Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jaki sposób ogrzewania wybrać?

ppeettrryykk

Recommended Posts

W szkieletorkach chyba w ogóle jest ciężko wykorzystywać tanią taryfę. Te domy cechują się dużą bezwładnością, bo niby co miałoby to ciepło zakumulować?

A pompy P/P i ogrzewanie nadmuchowe jak najbardziej w szkieleciaku:yes: tak się robi i w Skandynawii i w USA, gdzie tych domów budują na potęgę.

W moim przypadku grzanie w taryfie G11 wyszło by 40% drożej. To dużo.

• Odpowiedzi 43
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

W moim przypadku grzanie w taryfie G11 wyszło by 40% drożej. To dużo.

Pewnie i też dlatego technologia szkieletowa nie jest w Polsce tak powszechna. Tylko u nas (chyba?) występują takie wynalazki ja taryfy dzienne i nocne.

Ale też i te domy inaczej się ogrzewa, bo tam grzejemy tylko powietrze i przy dobrej izolacji to ciepłe powietrze wcale tak szybko nie ucieka, więc ch-ka pracy pompy może wyglądać np tak, że 05h grzeje / 2h nie grzeje i tak w kółko.

Przy domach murowanych duża część ciepła jest pochłaniana przez ściany i potem to ciepło oczywiście jest oddawane, ale tym samym i więcej go potrzeba. Myślę, że sumarycznie to wyjdzie dość podobnie tylko właśnie ze względu na te różnice w cenie taryf ogrzanie murowanego w PL jest tańsze.

ok dzięki a powiedzcie mi jak to wygląda z kosztami? Czy taka pompa jest bardzo enegrochłonna? Mój dom będzie miał 90m powierzchni, i izolacje w granicach 30 cm najlepszej wełny na każdej przestrzeni. Dodatkowo jest 50m już istniejącego budynku murowanego, w którym jest piec co i zastanawiam się czy da się go wyeliminować a zastosować tylko pompę. Generalnie rzecz biorąc myślałem o podłączeniu tej pompy do co i jednoczesnym stosowaniu metody nadmuchowej, ale zakładam, że tak się nie da. Trochę wszystko chaotycznie tłumaczę, ale jeszcze jestem na etapie projektu i niestety nie mogę poprzeć wszystkiego rysunkiem, natomiast, chcę dobrze przemyślec kwestię grzania, żeby później co miesiąc nie dokładać

Witam, a czy pompa ciepła może pracować tylko z wodnym ogrzewaniem?

A co masz przeciw podłogówce i dlaczego chcesz ogrzewanie nadmuchowe ? Nadmuchowo pracuje klima, która też jest pompą ciepła, może być kanałowa.Latem chłodzi, zimą grzeje. Osobiście ze względu na komfort zdecydowanie wolę podłogówkę, a mam porównanie, bo np. ostatnie parę dni ogrzewałem pięterko klimatyzatorem korzystającym z darmowego prądu własnej produkcji.

ok dzięki a powiedzcie mi jak to wygląda z kosztami? Czy taka pompa jest bardzo enegrochłonna?

Zerknij do linka z arkuszem zużycia prądu, który jest w mojej stopce. W tym sezonie za grzanie 200m2 zmieszczę się bez problemów sporo poniżej 1kzł.

Edytowane przez rwxw

to oczywiście prawda, natomiast gdyby udało podłączyć się taką pompę zarazem do Co, to CWU grzałoby się przy okazji. Jeżeli nie to mogę robić tak jak teraz w lato, zakręcam cały obieg co wrzucam 3 deseczki i grzeję 120l wody w bojlerze, mało wygodne, ale jednak działa

Wszystko się da:yes:. Możesz zrobić coś podobnego jak u mnie na poddaszu - klimakonwektory (ogrzewanie nadmuchowe) zasilane pompą ciepła P/W, która oczywiście też podgrzewa CWU.

Wszystko się da:yes:. Możesz zrobić coś podobnego jak u mnie na poddaszu - klimakonwektory (ogrzewanie nadmuchowe) zasilane pompą ciepła P/W, która oczywiście też podgrzewa CWU.

Sam robiłeś czy może masz jakąś firmę? jak sprawuje się ten system przy -20 i oczywiście jak wygląda koszt utrzymania go?

Ale pod deską też może być ogrzewanie podłogowe!

Ok to może inaczej, nie chcę podłogówki, bo nie. Rozważam różne opcję i teraz myślę o tej konjretnej, proszę nie przekonuj mnie o zaletach tego ogrzewania, bo ja je mam i wiem jakie są. Chcę zebrać informacje o innych systemach. Dziękuję.

P.s Sorry, ale nie mogę się oprzeć - " Liwko. Liwko skocz po piwko" :)

Sam robiłeś czy może masz jakąś firmę? jak sprawuje się ten system przy -20 i oczywiście jak wygląda koszt utrzymania go?

Przy -20 nie wiem, ale przy -19 było ciepło:D Ja mam system mieszany - podłogówka, klimakonwektory, grzejniki, więc trudno mi powiedzieć, jak sprawowałyby się same klimakonwektory, ale raczej dobrze jak komuś nie przeszkadza szum nadmuchu. Koszt utrzymania jest również na przyzwoitym poziomie, gdyż nawet przy tych -19st na zewnątrz zadowalały się zasilaniem na poziomie 35st.

Całość oczywiście wykonywała firma.