie wam wychodzi w duecie to dzielenie.....

Może wpadniecie na genialny pomysł jakby tu hmmm ze 100PLN zrobić, no nie będę zachłanna, zrobić 200PLN. :roll:

To taka moja prośba po powrocie z zakupów.

Tajemniczo większe cyferki na paragonie za ten sam towar, czy u Was też tak jest :o , czy tylko u mnie.

Wracając do tematu głownego ....skarpet, też kupuję kilka par tego samego rodzaju, tylko czasem nie wiedzieć skąd jedna sztuka jest bardziej wyblakła i mniejsza, bo przypadkowo została wyprana w wyższej temp. :o , a znikanie to rzecz nagminna.

Dziewczyny,

dzięki za odpowiedzi, pokazałam mężowi, żeby przestał się mnie czepiać o te skarpetki.

Ponieważ jest też wielbicielem seriali typu X files, przyjął do wiadomości że może to być efektem zdarzeń niewyjaśnionych - już zamejlował do strefy 11 ...

Ło matko..... z 5 lat temu przy jakiejś okazji imprezkowej cały wieczór upłynął nam na analizowaniu tegoż właśnie tajemnego zjawiska. I ze zgrozą widzę, że jest to bardzo poważny problem ogólnopolski, a może i światowy nawet :o Napięcie owej naszej dyskusji rosło w miarę ubywania butelek, ale o ile cokolwiek jeszcze pamiętam, to spotkanie zakończyło się konkluzją:

lepiej mieć jedną porządną, niż dwie byle jakie

PS. Posiadam bogatą kolekcję starych zbiorów - oryginalne, pojedyncze egzemplarze, wyjątkowo mało używane. Chętnych do wymiany proszę o kontakt na priva. :lol: