Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Czy sufit będziesz miał z podświetleniem ?

Jak tak jakie źródło światła stosujesz ?!

oświetlenie będzie wbudowane w sufit pod spodem, nie bedę oświetlała tej wnęki

Dla schowanego oświetlenia, obniżenie minimalne możesz wykonać na ok 15 - 17cm.

Wynika to z konstrukcji stelażu g-k : minimalna "półka" ma grubość na zwykłym profilu ok. 8cm a przestrzeń na świetłówkę to min. ok 8cm. Zmniejszyć mozna stosując profil wąski, wówczas "półka" ma zaledwie 5 cm grubości, przestrzeń na świetlówkę j.w.

W przypadku nie stosowania oświetlenia chowanego.

Obniżenia od stropu możesz wykonywać na dowolną wysokość, zawsze jednak większą lub "=" 5 cm.

W pomieszczeniu 2,9m masz możliwość regulowania wysokośćią aż o 40cm, jeśli jednak chcesz zastosować taki sposób obniżenia jak na pokazanym zdjęciu, to nie zejdziesz więcej niż 15-20cm .

Jeśli Twoje pomieszczenie jest w miarę proporcjonalne możesz obniżać do woli, zachowując jednak dla "pudełek" na suficie odpowiednie proporcje, pomiędzy wysokością bniżenia a jego powierzchnią - a więc spoko w tak wysokim pomieszczeniu masz sporo możliwości.

• Odpowiedzi 301
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

• 1 month później...
Co sądzicie o takim pomyśle myślałem tak jak już opisywałem zrobić kawałek sufitu podwieszanego i umieścić pod nim telewizor i komodę jakąś oczywiście sufit podświetlony będzie

A widziałeś gdzieś TV nad sufitem ?

w sypialni, gdy na antymisjonarza się trzaskasz

często tam czegoś brakuje (stymulanta :roll: )

Co sądzicie o takim pomyśle myślałem tak jak już opisywałem zrobić kawałek sufitu podwieszanego i umieścić pod nim telewizor i komodę jakąś oczywiście sufit podświetlony będzie

całe stada ludzi tak mają. Powoli to z mody wychodzi a ty dopiero to wymysliełeś:):):)pozdrowionka

A widziałeś gdzieś TV nad sufitem ?

ludzie wszystko zrobią ;) w pimp my drive ;p na mtv komus TV pod podwoziem zamontowali - to i moze dla rzedkich okazji odkurzania przestrzenie miedzysufitowej sobie telepatrzydło zamontowac ;)

hoho

• 4 weeks później...

To wszystko jest kwestia estetyki. Wg mnie zeby to dobrze wygladalo, to grubosc obnizonego kawalka musi sie zawierac w przedziale 12-15 cm. Pustka nad nim musi miec taka sama grubosc. "Odsunięcie" od ścian to również kwetia indywidualna, spróbuj to sobie wyobrazić w konkretnym wnętrzu i będziesz wiedział. Nie ma na to reguły.

Co do ceny. W przypadku takich zabudow ciezko ustalic, ze kosztuja one X zl/mb. Zrobienie czegos takiego kazdemu moze zajac rozna ilosc czasu, a od tego zalezy przeciez cena.

O kosztorysy trudno, tak jak już pisałem każdy wycenia to indywidualnie.

O instrukcję wykonania też będzie ciężko. Instrukcja zresztą niewiele tu pomoże. Przy suchych zabudowach sprawa jest generalnie prosta - masz kilka elementów (profile UD30, CD60, wieszaki różnego rodzaju, łączniki, wkręty, etc.) i musisz je połączyć ze sobą w taki sposób, aby uzyskać sztywność i stabilność konstrukcji, jednocześnie zachowując zasadę aby cała konstrukcja była podzielona na możliwie duże fragmenty. To jest jak układanka, musisz mieć odrobinę wyobraźni i wtedy instrukcje nie są potrzebne.

• 3 months później...

Dobrze robisz, nie obniżając zbytnio sufitu. Wysokość pomieszczenia to nie tylko kwestia proporcji i zwyczajowych do tej pory norm. To także sprawa kubatury powietrza, którym oddychasz. Im wyższe pomieszczenie, tym tego powietrza więcej. Z moich doswiadczeń zawodowych (architekt) wynika, że warto zbliżyć się do wysokości pomieszczenia w świetle do 300 cm. Nie ma to większego wpływu na koszty ogrzewania (te sa znaczące w przypadku otwartej klatki schodowej w dwukondygnacyjnym domu), za to czystość powietrza jest wyraźnie wieksza, niż w domach o h netto kondygnacji 260 cm.

Pozdrawiam.

szary Franek