Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• 3 weeks później...
  • Odpowiedzi 301
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

jako ze to forum ZRÓB TO SAM wiec pochwale sie moja konstrukcją :) moze ktoś coś podpatrzy przy okazji :)

a wieć jest to belka do okola pokoju wykończona sztukateria styropianową ma byc podświetlana od góry wężem swietlnym co będzie tworzyło taka ładną poświate:) na suficie

a więc najpierw stelaż ten jest na obrotowych wieszakach ale nie polecam lepsze bedą Esy jednak

teraz płytowanie spoinowanie...

i listwy styropianowe kleimy do płyty do czoła na klej montażowy wystawiająć dolną krawędz zeby wystawała 2-3mm i dopiery wtedy szpachlujemy calą płytę :) i to by było na tyle pozniej łaczenia akrylem robimy wąż swietlny od góry halogeny na bokach i mi sie podoba jak na razie:)

http://popolg.fotosik.pl/albumy/492856.html

ja dałbym 2 wieszaki

esy - stabilniejsze ? a jak łączysz esy z profilem ?

pchełki to błąd bo wypaczają płytę przy dokręcaniu i poza tym to po prostu takie są zasady konstrukcji - sufit ma wisiec na wieszakach a uszyna jest tylko wyznacznikiem poziomu i tymczasowym ( przed wypoziomowaniem na wieszakach) oparciem dla profili głównych

kolego tylko w tym problem ze to musi być na jednym wieszaku zeby jak staniesz na końcu pokoju nie było widać mocowań mam byc tylko pusta przestrzeń a pozatym to nie jest sufit podwieszany tylko mały jego wycinek a pchełki w pewnym stopniu wciskają sie w płytę a poztym stabilniej mi sie wydaje jak to się wszystko poskręca a potrzecie jak sie szpachluje całą płytę to nic nie widać

a esy do profila tez pchełkami a masz inny pomysł???????? przyspawać;)he he :)

ale tak serio to jak ??? bo tez bede robił na esach jeszcze sufit jeden

a tak przy okazji widze ze kolega w temacie mam łazienke do zrobienia 2x3 i płytki wiadomo na ścianach jak sie zabrać do tego UD do płytek montowac i w poprzek cd 60 co 40 cm od góry esy do stropu dobrze kombinuje:) przy takiej szerokości chyba da radę na na takiej konstrukcij jedno poziomowej wszelkie rady miło widziane:)

• 4 weeks później...
  • 3 weeks później...

Wybaczcie, ale mam ponad rok przerwy w budowaniu i wypadłam z obiegu. Jaki powinnam przyjąć koszt wykonania (łącznie z materiałem) sufitu podwieszanego na pow. 18 m2 w kuchni. UWAGA - ponieważ zaparłam się jak świnia w korycie, że chcę wyspę z piecem na niej, to sufit musi wytrzymać obciążenie okapu wiszącego nad rzeczoną kuchnią :o

Czy ja w ogóle gadam z sensem?

Pomóżcie proszę.

Wybaczcie, ale mam ponad rok przerwy w budowaniu i wypadłam z obiegu. Jaki powinnam przyjąć koszt wykonania (łącznie z materiałem) sufitu podwieszanego na pow. 18 m2 w kuchni. UWAGA - ponieważ zaparłam się jak świnia w korycie, że chcę wyspę z piecem na niej, to sufit musi wytrzymać obciążenie okapu wiszącego nad rzeczoną kuchnią :o

Pomóżcie proszę.

Pewnie wiele nie pomoge, o kosztach sufitu nie powiem, bo "robi rodzina", ale mamy ta sama powierzchnie i takze bede miec okap nad wyspa. Okap u nas jest jakos specjalnie montowany bezposrednio do sufitu (nie do podwieszanego, bo by konstrukcja pewnie nie wytrzymala), jak to robili tego nie wiem, bo mnie nie bylo przy tym, ale ponoc mocowanie jest dosc gleboko "wryte" w sufit, a tez dlatego, ze mamy dosyc wysoko sufity i zaden okap bezposrednio nie pasowal (trzeba bylo mu komin "dobudowywac"). Jesli u Ciebie sufity nie sa wysoko, to takie rusztowanie, ktore jest z okapem bezposrednio trzeba wmontowac do sufitu (ale nie podwieszanego....przynajmniej tak mi sie wydaje :roll:).

