Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Odrolnienie działki

grv

Recommended Posts

Witam forumowiczów.

Napisałem posta w innym dziale, ale ten wydaje mi się właściwszy.

Wraz z żoną kilka dni temu nabyliśmy (chyba) szczęśliwie działkę pod budowę domu. Mam teraz problem - czy trzeba ją odralniać ?

Wg. ważnego MPZP gminy działka oznaczona jest jako MN/U, czyli budownictwo jednorodzinne - usługowe.

Klasa gleby, na której się znadjuje, to RVI wg wypisu z rejestru gruntów. Powierzchnia działki: 650 m2. Miejscowość oznaczona jako wieś.

Czy w związku z tym muszę wystąpić do starostwa z wnioskiem o wyłączenie gruntów z produkcji rolnej ?

Czy wystarczy jedynie zmiana w rejestrze gruntów ?

Dziękuję z góry za pomoc i pozdrawiam.

Teoretycznie jest opłata za wyłączenie gruntów z produkcji rolnej (powierzchni zabudowanej), ale do 500m2 nie płacisz.

Podanie o (formalne) wyłączenie piszesz dopiero po zrobieniu planu zagospodarowania działki (jest to część projektu budowlanego), bo musisz go dołączyć do wniosku. Więcej informacji jest zapewne na stronie starostwa.

Gość grend

Witam to ja isę dołaczę

Podanie o wyłączenie mozna złożyć jednocześnie z pozwoleniem na budowę czy trzeba to rozgraniczyć. Bo złamanie prawa zachodzi w momencie rozpoczecia fizycznej budowy jezeli by ten teren był jeszcze gruntem rolnym ???

Witam to ja isę dołaczę

Bo złamanie prawa zachodzi w momencie rozpoczecia fizycznej budowy jezeli by ten teren był jeszcze gruntem rolnym ???

Mieszanie pojęć. MPZP lub WZiZT już "odrolnił" - reszta to tylko opłaty za wyłączenie z produkcji rolnej - przy czym bez tego nie otrzyma się PnB.

Tryb postępowania i druki wniosków we właściwym starostwie.

Gość grend
Mieszanie pojęć. MPZP lub WZiZT już "odrolnił" - reszta to tylko opłaty za wyłączenie z produkcji rolnej - przy czym bez tego nie otrzyma się PnB.

Tryb postępowania i druki wniosków we właściwym starostwie.

NA terenie jest plan zagospodarowania przestrzennego pod zbudowe, teren miasta, klasa gleby V - czyli teren został przeznaczony na cele nierolnicze. Teraz pozostaje kwestia wyłaczenia z produkcji rolnej gdzie jest zwolnienie do 500m - wyłączę tylko teren zabudowy ale do tego porzebuje plan zagospodarowania działki od projektanta. Chcę złożyć dokument jednocześnie aby przyspieszyc procedurę i pytanie czy beda jakoś razem rozpatrywane czy to zależy od starostwa

NA terenie jest plan zagospodarowania przestrzennego pod zbudowe, teren miasta, klasa gleby V - czyli teren został przeznaczony na cele nierolnicze. Teraz pozostaje kwestia wyłaczenia z produkcji rolnej gdzie jest zwolnienie do 500m - wyłączę tylko teren zabudowy ale do tego porzebuje plan zagospodarowania działki od projektanta. Chcę złożyć dokument jednocześnie aby przyspieszyc procedurę i pytanie czy beda jakoś razem rozpatrywane czy to zależy od starostwa

W moim starostwie składa się razem z całą dokumentacją potrzebną do pozwolenia na budowę, gdyż musi być oryginalny plan zagospodarowania działki. Ze strony internetowej starostwa to nie wynikało, ale udzielono mi odpowiedzi telefonicznie. Wniosek o wyłączenie jest rozpatrywany w krótkim czasie (u nas około tygodnia). Najlepiej zadzwonić do właściwego starostwa i wypytać,

Gość grend
W moim starostwie składa się razem z całą dokumentacją potrzebną do pozwolenia na budowę, gdyż musi być oryginalny plan zagospodarowania działki. Ze strony internetowej starostwa to nie wynikało, ale udzielono mi odpowiedzi telefonicznie. Wniosek o wyłączenie jest rozpatrywany w krótkim czasie (u nas około tygodnia). Najlepiej zadzwonić do właściwego starostwa i wypytać,

dzieki

• 10 months później...

Witam,

Posiadam działkę rolną klasy IVb, którą chcę przekształcić na budowlaną. Gmina jest w trakcie zmiany MPZP, ale obszar gdzie leży moja działką został już uchwalony (wcześniej moja działką była klasy III i nie odrolnili). Pytanie czy mogę składać pismo o zmianę na budowlaną ? Gdzie mam je złożyć do geodezji czy do starostwa ? W gminie mnie zbywają więc chce wysłać oficjalne pismo.