Rodmano 13.03.2014 18:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2014 Witajcie, Czy może ktoś pomóc mi porównać monataż tymi dwoma systemami ? Jakie są plusy i minusy jednego i drugiego ?Wiem,że przy Illmond Trio montuje się na dyble,a przy taśmach na kotwy,tylko nie za bardzo kumam na czym polega w praktyce różnica.Wiem,że przy Illmond Trio trzeba przygotować dużo lepiej otwór pod montaż. Jak to wygląda w praktyce ? W końcu fundamentalne pytanie... który z nich będzie cieplejszy ? z góry serdeczne dzięki za pomoc pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
T12345T 13.03.2014 19:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2014 W końcu fundamentalne pytanie... który z nich będzie cieplejszy ? Fundamentalna prośba! Proszę podać nazwy firm, w których wcześniej naopowiadali Panu głupot. A odpowiedzi na tak fundamentalne pytanie najprościej szukać u tych, którzy spowodowali jego postawienie. Oni znają odpowiedź. . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MMichal 13.03.2014 19:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2014 Witam Różnice są spore i najlepiej pytaj dostawce - ale nie licz na to że któryś będzie "cieplejszy" a co do przygotowania otworów to do KAŻDEGO montażu należy je odpowiednio przygotować. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ClNEK 13.03.2014 19:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2014 Niestety nie istnieją badania porownujace te systemy i nie da sie jasno okreslic który będzie lepszy. Ja bym rodzaj montażu dobierał m.in. to rodzaju materiału z jakiego wykonana jest ściana i jak jest przygotowany otwór. Generalnie dobrze wykonany montaz warstwowy na taśmach z piana w teorii powinien być szczelniejszy od taśmy trio. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rodmano 13.03.2014 19:39 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2014 Fundamentalna prośba! Proszę podać nazwy firm, w których wcześniej naopowiadali Panu głupot. A odpowiedzi na tak fundamentalne pytanie najprościej szukać u tych, którzy spowodowali jego postawienie. Oni znają odpowiedź. . Nie rób sobie żartów z poważnych tematów,tylko uświadom nie świadomego.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rodmano 13.03.2014 19:41 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2014 Niestety nie istnieją badania porownujace te systemy i nie da sie jasno okreslic który będzie lepszy. Ja bym rodzaj montażu dobierał m.in. to rodzaju materiału z jakiego wykonana jest ściana i jak jest przygotowany otwór. Generalnie dobrze wykonany montaz warstwowy na taśmach z piana w teorii powinien być szczelniejszy od taśmy trio. Buduję z silikatów 24,a otwór będzie przygotowany ściśle z wytycznymi od dostawcy stolarki. Mam dobrego inspektora nadzoru Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nikt ważny 13.03.2014 20:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2014 Nie rób sobie żartów z poważnych tematów,tylko uświadom nie świadomego....taka odpowiedź jaki temat kolego, Pan T12345T żartów sobie nie robi tylko sprzedawcy zaczynają takie głupoty Inwestorom opowiadać, że idzie się załamać. Jedyna różnica jest tylko w sposobie montażu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rodmano 13.03.2014 20:09 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2014 taka odpowiedź jaki temat kolego, Pan T12345T żartów sobie nie robi tylko sprzedawcy zaczynają takie głupoty Inwestorom opowiadać, że idzie się załamać. Jedyna różnica jest tylko w sposobie montażu Ale konkretnie na czym polegają głupoty ??? Któryś ze sposobów jest lepszy ? Który być wybrał? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nikt ważny 13.03.2014 20:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2014 głupotą jest twierdzenie że któryś z nich jest CIEPLEJSZY więc doradziłbym Ci tak, omijaj szerokim łukiem punkt w którym te rewolucyjne stwierdzenie usłyszałeś. Realnie porównywalne pod każdym względem jeśli chodzi o właściwości - jest tylko jeden warunek, dopasowanie taśmy Trio do faktycznego otworu - a z tym czasem bywa różnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ClNEK 13.03.2014 20:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2014 Przy takim materiale pokusilbym sie o parapety zwane ciepłymi (podkłady styropianowe) plus taśma rozprezna typu trio. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rodmano 13.03.2014 20:20 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2014 głupotą jest twierdzenie że któryś z nich jest CIEPLEJSZY więc doradziłbym Ci tak, omijaj szerokim łukiem punkt w którym te rewolucyjne stwierdzenie usłyszałeś. Realnie porównywalne pod każdym względem jeśli chodzi o właściwości - jest tylko jeden warunek, dopasowanie taśmy Trio do faktycznego otworu - a z tym czasem bywa różnie W salonie nie padło stwierdzenie,że któryś jest cieplejszy,jedynie,że oba zapewnią komfort użytkowania. Ten ciepły parapet może być zastosowany tylko przy taśmie tyu trio czy przy taśma paro jest to rozwiązanie też mozliwe? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nikt ważny 13.03.2014 20:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2014 ....W końcu fundamentalne pytanie... który z nich będzie cieplejszy ?....A te słowa wypowiedzieli kosmici? Można zastosować i w jednym i drugim wypadku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
T12345T 13.03.2014 20:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2014 Nie rób sobie żartów z poważnych tematów,tylko uświadom nie świadomego.... Chętnie, tylko to wymagałoby dość obszernego wykładu z dziedziny fizyki budowli, a konkretnie wymiany ciepła w ciałach stałych. Jeśli uzna Pan, że główną drogą ruchu ciepła w ciałach stałych jest przewodzenie, warstwa pianki i warstwa taśmy (oba materiały na bazie PU) jest dokładnie taka sama i nie będzie Pan wnikał w możliwe przyczyny różnic wartości współczynnika przewodzenia ciepła, to ze względu na obliczeniową wartość tegoż współczynnika może Pan również uznać, że oba sposoby montażu są tak samo "ciepłe", cokolwiek to dla Pana i mistrza w sklepie oznacza. Na tym koniec uświadamiania (przynajmniej z mojej strony). Dalej to może dostawca okien albo sprzedawca. Oprócz liczby przegródek w profilu za to im Pan też płaci. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rodmano 13.03.2014 21:00 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2014 A te słowa wypowiedzieli kosmici? Można zastosować i w jednym i drugim wypadku To akurat pytanie jest moje, podpisuje się pod tym ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
T12345T 13.03.2014 21:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2014 W salonie nie padło stwierdzenie,że któryś jest cieplejszy,jedynie,że oba zapewnią komfort użytkowania. A w ogóle zaproponowali w tym salonie jakiś sposób montażu? Jeśli zaproponowali to jaki i dlaczego? Pan nie akceptuje żadnego z zaproponowanych rozwiązań? Dlaczego? A kolegom radzę nie wprowadzać udziwnień do nie swoich rozwiązań montażowych. Bo ja tak na rybkę rzucę korek w płynie i czekam na podpowiedzi dlaczego tak, dlaczego nie w tym konkretnym przypadku. Jest klient, jest sprzedawca niech się dogadują i sobie wyjaśniają. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rodmano 13.03.2014 21:10 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2014 Chętnie, tylko to wymagałoby dość obszernego wykładu z dziedziny fizyki budowli, a konkretnie wymiany ciepła w ciałach stałych. Jeśli uzna Pan, że główną drogą ruchu ciepła w ciałach stałych jest przewodzenie, warstwa pianki i warstwa taśmy (oba materiały na bazie PU) jest dokładnie taka sama i nie będzie Pan wnikał w możliwe przyczyny różnic wartości współczynnika przewodzenia ciepła, to ze względu na obliczeniową wartość tegoż współczynnika może Pan również uznać, że oba sposoby montażu są tak samo "ciepłe", cokolwiek to dla Pana i mistrza w sklepie oznacza. Na tym koniec uświadamiania (przynajmniej z mojej strony). Dalej to może dostawca okien albo sprzedawca. Oprócz liczby przegródek w profilu za to im Pan też płaci. Czyli mam rozumieć,że jedynym słusznym i ciepłym rozwiązaniem jest monztaż w warstwie ocieplenia? Jakie wtedy mamy opcje montażu w wartstwie oceiplenia ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rodmano 13.03.2014 21:13 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2014 A w ogóle zaproponowali w tym salonie jakiś sposób montażu? Jeśli zaproponowali to jaki i dlaczego? Pan nie akceptuje żadnego z zaproponowanych rozwiązań? Dlaczego? A kolegom radzę nie wprowadzać udziwnień do nie swoich rozwiązań montażowych. Bo ja tak na rybkę rzucę korek w płynie i czekam na podpowiedzi dlaczego tak, dlaczego nie w tym konkretnym przypadku. Jest klient, jest sprzedawca niech się dogadują i sobie wyjaśniają. Oczywiście,że zaproponowali... nawet 3 rodzaje montażu: 1. standardowy tak jak od zawsze się robiło 2. na kątownikach stalowych Knelsen 3. na belkach drewnianych 4. mowo Nie zdecydowałem się na żaden bo mam taki mętlik w głowie,że nie potrafię tego na chwilę obecną ogarnąć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rodmano 13.03.2014 21:35 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2014 A w ogóle zaproponowali w tym salonie jakiś sposób montażu? Jeśli zaproponowali to jaki i dlaczego? Pan nie akceptuje żadnego z zaproponowanych rozwiązań? Dlaczego? A kolegom radzę nie wprowadzać udziwnień do nie swoich rozwiązań montażowych. Bo ja tak na rybkę rzucę korek w płynie i czekam na podpowiedzi dlaczego tak, dlaczego nie w tym konkretnym przypadku. Jest klient, jest sprzedawca niech się dogadują i sobie wyjaśniają. Oczywiście,że zaproponowali... nawet 3 rodzaje montażu: 1. standardowy tak jak od zawsze się robiło 2. na kątownikach stalowych Knelsen 3. na belkach drewnianych 4. mowo Nie zdecydowałem się na żaden bo mam taki mętlik w głowie,że nie potrafię tego na chwilę obecną ogarnąć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
T12345T 13.03.2014 21:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2014 Czyli mam rozumieć,że jedynym słusznym i ciepłym rozwiązaniem jest monztaż w warstwie ocieplenia? Jakie wtedy mamy opcje montażu w wartstwie oceiplenia ? Panie Rodmano przewodność cieplna pianki PU lub taśmy rozprężnej nie ma nic wspólnego z pozycją okna w ościeży przy założeniu, że uzyskujemy podobne w obu przypadkach przekroje materiału. Chyba, że zaczniemy już uwzględniać wpływ temperatur na zmianę przewodności materiałów porowatych, a tu już poziom komplikacji rośnie . Ale to prościzna każdy sprzedawca ma to w małym paluszku jak sądzę i chętnie wyjaśni. Swoją drogą buduje Pan dom pasywny? Będą testy szczelności? Stałe pomiary temperatur i takie inne chopsztosy, czy to wszystko w ramach zbędnych ćwiczeń intelektualnych? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rodmano 13.03.2014 21:56 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2014 Panie Rodmano przewodność cieplna pianki PU lub taśmy rozprężnej nie ma nic wspólnego z pozycją okna w ościeży przy założeniu, że uzyskujemy podobne w obu przypadkach przekroje materiału. Chyba, że zaczniemy już uwzględniać wpływ temperatur na zmianę przewodności materiałów porowatych, a tu już poziom komplikacji rośnie . Ale to prościzna każdy sprzedawca ma to w małym paluszku jak sądzę i chętnie wyjaśni. Swoją drogą buduje Pan dom pasywny? Będą testy szczelności? Stałe pomiary temperatur i takie inne chopsztosy, czy to wszystko w ramach zbędnych ćwiczeń intelektualnych? Na pewno nie buduję domu pasywnego,jeśli już to dom "oszczędny". Badanie szczelności owszem palnowałem zrobić,ale bardziej z ciekawości,niż rzeczywistej potzrzeby. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts