OldDiver 15.03.2014 10:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2014 Czy można zmienić czas zadziałania grzania dla zwalczania legionelli? Z instrukcji konsoli wynika że tylko sobota, między godz. 4 a 5-tą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zybie 15.03.2014 17:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2014 Według moich informacji nie jest to możliwe, czas ustawiony przez producenta. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
OldDiver 16.03.2014 09:41 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2014 I chyba masz (niestety) rację. Tylko dlaczego ten dzień i te godziny? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
xmsg 16.03.2014 09:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2014 I chyba masz (niestety) rację. Tylko dlaczego ten dzień i te godziny? Te godziny - chodzi o to aby był zerowy lub miniamlny pobór wody, aby utrzymać wysoką temperaturę przez zadany czas, Ten dzień - chodzi o to, że z dużym prawdopodobieństwem ta "przegrzana" woda zostanie zużyta i zbiornik zostanie "przepłukany z niedobitków", Też mnie wpienia, że tego nie można zmienić, więc mam tę opcję wyłączoną. Przy chlorowanej wodzie, normalnym zużyciu i nieprzewymiarowanym zasobniku na wodę, prawdopodobieństwo tych bakterii jest zerowe. Pozdrawiam GREGOR Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
OldDiver 16.03.2014 10:22 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2014 aby utrzymać wysoką temperaturę przez zadany czas Znalazłem na tym forum tabelkę z temperaturami wody i czasem ginięcia legionelli. Dla temperatury zalecanej 70 stp. bakterie giną (podobno) natychmiast. Przy chlorowanej wodzie, normalnym zużyciu i nieprzewymiarowanym zasobniku na wodę, prawdopodobieństwo tych bakterii jest zerowe. To jest cały czas problem w dużych obiektach typu szpitale, hotele itd. O tym się głośno nie mówi - moja żona walczyła z legionellą jak pracowała w Sanepidzie. W małych obiektach typu dom - zgoda. Ale jak pisał ktoś na tym forum wskazanym jest "wyparzyć" instalację CWU po dłuższym jej nie używaniu. Ja wyłączę przegrzewanie wody i co jakiś czas przegrzeję wodę w dogodnym mi czasie do temp. 70 stp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
xmsg 16.03.2014 15:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2014 Cały czas piszę o domu oczywiście. Co do obiektów użyteczności publicznej i innych DUŻYCH, ten problem jest i należy jemu zapobiegać (profilaktyką) lub gasić w zarodku. Producent kotła dając taką funkcję, musi zagwarantować, że będzie skuteczna w 100%.Kocioł jednofunkcyjny nie ma pojęcia jaki ma podpięty zasobnik.Ma tylko czujnik temperatury i to też nie wiadomo na jakiej wysokości zasobnika.Stąd pewnie brak możliwości zmiany parametrów w tym programie. Gdzieś w swojej bazie archiwalnej temperatur mam taką sobotę z włączonym programem antylegionelli.Jak komuś potrzebne to odkopię i wkleję wykresik (zasilanie, powrót i temperatura górna zasobnika 300L). PozdrawiamGREGOR Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bogum 14.01.2016 22:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2016 Witam kto mi pomoze ustawic sterownik Argon3...Wywala mi nie dopalony wegiel caly wysokie paleniskoi caly popielnik niedopalonego ekogroszku .1/2 czesc paleniska wypala sie dosc dobrze i w palenisku jest tes nieduzy nagar .Prosze mi zraz odpisac bo mnie juz diabli biora nikt nie umie nastawic czy to wina pieca ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CafeDelTom27 14.01.2016 22:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2016 Bogum wyskoczyles z tym pytaniem jak rolnik po doplaty Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts