Mat Ravic 21.05.2004 08:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Maja 2004 Czy izolować cieplnie wewnętrzne strony ścian fundamentoch poprzez ułożenie styropianu w pozycji pionowej przy wewnętrznej stronie ściany fundamentowej. Tzn. między piasek a ścianę fundamentową daje styropian i folię. Dzięki z góry Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tchrzano 21.05.2004 11:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Maja 2004 Wydaje mi sie, ze to nie ma sensu, bo zimno atakuje budynek z zewnatrz, a nie od wewnatrz. Ocieplic oczywiscie trzeba. Ja mam na zewnatrz fundamentow 5cm styropianu, siatka, izolbet i folie fundamentowa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
guest 31.05.2004 10:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Maja 2004 ocieplanie ma raczej sens od zewnątrz. Najprościej możesz zaizolować ścianę mazidłem (np. http://www.styrozol.pl) i przykleić do tej izolacji bezpośrednio płyty styropianowe - grubość zależy w zasadzie od kasy którą chcesz wydać ale żeby miało sens to min. 4 cm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
remx 31.05.2004 10:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Maja 2004 Chyba raczej od zewnątrz. Tak jak piszą poprzednicy w ten sposób ochraniasz także samą ścianę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ula S 31.05.2004 20:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Maja 2004 Skorzystam z okazji i dołączę z moim pytaniem: W JAKI SPOSÓB PRAWIDŁOWO PRZYKLEIĆ STYROPIAN DO ŚCIANY FUNDAMENTOWEJ ? SZCZELNIE PRZYKLEJAJĄC CZY NA ,,PLACKI"Z ZACHOWANIEM SZCZELINY POMIĘDZY ŚCIANĄ A STYROPIANEM?Słyszałam o takich właśnie sposobach ale nie wiem który z nich jest prawidłowy.Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ula S 31.05.2004 20:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Maja 2004 Skorzystam z okazji i dołączę z moim pytaniem: W JAKI SPOSÓB PRAWIDŁOWO PRZYKLEIĆ STYROPIAN DO ŚCIANY FUNDAMENTOWEJ ? SZCZELNIE PRZYKLEJAJĄC CZY NA ,,PLACKI"Z ZACHOWANIEM SZCZELINY POMIĘDZY ŚCIANĄ A STYROPIANEM?Słyszałam o takich właśnie sposobach ale nie wiem który z nich jest prawidłowy.Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
guest 31.05.2004 22:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Maja 2004 Skorzystam z okazji i dołączę z moim pytaniem: W JAKI SPOSÓB PRAWIDŁOWO PRZYKLEIĆ STYROPIAN DO ŚCIANY FUNDAMENTOWEJ ? SZCZELNIE PRZYKLEJAJĄC CZY NA ,,PLACKI"Z ZACHOWANIEM SZCZELINY POMIĘDZY ŚCIANĄ A STYROPIANEM?Słyszałam o takich właśnie sposobach ale nie wiem który z nich jest prawidłowy.Pozdrawiam. To zależy jeśli chodzi o mocne związanie z podłożem np. gdy na styropian przychodzą np. płytki elewacyjne to należy przyklejać na całej powierzchni (większe zużycie kleju) jeśli tylko jako izolacja termiczna przysypana ziemią to wystarczą placki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
awt 01.06.2004 05:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2004 Czy izolować cieplnie wewnętrzne strony ścian fundamentoch poprzez ułożenie styropianu w pozycji pionowej przy wewnętrznej stronie ściany fundamentowej. Tzn. między piasek a ścianę fundamentową daje styropian i folię. Dzięki z góry To z której strony (oczywiście najlepiej z dwóch), zależy jaka jest ściana, przy 1-warstwowej - ocieplenie od wewnątrz, 2-warstwowej - od zewnątrz, 3-warstwowej - najlepiej w środku, ew. na zewnątrz. Opisane było to chyba w Muratorku 5/2004. Wystarczy sobie narysować warstwy i popatrzeć jak ma być układ, by mostki cieplne były jak najmniejsze. Ważne jest przy tym umiejscowienie izolacji cieplnej, wylewki. Pozdrawiam Adam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zbigniew Rudnicki 01.06.2004 10:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2004 Jeżeli wprowadzimy styropian do przestrzeni między ścianami fundamentowymi, to po wielu latach zmniejszy on swoją objętość i przyczyni się to do osiadania podłogi.Styropian pod wylewką podłogi jest złem koniecznym i nie należy dokładać jeszcze dodatkowego styropianu przy scianach fundamentowych.Brak ocieplenia ścian fundamentowych z zewnątrz będzie powodował zwiększone oziębianie ścian od dołu budynku.Zwłaszcza pustaki ceramiczne mają mniejszą izolacyjność pionową niż poziomą do wnętrza (w odróżnieniu od gazobetonu, który ma jednakową). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ula S 01.06.2004 10:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2004 Odnośnie mojego wcześniejszego pytania: czy jeśli jest na ,,placki"+ przymocowane kołkami to można kłaść płytki lub klinkier? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts