T12345T 13.03.2014 22:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2014 Na pewno nie buduję domu pasywnego,jeśli już to dom "oszczędny". Badanie szczelności owszem palnowałem zrobić,ale bardziej z ciekawości,niż rzeczywistej potzrzeby. No to po co gubić się w meandrach fizyki budowli jak to zbyteczne? Pianka PU i taśma rozprężna o warstwie odpowiadającej warstwie pianki PU będą tak samo "ciepłe". W Pańskim przypadku należy skupić się raczej na poprawności wykonania niż samych materiałach ponieważ ewentualne straty przez przewodzenie będą zbliżone. Straty wynikające z mostków powstałych na skutek wadliwego montażu oraz trwałość rozwiązań, to jest Pański główny problem i w tym kierunku powinny iść rozważania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nikt ważny 13.03.2014 22:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2014 raaany, niestety potwierdza się moje zadanie o sprzedawcach, z którymi mam ostatnio nagminnie do czynienia. Nieuki potrafiące przyciągnąć klienta tylko ceną, nie potrafiący wyjaśnić podstawowych rzeczy.To że niektórzy montują po całej Polsce przestaje mnie dziwić, skoro z taką miernotą macie do czynienia.Przepraszam za ostre słowa ale tak jak na etapie projektu ARCHITEKT powinien narzucić pewne rozwiązania tak na etapie WYKONAWCZYM sprzedawca powinien wiedzieć o czym mówiNarobiło się pojęć bez sensu - dom pasywny, dom energooszczędny - tak naprawdę w obu wypadkach okno ma być zamontowane PRAWIDŁOWO i jeśli jest taki wymóg (i znów kłania się architekt) SZCZELNIE. Aczkolwiek tu spierają się różne frakcje - ja uważam że montaż tradycyjny też jest szczelny, inni uważają inaczej - ale to teraz nie ma znaczeniaZaproponowano Ci montaże, i super, czym argumentowano każdą z tych metod? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rodmano 13.03.2014 22:27 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2014 raaany, niestety potwierdza się moje zadanie o sprzedawcach, z którymi mam ostatnio nagminnie do czynienia. Nieuki potrafiące przyciągnąć klienta tylko ceną, nie potrafiący wyjaśnić podstawowych rzeczy.To że niektórzy montują po całej Polsce przestaje mnie dziwić, skoro z taką miernotą macie do czynienia. Przepraszam za ostre słowa ale tak jak na etapie projektu ARCHITEKT powinien narzucić pewne rozwiązania tak na etapie WYKONAWCZYM sprzedawca powinien wiedzieć o czym mówi Narobiło się pojęć bez sensu - dom pasywny, dom energooszczędny - tak naprawdę w obu wypadkach okno ma być zamontowane PRAWIDŁOWO i jeśli jest taki wymóg (i znów kłania się architekt) SZCZELNIE. Aczkolwiek tu spierają się różne frakcje - ja uważam że montaż tradycyjny też jest szczelny, inni uważają inaczej - ale to teraz nie ma znaczenia Zaproponowano Ci montaże, i super, czym argumentowano każdą z tych metod? Nie. Przedstawiono mi kilka opcji i kwestia ile chce zapłacić,tą opcję mogę wybrać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rodmano 13.03.2014 22:28 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2014 No to po co gubić się w meandrach fizyki budowli jak to zbyteczne? Pianka PU i taśma rozprężna o warstwie odpowiadającej warstwie pianki PU będą tak samo "ciepłe". W Pańskim przypadku należy skupić się raczej na poprawności wykonania niż samych materiałach ponieważ ewentualne straty przez przewodzenie będą zbliżone. Straty wynikające z mostków powstałych na skutek wadliwego montażu oraz trwałość rozwiązań, to jest Pański główny problem i w tym kierunku powinny iść rozważania. Dziękuję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
