Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 301
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Przesadziłam z opuszczeniem (będzie mniej),mocowania ES, na obwodzie profile UD,CD wsuwane w przyścienny (to wiem) - jak przymocowac od strony okna i wykączyc wnękę- to moja niewiadoma. Będę to robiła pierwszy raz w życiu proszę o wyrozumiałośc jako kobieta mam małe doświadczenie w tej dziedzinie.Jedyne doświadczenie to szafa wnękowa z półkami k/g i jedna zbudowana ścianka jak również przyklejanie płyt.

Przesadziłam z opuszczeniem (będzie mniej),mocowania ES, na obwodzie profile UD,CD wsuwane w przyścienny (to wiem) - jak przymocowac od strony okna i wykączyc wnękę- to moja niewiadoma. Będę to robiła pierwszy raz w życiu proszę o wyrozumiałośc jako kobieta mam małe doświadczenie w tej dziedzinie.Jedyne doświadczenie to szafa wnękowa z półkami k/g i jedna zbudowana ścianka jak również przyklejanie płyt.
Tylko że my mamy lekki problem ze zrozumieniem w czym masz konkretnie problem. Robisz sufit podwieszany, więc dookoła dajesz UD, potem ES i CD.

Zazwyczaj sufit jest wyżej aniżeli górna krawędź okna, więc od strony okna też UD mocujesz do ściany. A wnękę na okno jeżeli chcesz obrobic płytami g-k, to myślę, że najlepiej na klej gipsowy.

No chyba że u Ciebie jest jakoś tak, że sufit jest poniżej górnej krawędzi okna...

Nieee, on chce zrobić taką dziurę wzdłuż ściany z oknami. Czyli opuścić sufit nie od samej ściany, ale w odległości 10cm od niej.
A już łapię o co chodzi. Taka wyspa po środku pomieszczenia

To można zrobić następująco:

- obrys na suficie z UD

- profile CD wieszane na ESach

- obrys obniżenia stanowią skrajne profile CD i UD włożone prostopadle względem CD

- płyty przykręcamy do UD przy suficie i CD/UD w obniżeniu

Mam nadzieję, że teraz trochę czytelniej.

Dzięki,że ktoś próbuje mnie zrozumiec.A może jakiś schemacik dla blondynki,bo w żaden sposób nie pojmuję do czego mam włożyc profil CD od strony okna.(chyba że mam je włożyc w boczne na krótszych ścianach)Odległośc od ściany okiennej do miejsca gdzie będzie opuszczony sufit 20 cm.Obniżenie na ESach, tyle aby wyrównac sufit i schowac kable.Pokój 5na6 gdzie 6 to ściana z oknami.Rozumiem że profile UD będą na trzech ścianach.Zależy mi, aby sufi nie dostał jakiś wybrzuszeń (brrrr nie runął) i był zasłonięty w opuszczeniu od strony okna.

Dzięki,że ktoś próbuje mnie zrozumiec.A może jakiś schemacik dla blondynki,bo w żaden sposób nie pojmuję do czego mam włożyc profil CD od strony okna.(chyba że mam je włożyc w boczne na krótszych ścianach)Odległośc od ściany okiennej do miejsca gdzie będzie opuszczony sufit 20 cm.Obniżenie na ESach, tyle aby wyrównac sufit i schowac kable.Pokój 5na6 gdzie 6 to ściana z oknami.Rozumiem że profile UD będą na trzech ścianach.Zależy mi, aby sufi nie dostał jakiś wybrzuszeń (brrrr nie runął) i był zasłonięty w opuszczeniu od strony okna.

Do niczego nie musisz wkładać profilu CD. Profile przyścienne UD w zasadzie nie służą do przenoszenia obciążeń, więc jeżeli nie włożysz z jednej strony profili CD to nic złego się nie stanie - tylko przypilnuj żeby wieszaki były blisko krawędzi.

witam ja ten sufit bym wykonał tak

http://images33.fotosik.pl/382/66df12ff67c104f7m.jpg

a wiec są to profile cd podwójnie wokół całego pomieszczenia troche tego bedzie... :) mocowane na esach do tego profile CD pryceiete na szerokosc sufitu łączone krzyzowo z z tym górnym profilem za pomocą łączników krzyzowych pozniej wszystkie te profile CD obramowane profilem UD jesli dobrze rozumie jedna sciana zostaje otwarta to tak to zrobiem na ryunku druga zamknieta jak cos prosze pytac;)

• 2 weeks później...

mam problem i proszę o pomoc wykańczam dom który jest wybudowny w straym sytemie nad salonem, który mieści się na parterze jest strop - wylany beton. Nad stropem jest dachówka i prwadopodobnie jakieś ocieplenie ale sprawa jest wątliwa. Problem sprowadza się do tego , że chcę tam zrobić podwieszany sufit i co ekipa to inna propozycja wykonania. Jedni polecają folie paroizolacyjną wełnę folie paroizolacyjną i na to przykręcić płytę, inni nie widzą problemu i proponują wełnę i odrazu płytę, kolejni wełna folia paroizolacyjna płyta, a jeszczeinni to żadnego ocieplenie tylko zerwać dachówkę i ocieplić z zewnątrz. Mam świadomość tego że to ostatnie rozwiązanie jest najsensowniejsze ale problem polega na tym, że dachówka ma z 8 lat i już takiej nie produkują jak ekipa przyjdzie i zacznie to rozbierać i zajdzie konieczność wymiany dachówek a mój zgromadzony zapas się skonczy to co wtedy. jakie rozwiązanie wybrać żeby ocieplić to pomieszczenie od wewnątrz i żeby uniknąc później jakiś problemów ze skraplaniem

Z góry dziękuje

mam problem i proszę o pomoc wykańczam dom który jest wybudowny w straym sytemie nad salonem, który mieści się na parterze jest strop - wylany beton. Nad stropem jest dachówka i prwadopodobnie jakieś ocieplenie ale sprawa jest wątliwa. Problem sprowadza się do tego , że chcę tam zrobić podwieszany sufit i co ekipa to inna propozycja wykonania.

To może wybierz się na górę i sprawdź jaką masz konstrukcję dachu. Dopóki nie będziemy znać szczegółów warstw dachu, nikt Ci dobrze nie poradzi.

z dachem nie chcę nic robić chciałbym żeby któś doradził mi jak właściwie ocieplić ten strop od środka, aby uniknąć efektu skraplania

a jak mi zostanie funduszy po remoncie środka to może pomyśle o dachu

AAA - czyli jednak chesz ocieplić strop - to co jest z jednej strony sufitem salonu a z drugiej podłogą stryszku.

No to pytania kolejne:

- chcesz mieć ocieplenie od strony salonu - wszystko w suficie podwieszanym

- planujesz wykorzystać stryszek w przyszłości na użytkowy?

dom jest pietrowy ale jego bryła jest taka, że nad salonem tj. nad syfitem, który jest z lanego betonu nie ma żadnego miejsca na strych, po drugiej stronie sufitu są odrazu krokwie, które leżą na tym suficie, deskowanie papa i dachówka co ciekawe to sufit w salonie ma ma kąt około 30 stopni, żeby zostały zachowane spadu na dachu, gdyby tam był strych to nie byłoby żadnego problemu. W tym przypadku jest tak około 30cm stropu (beton) krokwie - może między nimi wełna deskowanie papa i dachówka. Cała ta konstrukcja łącznie z grubością betonowego stropu ma około 60 cm

W tym przypadku jest tak około 30cm stropu (beton) krokwie - może między nimi wełna deskowanie papa i dachówka. Cała ta konstrukcja łącznie z grubością betonowego stropu ma około 60 cm
Ponowię - wybierz się na górę i sprawdź, czy tej wełny już tam nie ma. Jeżeli jest to już masz częściowo ocieplone.

Jeżeli stryszek jest nie do wykorzystania, to proponuję dać tam ocieplenie, a wtedy to chyba można już położyć styro na strop.

Popolg wyszło super:) A jak zrobiłeś ten okrągły kształy? Jak przyciąłeś profile i płytę GK? Dla mnie to mistrzostwo:)

dziękuje bardzo :lol:

to jest bardzo proste :) profile to nacinane UD co pare cm a jesli chodzi o płyte to nie jest gięta tylko cieta piłą od wewnetrznej strony tak zeby trzymało sie tylko na papierze pozniej wszystko szpachlowałem i dałem narozniki plastikowe do łuków i trzeba to kilka razy poszpachlowac az bedzie okrągłe :lol: a i jeszcze jedno boki nie sa przykręcone do profila UD tylko spodnia płyta jest przykrecona a boki są ustawione na gipsie na niej i na tym to sie trzymam jak znajde foto to ci wysle jak to sie robi

Popolg wyszło super:) A jak zrobiłeś ten okrągły kształy? Jak przyciąłeś profile i płytę GK? Dla mnie to mistrzostwo:)

dziękuje bardzo :lol:

to jest bardzo proste :) profile to nacinane UD co pare cm a jesli chodzi o płyte to nie jest gięta tylko cieta piłą od wewnetrznej strony tak zeby trzymało sie tylko na papierze pozniej wszystko szpachlowałem i dałem narozniki plastikowe do łuków i trzeba to kilka razy poszpachlowac az bedzie okrągłe :lol: a i jeszcze jedno boki nie sa przykręcone do profila UD tylko spodnia płyta jest przykrecona a boki są ustawione na gipsie na niej i na tym to sie trzymam jak znajde foto to ci wysle jak to sie robi

A te narożniki do łuków to jakieś standardowe okrągłe?

dzieki