toommm 01.08.2019 13:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Sierpnia 2019 Nie ma szans zejść do 1000 zł na sezon. Płacisz za groszek 3000 zł. Albo źle obsługujesz piec, albo Twój dom tyle połyka. Koszt energii z pompy ciepła jest porównywalny z ekogroszkiem. Nie masz 100% podłogówki, więc może być ten koszt wyższy. Użytkownicy forum z domami o podobnej powierzchni mają jednak domy znacznie lepiej izolowane. A co to za nowa teoria ?? na podliczniku mam 6600 kwh od października 2018 ... czyżbym do tej pory mógł tylko spalić około 600 kg ekogrochu gdybym miał ? - nie sądze ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
terrazo 03.08.2019 13:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Sierpnia 2019 (edytowane) Witam, ... Chętnie odpowiem na ewentualne dalsze pytania. Pozdrawiam, ________________________________ Konsultant Buderus Powiem tak mam wasz piec na ekogroszek Loghano automatic czy jakoś tak z podajnikiem etc.... który miał być hiper super extra... I poza tym że ma fajny niebieski kolor nic nie mogę o nim dobrego powiedzieć. 4 ekipy już u mnie były i żadna nie poradziła sobie z dymem w zasobniku. Zmierzyli, rozkrecali, skręcali i non stop to samo tydzień dobrze tydzień dymi. Przewody i piec czyszcze co tydzień. Sąsiad za piec od Henia z garażu dał 5 razy mniej i ma czysto jak na sali operacyjnej. Także ten tego... znowu może być jak w przypadku pieca na ekogroszek najładniejszy i fajny design ale... No właśnie postawię na coś sprawdzonego. Bo drugi raz nie popełnie tego błędu i nie będę kupować czegoś z katalogu i na dobry bajer. A szczytem wszystkiego było gaszenia ognia w zasobniku przez instalatora. Gdzie ciąg był naprawdę komina bardzo dobry i stwierdził że to ja coś źle robię po czym latał z wiaderkami i gasił ogień. Na końcu zaproponował bym kupił inny piec upload pic A bym zapomniał jeden stwierdził że za lekko zaciśnięta pokrywa no to jak skręcił jak zaczął w dół ciągnąć zaczep to co urwał także to co na zdjęciu sam to sobie naprawiłem. Edytowane 3 Sierpnia 2019 przez terrazo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vr5 03.08.2019 14:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Sierpnia 2019 @terrazo Ten piec Buderusa pewnie jest przewymiarowany, a i węgiel sprzedają coraz gorszy. Dużo zależy od sterownika pieca. Dobrze, że mój kopciuch poszedł na złom... U mnie 5 lat temu pojawił się problem ze znoszeniem węgla do piwnicy po chorobie. Wróciłem do formy, ale pamiętam, nie było lekko. No i wszyscy staramy się być ECO! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
terrazo 03.08.2019 14:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Sierpnia 2019 (edytowane) Nie absolutnie nie jest przewymiarowany Logano g221 Automatic. 25kW na ponad 230m2 to nie jest dużo plus c.w.u zresztą to był najmniejszy model.Ekogroszek sprawdziłem chyba z 15 rodzajow i najgorsze były te najbardziej kaloryczne nie potrafił dać sobie z nim rady i non stop się przegrzewa jak tylko wyłącza ogrzewanie. Problemem jest że to jest automat... jednak manualny nastaw byłby lepszy... Edytowane 3 Sierpnia 2019 przez terrazo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kryzys 03.08.2019 15:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Sierpnia 2019 Ja mam sterownik elster expert pid i powiem że rewelka ,wszystko mogę sobie sam ustawić od kaloryczności opału po sterowanie zaworami strefami ,antylegionellami i dzisiątkami innych ustawień i jak widzę te nowe sterowniki w których nic praktycznie nie da się zmienić za ponad 1 tys zł to śmiech mnie ogarnia . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vr5 04.08.2019 07:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2019 Ja też miałem sterownik z PID do dolniaka z Buderusa SPR10 chyba od Boleckiego (z Bielska). Do tego Auraton 1111 do okresowego ruszania wajchą oraz dawał wartość temperatury na powrocie. @terrazo Nie chciał bym się wymądrzać, ale trochę doświadczenia mam. Wg moich szacunków to jednak masz piec sporo za duży. Stawiał bym na 12-17 kW. To jest piec, który w sposób ciągły porcjuje dawkę paliwa. Skoro u mnie piec 12 kW zdławiłem przez pomniejszenie komory spalania, a mam 130 m2 do ogrzania to taki 12 kW chyba by u Ciebie wystarczył. To było kilkanaście lat temu jak jeden z klientów, który zamówił projekt instalacji wodnej w naszej firmie i kupował do swego nowego domu.piec c.o.Gdy sprzedawca usłyszał jakiej mocy, to wyskoczył dosłownie "z mordą" , że będzie miał zimno i jaki głupi ten projektant. Im większej mocy jest piec, tym większy zysk ma sprzedawca. Gdy kupowałem piec gazowy, to wybrałem o najmniejszej mocy minimalnej jaki znalazłem na rynku - od 3 kW.PC mam 8,5 kW, bo była bardzo tania. W moich warunkach pewnie wystarczyła by z 5 kW.Jeśli z solidnie wykonanego OZC wyjdzie Ci PC 8-12 kW to będzie potwierdzeniem, że piec masz za duży. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maciej Loret 04.08.2019 08:05 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2019 Witam, Panie i Panowie, przenieście, proszę, dyskusje o ekogroszku do odpowiedniego wątku.Jeśli ktoś chciałby pomóc w tytułowych sprawach, to zapraszam... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vr5 04.08.2019 10:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2019 Witam, Panie i Panowie, przenieście, proszę, dyskusje o ekogroszku do odpowiedniego wątku. Jeśli ktoś chciałby pomóc w tytułowych sprawach, to zapraszam... Widzę, że Kolega się zdenerwował, bo nie wszystkie wypowiedzi są po jego myśli. Odpowiedzi powinny być precyzyjne i tylko precyzyjne, mimo niepełnych danych w pytaniach brak. Kolega zaczął od sprawy przejścia z ogrzewania ekogroszkiem na ogrzewanie przy pomocy PC. Widzę, że inni mający bardzo podobne problemy, pragnący przejść na ogrzewanie PC, ale w domu o innej powierzchni nie powinni zaśmiecać wątku. Bardzo przepraszam, ale nie chciałem Kolegi zirytować. Co złe, to nie ja. Jeszcze raz przepraszam - wyłączam się z dyskusji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts