Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

przyszle tereny gornicze

Recommended Posts

Witam. 2 lata temu kupilem dzialke oznaczona w mpzp pod budownictwo mieszkaniowe, obecnie szukam odpowiedniego projektu a w przyszlym roku planowalem budowe. Niedawno sie dowiedzialem ze kopalnia stara sie o koncesje na wydobycie wegla na tych terenach od 2020 roku, w zwiazku z czym jestem kropce. Co teraz zrobic od czego zaczac? Czy mozna zmienic mpzp jesli nie bylo w nim uwzglednionych szkod gorniczych? Prosze o porady bo troche jestem zdezorientowany. Dziekuje i pozdrawiam

byłem w podobnej sytuacji, ale w końcu wybraliśmy inną działkę. teraz nie wiadomo czy na tej poprzedniej będą szkody czy nie, inwestor (czeski) nieoficjalnie wycofuje się. w planie zagospodarowania nie uwzględnia się szkód. wiedzieliśmy o tym, bo po prostu wiedzieliśmy, że tam w okolicy jest planowane wydobycie. my szliśmy do biura firmy, która miała budować kopalnię, tam dostaliśmy dokładną i oficjalną informację jakich deformacji terenu się spodziewać. pokazali nam też mapę z której jasno wynikało, gdzie będą szkody, a gdzie nie. w urzędzie tych informacji nie mieli raczej. była planowana III kategoria szkód górniczych i pod takie coś należałoby budować dom, czyli zainwestować w dodatkowe wzmocnienia. z tym trzeba do jakiegoś architekta adaptującego. kopalnia/firma zwraca koszt tych zabezpieczeń, u Ciebie też tak będzie na pewno.

teraz budujemy niedaleko, ale poza szkodami górniczymi, ale i tak pani konstruktor chciała na to papierek, więc musieliśmy iść do tej samej firmy po potwierdzenie, że tam nie ma szkód górniczych. na Śląsku trzeba niestety na takie rzeczy uważać.

Tylko czy jak kopalnia dopiero stara sie o koncesje, nie wiadomo kiedy mialo by sie zaczac na tym terenie wydobycie czy beda w stanie powiedziec jakie bedzie stopien szkod oraz czy beda chcieli partycypowac w kosztach jesli ma to byc dopiero po 2020 roku a ja chcialem budowac dom w przyszlym roku.

w razie czego wzmocnią Ci dom, ewentualnie będą się dokładać do remontów lub nawet cały wypłacą ;). w moim przypadku było prościej, bo koncesja już była, ale na wydobycie na poziomie 800 m i w dół. walczyli o drugą koncesję na 400 m, ale wydawali warunki dla pierwszej. drugiej nie dostali i teraz w sumie nie wiadomo co będzie.