T12345T 13.03.2014 22:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2014 Dziękuję. A proszę bardzo, jeśli moje marudzenie na coś się przydało:-). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nikt ważny 13.03.2014 22:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2014 by cokolwiek Ci podpowiadać sprzedawca powinien Ci zadać kilka pytań, jeśli architekt w projekcie nie rozrysował rozwiązań bądź ich nie opisałJaki system wentylacji? (konieczność stosowania nawiewników w oknach czy nie - a może nawiewniki ścienne?) Konstrukcja ściany - przy 3W z założenia montaż w warstwie ocieplenia tym samym JBD bądź Knesel, bądź . . . MOWO. Jeśli ściana 2W jaka grubość ocieplenia ? itd itd itp Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rodmano 13.03.2014 22:35 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2014 A proszę bardzo, jeśli moje marudzenie na coś się przydało:-). Jeszcze nie dało,ale pewnie da. Znaczy dało... kierunek myślenia i działań Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rodmano 13.03.2014 22:37 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2014 by cokolwiek Ci podpowiadać sprzedawca powinien Ci zadać kilka pytań, jeśli architekt w projekcie nie rozrysował rozwiązań bądź ich nie opisał Jaki system wentylacji? (konieczność stosowania nawiewników w oknach czy nie - a może nawiewniki ścienne?) Konstrukcja ściany - przy 3W z założenia montaż w warstwie ocieplenia tym samym JBD bądź Knesel, bądź . . . MOWO. Jeśli ściana 2W jaka grubość ocieplenia ? itd itd itp Rekuperacja. Sciana dwuwarstwowa z silki 24+ grafit 20 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MMichal 13.03.2014 23:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2014 Witam Rodmano - takie mam pytanie - komu zapłacisz za swoje okna i ich montaż ? na moje to ekipa, która skasuje pieniądze powinna min 50% przekazać udzielającym się w temacie taki może mały żarcik ale dlaczego jako inwestor chcesz powierzyć montaż okien, których zakup do tanich nie należy i który to montaż bardzo istotnym elementem całości jest, ekipie, która nie potrafiła Ci odpowiednio doradzić i umotywować najlepszego dla Ciebie rozwiązania ? a może ich po prostu nie pytałeś ? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nikt ważny 13.03.2014 23:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2014 Architekt oczywiście nic nie zasugerował, ba!! nie narzucił? No jasne, bo po co. Ja bym ci w takiej sytuacji zaproponował kilka opcji - przy rekuperacji, moim zdaniem, nie ma konieczności na silę zmuszać się do montażu warstwowego (tzw ciepłego) Zimą i tak będziesz cierpiał na niedobór wilgoci niż jej nadmiar, będziesz mógł zwiększyć ją na dwa sposoby - nawilżaniem bądź zmniejszeniem wymiany powietrza. Ale i tak nie będzie łatwo uzyskać takie stężenie pary wodnej by wykropiła ci się na oknach. Często zapomina się tez o tym, ze przy wentylacji mechanicznej zupełnie inaczej krąży powietrze w pomieszczeniu i łatwiej "omywa" wnękę okienną. - przy takim ociepleniu można by się pokusić o wysunięcie okna w warstwę ocieplenia ale musisz mieć świadomość, że ta inwestycja realnie ci się nie zwróci (jeśli traktujesz dom jako lokatę kapitału ) - okna zaproponowałbym w pakiecie trzyszybowym oraz z trzema uszczelkami by zachować większą szczelność, czasem wentylatory są tak skonfigurowane że masz albo nadciśnienie albo podciśnienie we wnętrzu stąd szczelność okien jest podstawą I w toku dalszych rozmów i analizy kosztów doszlibyśmy zapewne do porozumienia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nikt ważny 13.03.2014 23:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2014 ...komu zapłacisz za swoje okna i ich montaż ?na moje to ekipa, która skasuje pieniądze powinna min 50% przekazać