Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

zmiana posadowienia- potrzebny projekt płyty fundamentowej

pabloowen

Recommended Posts

Witam, Mój pierwszy post ale forum czytam odkąd zapadła decyzja o budowie domu.

Wybrany projekt - DOM W GRUJECZNIKACH od Archon

Główna zmiana - wybrałem posadowienie na płycie fundamentowej

Poza tym - wywaliłem kominek (co za tym idzie i komin), zrobię wentylację mechaniczną z rekuperatorem

Projektem opiekuje się lokalne biuro z fajnym szefem, który "zna się dobrze" z Panami ze starostwa, gminy i innych urzędów i ogólnie załatwia szybko sprawy papierkowe. ALE NIE ZNA SIĘ NA PŁYTACH I ZAPROJEKTOWANIE PŁYTY ZLECIŁ INNEMU PANU...

I tu mam mały problem (zaznaczam że postudiowałem trochę wątków o płytach) - pan od płyty zaczął od tego "dlaczego płyta, wyjdzie to dużo drożej, ale Pan ma przecież dobre grunty to po co płyta itp" ale powiedziałem mu że decyzję już podjąłem i mają mi płytę zaprojektować. Jego projektu jeszcze nie widziałem (nie zrobiony jeszcze) ale odbyłem wstępną rozmowę, gdzie facet stracił w moich oczach niesamowicie:

- zakładając grunty nośne i nieplastyczne i brak wód gruntowych w strefie przemarzania, przyjąłem sobie wymianę gruntu do ok 60cm i zapytałem czy tak może być -on:"ciężko powiedzieć" ja dodałem że zrobię opaskę przeciw wysadzinową - on albo nie skojarzył o co chodzi albo się zamotał bo zaczął mówić o drenażu wkoło płyty - ja mu wytłumaczyłem o co chodzi, i potwierdziłem że zrobię jedno i drugie

- gość chce mi chudziak wylać i na to folia, a następnie styro i płyta - o ile chudziak już mi się nie spodobał to zapytałem dlaczego ta folia nie na styro tylko pod, a on "żeby mi styro w wodzie nie stał"... - zaskoczył mnie...

- ogólnie uprzedziłem go że dam XPS on powiedział że ok - ale on też projektuje na "specjalnym EPS"

-badania gruntu zrobiliśmy z mojej inicjatywy

-co do grubości uprzedziłem go że oczekuję płyty max 25cm - on ma policzyć czy się tak da "bo czasami jest tak że można dołożyć 2cm betonu a zaoszczędzić 25% na stali"

Ogólnie obawiam się że zaprojektuje mi "babola" za którego ja przepłacę aby on będzie mógł spać spokojnie a się nie napracować

na koniec mój pomysł na płytę:

- podbudowa (i raczej nie piasek - wujek buduje drogi to mamy dostęp do innych kruszyw:)

- bez chudziaka

- 10cm XPS

- folia

- 20cm czy tam ile trzeba płyta

- następnie to co zawsze czyli ściany

- na płycie 10cm EPS z ogrzewaniem podłogowym

A moje pytanie - czy ktoś z "papierami" zaprojektuje mi taką płytę i się pod tym podpisze? ile taki projekt kosztuje?

chodzi o to że przeprojektowana płyta będzie mnie więcej kosztować niż nowy projekt i normalna płyta

podrawiam

Edytowane przez pabloowen

A moje pytanie - czy ktoś z "papierami" zaprojektuje mi taką płytę i się pod tym podpisze?

Ciekawe czy gdybyś sam się miał pod tym podpsać "sobie" to byś też taki był tego pewny ?

Mam stosowne papiery aby to podpisać, nie uczyniłbym tego za żadną kasę.

jajmar - nie bardzo rozumiem co piszesz

jeśli miałbym taką wiedzę, umiał obliczyć to czy tamto, i miał uprawnienia - to tak sam bym sobie zaprojektował i podpisał.

czego nie podpisałbyś za żadną kasę? dałem swoje wytyczne i pomysły , otrzymujesz badanie geotechniczne i pojekt domu i po prostu projektujesz taką płytę - czy ja sobie wymyśliłem jakieś niestworzone rzeczy żeby były trudności w zaprojektowaniu mojej płyty?

jajmar - nie bardzo rozumiem co piszesz

jeśli miałbym taką wiedzę, umiał obliczyć to czy tamto, i miał uprawnienia - to tak sam bym sobie zaprojektował i podpisał.

czego nie podpisałbyś za żadną kasę? dałem swoje wytyczne i pomysły , otrzymujesz badanie geotechniczne i pojekt domu i po prostu projektujesz taką płytę - czy ja sobie wymyśliłem jakieś niestworzone rzeczy żeby były trudności w zaprojektowaniu mojej płyty?

Jak nie rozmumies zo czym piszę ? Narzucasz warstwy, grubości, materiały i oczekujesz klepnięcia i wzięcia odpowiedzialności za Twój pomysł. Zdanie projektanta się nie liczy , przecież sam napisaleś że "stracił w moich oczach" bo coś zapytal dodal od siebie.

Pewnie Cie zaskoczę ale jak nie masz nasypu i torfu to badanie pod płyte niepoterzbne. Każdy konstruktor o tym wie. Sporo z nich potrafi zaprojektować płytę, a tylko część podpisuje sie pod styro poniżej. Osobiście nie znam żadnego który by sie podpisywał pod tym, a znam kilku.

pan od płyty zaczął od tego "dlaczego płyta, wyjdzie to dużo drożej, ale Pan ma przecież dobre grunty to po co płyta itp

Bo inwestor chce iść ku paswyności, z domem gdzie jest sporo innych problemów, np lukarny.

Przecież projekt ten nie jest zaprojektowany na 50-70cm izolacji. Wyjdzie kupicha.

zakładając grunty nośne i nieplastyczne i brak wód gruntowych w strefie przemarzania
ale Ty niczego nie przyjmujesz.

Konstruktor ma to zrobić.

Jak nie rozmumies zo czym piszę ? Narzucasz warstwy, grubości, materiały i oczekujesz klepnięcia i wzięcia odpowiedzialności za Twój pomysł. Zdanie projektanta się nie liczy , przecież sam napisaleś że "stracił w moich oczach" bo coś zapytal dodal od siebie.

Pewnie Cie zaskoczę ale jak nie masz nasypu i torfu to badanie pod płyte niepoterzbne. Każdy konstruktor o tym wie. Sporo z nich potrafi zaprojektować płytę, a tylko część podpisuje sie pod styro poniżej. Osobiście nie znam żadnego który by sie podpisywał pod tym, a znam kilku.

żeby dowiedzieć się czy jest torf to chyba badanie by się przydało, nie??? czemu tylko cześć się podpisuje pod projektem płyty na styro XPS?

nie, że zdanie projektanta się nie liczy, ale liczy się to co mówi i czy ma to sens.

i jeszcze mi sie coś przypomniało - zapytałem jakiej grubości dać szalunek tracony i jak go połączyć z izolację ściany - czy dać też 10cm jak pod płytę czy mogę np 15 lub 20 (w projekcie ocieplenie ściany 20 cm,czyli izolacje mogłyby się zrównać, a chodziło mi o okapnik) - projektant stwierdził że i tak musi być przerwa między izolacją ściany i tym szalunkiem aby powietrze swobodnie krążyło pomiędzy styro a ścianą - i tu też mi coś nie gra...

jajmar co jest nie tak z tymi materiałami co wybrałem, czy warstwami lub grubościami? weź mnie oświeć bo ja nie jestem wszech wiedzący a ty widze że wiedzą tez niechętnie się dzielisz...

domu pasywnego nie buduję, ani nawet energooszczędnego - ale tak - chce mieć płytę i co w tym złego? i na jakiej podstawie twierdzicie że mnie to będzie kosztować więcej?

Edytowane przez pabloowen

Koszt będzie większy kiedy zaczniesz robić jakieś cuda z płytą. Jakieś wymiany gruntów itp. Trzeba było się do Thamm* zwrócić o projekt płyty.

Jest norma jak się posadawia takie fundamenty, w ogóle fundamenty nie tylko płyty.

Płyta ma być tańsza niż kopanie ław, wylewanie na 2 razy fundamentu 1. ława , 2 fundament, 3 izolacja, 4 podbudowa pod wylewki, 4 rokładanie izolacji termicznej pod wylewkę, 5 wylewka.

W płycie robisz lekką podbudowę, 15-30 cm tłucznia na warstwie piasku 5-10cm a to na geowłókninie. Robisz opaskę przed wysadzeniem i finito.

Na to dajesz znów piach 5-10cm i rozkładasz XPS'a z 20cm i więcej.

Zbroisz płytę i masz posadzki w zasadzie gotowe na jednym ogniu

To bardzo źle jak nie chcesz mieć ciepłego domu, nie jest to trudne, jak już będziesz miał płytę.

http://forum.muratordom.pl/showthread.php?213470-Marzenia-si%C4%99-spe%C5%82niaj%C4%85-Arnika-skazana-na-superenergooszcz%C4%99dno%C5%9B%C4%87&highlight=kamil+basia jak jesteś z Brzozowskiego powiatu to masz rzut beretem.

Edytowane przez מרכבה

Ale chodzi o zabezpieczenie przed wysadzinami, uściślę żeby była jasność.

Bo źle widzę napisałem sorry. Chodzi mnie ciągle o głębokość, nie o grubość. Grubość wynika z sił jakie mają działać na płytę i momentów zginających jakie ma przenieść, sił skupionych itp .Sorry jak namieszałem

Z norm na których można się oprzeć jest ciut.

Pierwsze to EC 0 i 1 no i oczywiście EC 2 . oraz EC 7 1-1 i 1-2.

Stare nasze

PN-B03020 grunty budowlane

PN-B 04452:2002 Grunty budowlane badania polowe.

PN-B 04481: 1998 -=- badania lab.

PN-B 06050 geotechnika roboty ziemne

PN-S 96011:1997 Drogi samochodowe stablizacja gruntów wapnem do celów budowlanych

PN-S 96012 to samo tylko cement

to samo tylko 013 podbudowa z chudziaka

014 drogi samochodowe i lotniskowe Podbudowa z betetonu ...

102 końcówka podbudowy z kruszyw stab mechanicznie

PN S 02205 Drogi samochodowe roboty ziemne wymagania i badania

PN S 96-15 Drogowe i lotniskowe nawierzchnie z B-C

Drogi są tu adekwatnym przykładem ponieważ przejedzie taki tir 3x 120 kN

Edytowane przez מרכבה

projektant stwierdził że i tak musi być przerwa między izolacją ściany i tym szalunkiem aby powietrze swobodnie krążyło pomiędzy styro a ścianą - i tu też mi coś nie gra...

Najlepiej jeszcze zrobić dziurę u góry, żeby zrobił się komin i powietrze ogrzane ciepłem z domu będzie wywiewało pod dachem.

projektant stwierdził że i tak musi być przerwa między izolacją ściany i tym szalunkiem aby powietrze swobodnie krążyło pomiędzy styro a ścianą - i tu też mi coś nie gra...
a tego idiotyzmu nie wykryłem !!! nie wiem ciężko na taki idiotyzm coś równie ciężkiego powiedzieć dosadnie.

Nie ja nie mogę w to uwierzyć ! jak człowiek z tyt inż czy mgr inż takie idiotyzmy proponuje !

przecież on na oczy nie widział żadnej książki do fizyki budowli.

A na wykładach grał w karty lub pił z kolegami. O ile w latach 80 czy 90 było coś takiego jak fizyka budowli, oto są skutki.

Rozumie majster z pod sklepu napruty tanim winem, ale nie mgr czy inż.

Wstyd i zakałę robi ! takimi pierdołami.

Edytowane przez מרכבה

mam już "pomysł" na płytę od Pana inżyniera (kazałem wstrzymać się z projektowaniem płyty temu Panu - szkoda roboty):

od dołu:

- 60cm pospóła rzeczna/żwir Is=0,99

-chudy beton 10cm

- xps 10cm - zarówno chudziak jak i xps wystają poza obrys płyty o 1,25m (jako opaska wysadzinowa

- 35cm beton klasy B30....

faktycznie jak taka płyta ma nie kosztować fortunę i być bez sensu (jak ma być coraz popularniejsza w Polsce?)? wstępnie wyliczył 37 kubików betonu i 3,7 tony stali...

projekt odpada i takiej na pewno nie zrobię - szukam dalej - nie znajdę to zrobię tradycyjne fundamenty

on mi to nawet narysował (listwa startowa taka specjalna z odpowietrznikami) - ja zgłupiałem bo wcześniej o takim czymś nie słyszałem - ale sobie myśle może jestem do tyłu z wiedzą:)

35cm beton klasy B30....

faktycznie jak taka płyta ma nie kosztować fortunę i być bez sensu (jak ma być coraz popularniejsza w Polsce?)? wstępnie wyliczył 37 kubików betonu i 3,7 tony stali...

Pod Twój dom 35 cm ... to na samym betonie będzie, trzeba było zapytać skąd takie wartości.

3,7 tony stali przecież to oczko może być z fi 8 co 50mm ... sorry ale wiem jakie są grunty w okolicy Brzozowa.

I jak na Twój dom miał by tyle stali pójść to zgroza, bo projekt zjadła koza.

20 cm i na silikatach ... plus 1% przekroju to zbrojenie jest po full ! czyli masz ... 200x1000mm * 0,01 = 2000m^2 ... co daje 25 prętów fi 8 .

czyli co 15 cm oczko pręta górą i dołem.

na 100m^2 to jest 1,57 tony stali i jak daje opaskę przed wysadzeniem to tyle co trzeba zrobić to na humus out.

on mi to nawet narysował (listwa startowa taka specjalna z odpowietrznikami) - ja zgłupiałem bo wcześniej o takim czymś nie słyszałem - ale sobie myśle może jestem do tyłu z wiedzą
a może ten pan jest z miejscowości na Isk ?

http://inhom.pl/album-5.html zobacz tu jaka płyta ...

Edytowane przez מרכבה

• 3 months później...
  • 2 years później...
Ludziska pomocy !!!!

Mam w projekcie normalne fundamenty ale jednak zdecyduję się na płyte fundamentową.

Może ktoś się oriętuje ile bedzie mnie to kosztowało u architekta. (Zmiana z normalnych ław na płytę.)

dokładnie - konstruktor to raz

dwa: ceny zz projekt zależne od metrażu/skomplikowania ale ok 10 zl za 1 m2 to przeciętnie spokojnie da się zamknąć, są i tańsi jak prosty projekt ok 1000 zł za 150 m2 płyty.

Bez reklamy - ale ppkonstruktor masa ludzi od nich ma, na forum też przewija się jeden konstruktor (wyleciało mi z głowy)

pan od płyty zaczął od tego "dlaczego płyta, wyjdzie to dużo drożej, ale Pan ma przecież dobre grunty to po co płyta itp"

Kto bogatemu zabroni.

mam już "pomysł" na płytę od Pana inżyniera (kazałem wstrzymać się z projektowaniem płyty temu Panu - szkoda roboty):

od dołu:

- 60cm pospóła rzeczna/żwir Is=0,99

Haha autor jest mądrzejszy od Projektanta. Skoro tyle mądrości, to po co projekt ?

Chciałbym osobiście zoabaczyć i zbadać pospółkę a zwłaszcza żwir ( nie ma w klasyfikacji geotechnicznej zestawienia słów pospółka rzeczna) czy jest on zagęszczony do Is=0,99.

Kolego zacznij od prezentacji opinii geotechnicznej, a potem niech wszyscy dyskutują. Teraz jest dyskusja o kołach do samochodu, którego na oczy nie widzieliśmy.