Pomóżcie proszę.

nie pomogę Ci niestety:(

No właśnie problem w tym, że mam wysoko. Co prawda bardzo mi się ta wyspa (a dokładnie półwysep) marzy, ale nie wiem czy koszty nie sprowadzą mnie na ziemię i będę musiała wrócić do standardowej kuchni :cry: :oops:

Z pewnoscia gdy zostawi sie gladki sufit (bez podwieszania), ktory sprowadzi sie tylko do powieszenia lampy jest najtansza obcja, jesli i tak bedziesz robic sufit podwieszany, to koszt wmontowania takiego okapu nie jest juz tak wielki.

Ja wolalabym sufit nie-podwieszany, ale jakos okap trzeba bylo podlaczyc do wentylacji i ukryc to wszystko, wiec nie bylo innego wyjscia, do tego ciezko rozpracowac w takiej przestrzeni oswietlenie jesli chcialoby sie zyrandole, poszlo wiec oswietlenie w sufit. Te 18m2 na kuchnie to jest sporo i uklad wymagal nie innego ustawienia mebli, wyspa musiala po prostu powstac. Odleglosc miedzy jedna a druga sciana jest 4,40m2, wiec co ze srodkiem miedzy nimi? Jedna prostopadla do nich sciana, to same okna od dolu do gory, a po drugiej stronie salon. Na wyspie do wyboru byla albo plyta, albo zlew (z dwojga wolalam podprowadzac tylko prad niz dodatkowo jeszcze przylacza pod zlew, zmywarke i pralke, ktore i tak nie wiem czy by sie dalo, ze wzgledu na spadek jaki musi byc i odleglosc). Plyta byla najprostszym rozwiazaniem jak i w tym wypadku chyba tanszym, najmniej skomplikowanym.

Musisz sobie przeliczyc jakie rozwiazanie bedzie najkorzystniejsze, nie patrzylabym na same checi i koszty. Jesli masz robic okap/wyspe/polwysep czy co tam tylko dlatego, ze Ci sie podoba, a niekoniecznie bedzie to dobre/wygodne rozwiazanie (jak daleko masz do zlewu czy lodowki?), to warto sie zastanowic. Ciezko mi ocenic nie znajac projektu kuchni.

Do fennel - może obrazki Ci pomogą :) Wybacz jakość, ale mam pod ręką tylko wypasiony program Ikea :oops:

http://romowicz.republika.pl/images/Kuchnia01.jpg

i od góry:

http://romowicz.republika.pl/images/Kuchnia02.jpg

Na rysunku 1 "patrzysz" przez wejście z salonu, a te drzwi po lewej są tak naprawdę schodkami na korytarz (przedpokój, hall 8) ).

W lewym górnym rogu jest wejście do spiżarni przez szafkę :o :o :o :o (mój autorski wymysł :oops: )

Z pełnej wyspy zrezygnowałam na mocy faktu przygotowania kuchni pod standard tzn. wszystkie instalacje na ścianie naprzeciw salonu. Nie wyobrażam sobie ciągnięcia rurek wodnych do- i odpływowych na środek kuchni w sytuacji, gdy są już gotowe wylewki.

Z góry zaznaczam również, że zabudowanie ściany z oknem jest utrudnione, bo okno tylko 80 cm nad posadzką i grzejnik pod nim :-?

No i na koniec jeszcze wymiary: ściana z oknem 400cm, ściana z drzwiami do salonu 320, ściana ze schodkami 200 cm (oczywiście bez schodków) i najdłuższa 485cm.

No to czekam na uszczypliwe komentarze i życzliwe uwagi :wink: