Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jaki sposób ogrzewania wybrać?

ppeettrryykk

Recommended Posts

Przy -20 nie wiem, ale przy -19 było ciepło:D Ja mam system mieszany - podłogówka, klimakonwektory, grzejniki, więc trudno mi powiedzieć, jak sprawowałyby się same klimakonwektory, ale raczej dobrze jak komuś nie przeszkadza szum nadmuchu. Koszt utrzymania jest również na przyzwoitym poziomie, gdyż nawet przy tych -19st na zewnątrz zadowalały się zasilaniem na poziomie 35st.

Całość oczywiście wykonywała firma.

I bardzo mnie to cieszy ponieważ ja też chcę mieć system mieszany, kaloryfery też ogrzewasz samą pompą?

• Odpowiedzi 43
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

I bardzo mnie to cieszy ponieważ ja też chcę mieć system mieszany, kaloryfery też ogrzewasz samą pompą?

Tak, ale kaloryfery mam tylko w garażu i kotłowni, więc nie wymagam od nich zapewnienia jakiegoś super komfortu. W garażu zazwyczaj jest 18st, a w kotłowni koło 21st, podczas gdy w reszcie domu 23st.

Swego czasu zrobiłem wyliczenia co do mojego domku.

W porównaniu do standardowych rozwiązań, cały system dociepleń, izolacji przeciw wilgodnościowej, styroduru, okien itd, koszty które poniosłem/poniosę do standardu to przeszło 20k.

Nie zapisałem tego, możesz poszukać tego wyliczenia w moich postach z zeszłego roku.

Doliczone zostały także kolory okien, lepszego tynku, wszystko co kosztuje więcej od standardu.

Stan dotyczył stanu zamkniętego z ociepleniem. Bez uwzględnienia wewnętrznego wykończenia.