udzielającym się w temacie ....Cóż kolego MM, głupich nie sieją, sami się rodzą i udzielają się na FM nie licząc na datki na tacę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rodmano 14.03.2014 20:31 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2014 Architekt oczywiście nic nie zasugerował, ba!! nie narzucił? No jasne, bo po co. Ja bym ci w takiej sytuacji zaproponował kilka opcji - przy rekuperacji, moim zdaniem, nie ma konieczności na silę zmuszać się do montażu warstwowego (tzw ciepłego) Zimą i tak będziesz cierpiał na niedobór wilgoci niż jej nadmiar, będziesz mógł zwiększyć ją na dwa sposoby - nawilżaniem bądź zmniejszeniem wymiany powietrza. Ale i tak nie będzie łatwo uzyskać takie stężenie pary wodnej by wykropiła ci się na oknach. Często zapomina się tez o tym, ze przy wentylacji mechanicznej zupełnie inaczej krąży powietrze w pomieszczeniu i łatwiej "omywa" wnękę okienną. - przy takim ociepleniu można by się pokusić o wysunięcie okna w warstwę ocieplenia ale musisz mieć świadomość, że ta inwestycja realnie ci się nie zwróci (jeśli traktujesz dom jako lokatę kapitału ) - okna zaproponowałbym w pakiecie trzyszybowym oraz z trzema uszczelkami by zachować większą szczelność, czasem wentylatory są tak skonfigurowane że masz albo nadciśnienie albo podciśnienie we wnętrzu stąd szczelność okien jest podstawą I w toku dalszych rozmów i analizy kosztów doszlibyśmy zapewne do porozumienia Witaj, Dzięki serdeczne za zainteresowanie tematem i rzeczowe podpowiedzi. Ja wstępnie okna dla siebie wytypowałem dębowe na profilu 92 z pakietem 3 szybowym o współczynniku 0,5. Dom buduję i traktuję dla siebie,choć mówi się,że pierwszy buduję się dla wroga. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ClNEK 17.03.2014 14:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2014 W związku z wprowadzeniem nowego produktu od Seleny, czyli pianki Tytan Energy 2020, otrzymałem na Budmie do przetestowania ich produkt. Tak sobie czytam jej etykietę i dochodzę do wniosku, ze jednak można określić, który z tych montaży będzie "cieplejszy" Wyszukane w necie oraz z materiałów reklamowych Piana Tytan Energy U <= 0,5 (spoina 68mm) Illmid Trio U = 0,8 (spoina 60mm), U = 0,7 (spoina 70mm) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MMichal 17.03.2014 19:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2014 Witam W związku z wprowadzeniem nowego produktu od Seleny, czyli pianki Tytan Energy 2020, otrzymałem na Budmie do przetestowania ich produkt. Tak sobie czytam jej etykietę i dochodzę do wniosku, ze jednak można określić, który z tych montaży będzie "cieplejszy" Wyszukane w necie oraz z materiałów reklamowych Piana Tytan Energy U <= 0,5 (spoina 68mm) Illmid Trio U = 0,8 (spoina 60mm), U = 0,7 (spoina 70mm) no trzeba jeszcze brać poprawkę na "reklamę" ale nową pianę też potestuję Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nikt ważny 17.03.2014 19:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2014 jak będzie testował to mam do Ciebie prośbę Zapewne masz w domu wagę, zrób pasek piany, zważ z dokładnością grama, włóż na dzień do wody, zważ, i podaj wynik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MMichal 17.03.2014 19:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2014 Witam jak będzie testował to mam do Ciebie prośbę Zapewne masz w domu wagę, zrób pasek piany, zważ z dokładnością grama, włóż na dzień do wody, zważ, i podaj wynik testy nasiąkliwości piany robiłem już daaaaawno temu - jest nasiąkliwa - a jak bardzo ? nie wiem, zadaj to pytanie producentom pian - wszak sporo ich mamy pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts