Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• 2 weeks później...
  • Odpowiedzi 301
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

sufit jak mowilem chce obnizyc ok 10-11 cm na gotowo wiec czy moge zrobic taki stelaz jak na rysunku ?

do sufitu cd60 do niego od spodu ud30 poskrecac co da mi ok 90mm ? moze uzyc jakiegos innego profilu aby obnizyc na taka wysokosc jaka chce? moze ktos ma foto stelazy jak powinien wygladac prawidlowo.

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/c782c9dd1fc96724.html

... jak znam życie to nikt nie odpowie...

..mi tez się nie che .... ręce opadają....ale obacz se ( jak to nie będzie za skomplikowane w porównaniu do googlania u nas w dzienniku.. właśnie "popełniłem elkę" )mi się zdarza czasem zapytac głupio o coś...ale chyba nie aż tak.

• 1 month później...
Jeden sufit podwieszony ;] jesli chodzi o stelaze o prostych ksztaltach to juz przyswoilem jakas wiedze. Kolejne pyt jak wykonac luk z profila? Moze ktos ma fotki i moze mi podeslac jak to wyglada. Sufit ma byc w ksztalcie L z tym ze zamiast kąta 90' zeby bylo po delikatnym luku. Drugie pyt. wypelniamie dylatacji czym? jedni pisza akryl inni uniflot lub vario i sam nie wiem . Prosze jesli ktos dokopal sie w necie do fotki stelaza w ktorym jest luk i widac co i jak o namiary sam nie moge znalesc takowego.

FlashBack te nacinane U w necie znalazlem od 50 w gore. Masz moze jakies fotki przykladowe jak wyglada stelaz z takich profili. Jesli nie a potrafisz zrobic szybki szkic stelaza dla dowolnej fali o dowolnych wymiarach na pokaz bylbym Ci wdzieczny :>

Co na laczenia sciana - regips itd - akryl - vario - uniflot?

tez uzywam kol. szyb montazu 6x40 ze scianami jest ok ladnie sie trzymaja. Pisalem o suficie czym zamocowac profil bo przy wwierceniu sie ok 40mm jest pusta przestrzen i taki kolek przy wbijaniu zamiast sie trzymac wpada do srodka . Jest to blok z wielkiej płyty gdzie strop nie jest z pelnej plyty tylko sa w suficie takie jakby puste przestrzenie w ksztalcie rury aby zmniejszyc ciezac.. mam nadzikeje ze wiesz o co mi choldzi

_______

OOOOO

• 4 months później...

witam, mam pare pytań odnośnie podwieszenia sufitu, chcę to zrobić pokoju 4,5 dł na 2,10 szeroki pytania :

- chcę podwiesić tylko o 4cm dokładniej wypoziomować, może to wisieć tylko na esach ??

- jaki powinien być rozstaw profili cd 60 ? może być co 60cm ?? stropy drewniane

- co najlepsze do spoinowania ?

z góry dzięki za pomoc

• 2 months później...

Witam

Proszę o pomoc w ocenie ryzyka jakie może występować po zawieszeniu poniższego elementu (ciężkiego) nad barem.

Orientacyjna waga: około 60-70 kg. Niebawem zważę go dokładnie. Wykonany z płyt G-K.

Poniżej zdjęcia elementu.

https://skydrive.live.com/redir.aspx?cid=8e8d6c5264db8805&page=play&resid=8E8D6C5264DB8805!7749

Wkrótce dodatkowe zdjęcia jak wygląda wewnątrz konstrukcja elementu.

Pytania:

Czy te 9 haków wystarczy?

Jak najlepiej zamontować element na suficie, aby rozkład obciążenia był równy na wszystkich wieszakach?

Czy i jakie jest maksymalne obciążenie tych wieszaków i profili CD na których są zamontowane?

Proszę o pomoc. Nie chcę aby sufit stwarzał zagrożenie dla lokatorów.

Wszelkie uwagi mile widziane.

Nie wiem co to za "fachowiec" robił" w ten sposób subit podwieszany. Dlaczego ten element nie był składany na suficie?

ad1. Fachowiec => Osobiście wykonałem ten element wg. własnego pomysłu itp.

ad2. Składanie takiego elementu na suficie byłoby bardzo (ale to bardzo) trudne i niewygodne. Poza tym chciałem zauważyć że element będzie zawieszony na suficie w odległości około 10-12 cm. praca w takiej szczelinie (nawet pomalowanie go , nie wspominając o montażu innych drobnych elementów byłaby koszmarem. Jeśli masz lepszy pomysł to bardzo chętnie zapoznam się z innymi rozwiązaniami, które może pomogą mi w przyszłości.

ad3. A co z meritum tematu? Masz jakieś konkretne odpowiedzi i porady czy tylko pustą i szyderczą krytykę?

Przepraszam, jeśli zrozumiałeś moją wypowiedź jako szyderczą, bo absolutnie nie taką miałam intencję. Bardzo często spotykam się w pracy z różnymi rozwiązaniami, w których brakuje ważnych elementów, dlatego tak napisałam. Np. w tym przypadku to ty wykonałeś ten element i włożyłeś w to bardzo dużo pracy bez wcześniejszego sprawdzenia jakie rozwiązania w samej zabudowie trzeba zastosować, aby taki ciężar mógł się utrzymać i nie był zagrożeniem dla domowników. Najlepszym rozwiązaniem będzie wizyta w domu prawdziwego fachowca, który oceni sytuację na miejscu.

Np. w tym przypadku to ty wykonałeś ten element i włożyłeś w to bardzo dużo pracy bez wcześniejszego sprawdzenia jakie rozwiązania w samej zabudowie trzeba zastosować, aby taki ciężar mógł się utrzymać i nie był zagrożeniem dla domowników.

I tu się nieco mylisz. Bardzo dobrze sprawdzałem temat, jednak ktoś zasiał we mnie nutkę niepewności i chcę tą niepewność rozwiać. Poza tym dobrze jest też znać opinie innych ludzi.

Najlepszym rozwiązaniem będzie wizyta w domu prawdziwego fachowca, który oceni sytuację na miejscu.

Nie widzę takiej potrzeby. Jest wiele ludzi dobrej woli, skłonnych nieść pomoc innym (bezinteresownie), nawet online. Dla nich wielkie dzięki i miejmy nadzieję że kiedyś będę mógł się im odwdzięczyć.

PS. (konkretnie)

Twoja (kolejna już 2-ga) wypowiedź w dalszym ciągu nie wniosła nic do wątku. Jeśli chcesz sprzedać mi swoje usługi lub coś w tym stylu to dziękuje nie skorzystam.. Chcesz podzielić się swoją wiedzą i mi pomóc to będzie mi miło, jeśli nie to nie zabieraj głosu w w/w sprawach.

Pozdrawiam

[quote name=PS. (konkretnie)

Twoja (kolejna już 2-ga) wypowiedź w dalszym ciągu nie wniosła nic do wątku. Jeśli chcesz sprzedać mi swoje usługi lub coś w tym stylu to dziękuje nie skorzystam.. Chcesz podzielić się swoją wiedzą i mi pomóc to będzie mi miło, jeśli nie to nie zabieraj głosu w w/w sprawach.

Pozdrawiam

Poradzenie się fachowca, kogoś z ekipy budowlanej, kto na co dzień zajmuje się wykonaniem i montażem podwieszanych sufitów to moim zadaniem bardzo konkrenta rada w takim przypadku i jestem pewna, że moja rada (oczywiście nie w twoim przypadku), ale w przypadku innych osób, które odwiedzą ten wątek, będzie jak najbardziej wnosząca i przydatna.

Poradzenie się fachowca, kogoś z ekipy budowlanej, kto na co dzień zajmuje się wykonaniem i montażem podwieszanych sufitów to moim zadaniem bardzo konkrenta rada........

I właśnie próbuję to czynić na niniejszym forum, jednak bardzo skutecznie mi w tym przeszkadzasz. Bardzo wielu ludzi którzy się tu udzielają to prawdziwi fachowcy i to na ich feadback liczę.

• 3 years później...
  • 1 year później...

Witam forumowiczów zwracam się z prośbą o poradę odnośnie obniżenia sufitów jaki typ konstrukcji powinien być zastosowany aby był stabilny dodam iż ma być obniżony o 120 mm mocowany do stropu teriva jest to salon i kuchnia szczegóły bedzie widać na zdjęciu które zamieszczę jak on ma wyglądać.

projekt sufitu-page-001.jpg