Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Dom 128m2 ogrzewany tylko piecokominkiem + ogrzewanie CWU

Zdanek

Recommended Posts

Witam wszystkich wielbicieli piecokominków.

Buduję dom drewniany z bala projekt Kurpik o ten: http://upwk.pl/projekt-kurpik/

Szacuję iż dom będzie na granicy energooszczędnego czyli będzie miał zapotrzebowanie na ciepło jakieś 50kWh/(m2*rok) czyli rocznie 6385 kWh na rok.

W domu będzie wentylacja mechaniczna z GWC, gazu na działce nie ma a więc zdecydowałem się na piecokominek.

Prośba o poradę jak rozwiązać ogrzewanie dla mojego domu tak aby była najlepsza jakość za rozsądną cenę.

Mój pomysł jest taki iż dom będzie ogrzewany piecokominkiem podoba mi się termokaust ale ma małą szybę, widok ognia jest dla nas ważny. Z drugiej strony piecokominka będzie kuchnia opalana drewnem, lepka i możliwość upieczenia chleba.

Dodatkowo w piecokominku powinna być wężownica która będzie mi grzała zimą wodę do mycia w zbiorniku buforowym od solara. W lato jak w piecu się nie pali to wodę do mycia będzie grzał solar. Taki jest pomysł. Acha jeszcze nie wiem jak rozwiązać ogrzewanie pokoi na poddaszu, najlepiej jak by było DGP do tych kilku pokoi z piecokominka.

W kryzysowych sytuacjach dogrzewałbym się prądem.

Dokładania do pieca się nie boję magazynować drewno też mam gdzie.

To tyle w kwestii wyjaśnienia, proszę osoby które montują piecokominki o poradę jak najlepiej rozwiązać ogrzewania dla mojego domu.

Pozdrawiam :)

Pisz bezpośrednio na priv do Daniel SIS. Oni budują takie domy i montują w nich kominki. Facet jest mądry i na pewno pomomoże.

Pieco kominki robią też Forest Natura, Piotr Batura i Bohusz. Też najlepiej na priv, albo przez ich strony.

Jest też sporo innych, ale nie udzielają się na fm.

Poczytaj też u Bogusław_58 http://forum.muratordom.pl/showthread.php?157303-Kominek-z-mas%C4%85-akumulacyjn%C4%85-obudowy-odzysk-ciep%C5%82a-ze-spalin&p=6235297#post6235297 To maniak w sensie pozytywnym jeśli chodzi o kominki z masą kumulacyjną.

Tak przy okazji, masz świadomość, że to nie tania budowa taki pieco kominek. Rozkminiałam przez dłuższy czas i sporo wiem.

Chętnie pokibicuję i jeśli zdołam podpowiem co wiem, albo gdzie szukać wiedzy.

Jak dobrze będzie zrobiony to cały dom ogrzeje. Widziałam taki u Bielawskiego w Żabiej Woli pod W-wą. To też świetny zdun. Jak zbiorę kasę zamówię u niego, bo mam najbliżej.

Dziękuję za namiary, zdaję sobie sprawę że piecokominki nie są tanie ale na etapie budowy nowego domu oszczędzam na nie robieniu kotłowni, instalacji CO, grzejnikach, piecach gazowych itp. Te pieniądze chcę przeznaczyć na system grzewczy dla całego domu oparty o piecokominek lub kominem z akumulacją ciepła.

Może ktoś jeszcze ma jakieś propozycje jak zoptymalizować ogrzewanie w moim domu ?

• 4 months później...

Zdenek. Jak widzę, układ Twojego domu bardzo przypomina układ mojego Juranda ;-)

Niestety, obawiam się, że będziesz musiał doliczyć do kosztu wykonania kilka dodatkowych elementów:

- komin, który pokazany jest w projekcie, musi posiadać dwa przewody dymowe.

Dom masz z podpiwniczeniem, czy bez?

Jeśli podpiwniczenie, to kusi aby zrobić wyczystkę w piwnicy. Wtedy jednak zapłacisz więcej za komin (dłuższy). Jeśli nie, to pod kominem, kuchnią i piecem musisz wykonać solidne zbrojenie, i mocny słup podpierający. Jeśli dom bez piwnicy, to własnie oszczędziłeś sporo pieniędzy :D

- jak będziesz wentylował łazienkę i kanalizę? Wyprowadzisz przewody nad dach? Pamiętaj, ze w chacie jak Twoja, to może zepsuć wygląd dachu. Może lepiej postaw tańszy komin z przewodami wentylacyjnymi, i jednym zapasowym przewodem gazowym? Jeśli w przyszłości, podciągną Ci gaz, wtedy możesz montować mały piecyk gazowy w pomieszczeniu technicznym.

- Kuchnia, i piec "owijają się" wokół słupa podpierającego strop. U mnie jest ściana z bala. Od strony pieca mam dostawioną ścianę ogniową z pustaka, a pomiędzy ścianę ogniową a ścianę z bala dodatkowo włożoną warstwę izolacyjną z wełny ogniotrwałej, i jeszcze czegoś tam :-) Mój zdun ma hopla na punkcie zabezpieczeń przec-poż, i zburzył ściankę z betonu komórkowego, jaką postawili murarze od komina.

Pamiętaj aby u Ciebie, cała konstrukcja komina, pieca, i kuchni była odsunięta od podpory, a najlepiej, aby słup, został schowany za ścianką ogniową.

Podobnie na piętrze, gdzie będziesz miał ściany szkieletowe.

- Jak będziesz grzał piętro? DGP? Zwróć uwagę, że komin nie jest centralnie umieszczony w konstrukcji domu, a pomieszczenia łazienkowe, i sypialnie po lewej będą sporo odsunięte od zbawczego ciepła, jakie będzie dawał przewód kominowy.

Może rozważ, instalację grubożyłową do grzejników elektrycznych, konwektorowych, które podejmą ogrzewanie pomieszczeń, kiedy piec nie da rady, lub nie będzie działał.

Ja mam taki system hybrydowy. Kominek kaflowy z DGP. DGP hybrydowe - parter ogrzewany grawitacyjnie, ale piętro wyposażone już jest w turbinę. Do tego pod oknami grzejniki konwektorowe elektryczne.

Większość osób z tematu "Domów z Bali" decyduje się na takie rozwiązanie (jeśli nie ma możliwości instalacji gazu). Jednak prowadzenie kanałów DGP, wraz z odpowiednią izolacją, jest w tych domach kłopotliwe, a belki stropowe uniemożliwiają prowadzenie ich pod sufitem.

Zresztą... przyjedź to zobaczysz sam.

Lepiej, żebyś teraz trochę dołożył, niż za dwa, trzy sezony miał rozpoczynać przebudowę. Na pewno nie oszczędzisz w ten sposób.