smigloxxx 18.03.2014 10:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2014 (edytowane) A pielęgnacja betonu ? Tym sposobem zrobisz z ławy termos tym xps. Tak samo się dzieje przy wykopach gdzie jest sucho . Mieszanka betonowa traci 50 % wody w trakcie pierwszej doby .A gdy polejesz wodą na skutek szoku termicznego powstają skurcze i pęknięcia zatrzymuje się ją przez przykrycie folią lub do danie dodatku na bazie parafiny . Druga sprawa że ławy masz i tak na wysokości gdzie nie ma przemarzania to po co ci to ocieplenie ? Edytowane 18 Marca 2014 przez smigloxxx Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość grend 18.03.2014 16:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2014 A pielęgnacja betonu ? Tym sposobem zrobisz z ławy termos tym xps. Tak samo się dzieje przy wykopach gdzie jest sucho . Mieszanka betonowa traci 50 % wody w trakcie pierwszej doby .A gdy polejesz wodą na skutek szoku termicznego powstają skurcze i pęknięcia zatrzymuje się ją przez przykrycie folią lub do danie dodatku na bazie parafiny . Druga sprawa że ławy masz i tak na wysokości gdzie nie ma przemarzania to po co ci to ocieplenie ? Jaki termoś ? - z góry masz normalny dostęp powietrza a z dołu masz tylko folie. Folia także jest raczej pozytywną rzeczą aby grunt nie wyssał za szybko wilgoć. Wszędzie zalecając ocieplać wszystko żeby nie było mostków termicznych i ciepło nie uciekało do gruntu. Dlaczego podłogę się ociepla - przecież tam też nie masz przemarzania. Także część robi później warstwę cegły "ciepłej" - a ty tutaj piszesz po co ocieplać ? Już ci tez raz pisałem że pod płytą też jest styropian i nikt tego nie kwestionuje i nie martwi się o jakis termos - twoje posty to tylko niekonstruktywna negacja Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
smigloxxx 18.03.2014 17:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2014 Wysokość płyty fundamentowej jest inna od wysokości ławy fundamentowej względem zera tak samo masz z izolacją termiczną podłogi po drugie ława a płyta fundamentowa to dwie różne sprawy . Oburzasz się nie wiadomo czemu tak samo jak dajesz ten styropian. Też nie wiadomo czemu pomyśl ocieplasz ławę pionowo w poziomie musiał byś zastosować bloczki z izomuru . To samo byś miał bez zastosowania xpsa na ławie tylko na ścianie i zastosowaniu izomuru jako pierwszą warstwę . I tyle na ten temat . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość grend 18.03.2014 19:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2014 Wysokość płyty fundamentowej jest inna od wysokości ławy fundamentowej względem zera tak samo masz z izolacją termiczną podłogi po drugie ława a płyta fundamentowa to dwie różne sprawy . Oburzasz się nie wiadomo czemu tak samo jak dajesz ten styropian. Też nie wiadomo czemu pomyśl ocieplasz ławę pionowo w poziomie musiał byś zastosować bloczki z izomuru . To samo byś miał bez zastosowania xpsa na ławie tylko na ścianie i zastosowaniu izomuru jako pierwszą warstwę . I tyle na ten temat . jaka grubość ma płyta ??? Bo np ława 40 cm. Z izomurem myslałem ale cena mnie powaliła na kolana. zawsze moge później wyjąć ten styropian - będę miał folię wiec nie ma problemu PS lubie innowacje albo jak kto woli kombinowac Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Przemek Kardyś 02.04.2014 18:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2014 Ja tydzień temu lałem ławy bezpośrednio w grunt. Link masz w stopce. Trzeba zdążyć przed dużymi deszczami, ale kopaliśmy z teściem kilka dni po godzinach i padało, a wykop się nie zawalił. To nie jest nowatorska metoda, bo znajomy stosował ją jak byłem w podstawówce, czyli na pewno ponad 15 lat temu i to raczej norma w naszych stronach. Nie dawałem żadnej folii ani styropianu - folia niby po co, a styropian drogi i bardzo mało efektywny w tym miejscu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 02.04.2014 20:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2014 Ja tydzień temu lałem ławy bezpośrednio w grunt. Link masz w stopce. Trzeba zdążyć przed dużymi deszczami, ale kopaliśmy z teściem kilka dni po godzinach i padało, a wykop się nie zawalił. To nie jest nowatorska metoda, bo znajomy stosował ją jak byłem w podstawówce, czyli na pewno ponad 15 lat temu i to raczej norma w naszych stronach. Nie dawałem żadnej folii ani styropianu - folia niby po co, a styropian drogi i bardzo mało efektywny w tym miejscu. Robisz źle za swoją kasę to rób, Twoja sprawa ale nie namawiaj innych do złych praktyk. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Przemek Kardyś 03.04.2014 05:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2014 Robisz źle za swoją kasę to rób, Twoja sprawa ale nie namawiaj innych do złych praktyk. Ja nikogo nie namawiam. Akwedukty z betonu stawiano 2000 lat temu i stoją. Autostrady na zachodzie też są częściowo z betonu i jakoś szlag ich nie trafia. Poza tym co daje pomalowanie ław z góry i z boku, jeśli nie są pomalowane od spodu? Dom w którym mieszkam tak ma, stoi od 1980 roku i się nie wali. Poza tym w okolicy nie widziałem, żeby ktoś szalował ławy. Mamy odpowiedni grunt i domy na tym stoją. Pozdrawiam i życzę więcej dystansu do zaleceń producentów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 03.04.2014 07:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2014 Lanie w grunt jest złym rozwiązaniem i kropka. Znam domy które tak wykonano i stoja od 20-30lat ale wszystko się zmienia i jeżeli ktoś szuka porady jak prawidlowo wykonać nie mozna mu podsuwać najgorszych rozwiażań tylko dlatego że "panie ja tak zawsze robie", lub " a bo my ze szwagrem to....". Te teksty są tak popularne na naszych budwach że chyba każdy się z tym spotkał. Akurat betonu nie krytykowąłem , i nie wiem o jakich producentach piszesz ? Szalunkow czy czego ? Ciekawe jak ocieplisz lany w grunt fundament ? Ciekawe co zrobisz jak kiedyś przy świadectwie energetycznym padnie pytanie o ciepelnie ściany fundamentowej? Przyznasz sie ze olałeś temat? Nie wyjdzie Ci świadectwo. Ale wiem zawsze mozna kupic świadectwo na allegro za pare zloty wysysłając projekt w ktorym ide o zakaład ociepelnie ściany jest. Ciekawe jesteś z Mielca z Twojej okolicy znam gościa co od lat (ja wiem o ~15 latach) wykonuje głównie fundamenty w szalunku i żyje z tego. Więc nie wszyscy w Mielcu lejeą w grunt beton. Nie uogólniaj. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Przemek Kardyś 03.04.2014 07:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2014 Lanie w grunt jest złym rozwiązaniem i kropka. Znam domy które tak wykonano i stoja od 20-30lat ale wszystko się zmienia i jeżeli ktoś szuka porady jak prawidlowo wykonać nie mozna mu podsuwać najgorszych rozwiażań tylko dlatego że "panie ja tak zawsze robie", lub " a bo my ze szwagrem to....". Te teksty są tak popularne na naszych budwach że chyba każdy się z tym spotkał. Akurat betonu nie krytykowąłem , i nie wiem o jakich producentach piszesz ? Szalunkow czy czego ? Ciekawe jak ocieplisz lany w grunt fundament ? Ciekawe co zrobisz jak kiedyś przy świadectwie energetycznym padnie pytanie o ciepelnie ściany fundamentowej? Przyznasz sie ze olałeś temat? Nie wyjdzie Ci świadectwo. Ale wiem zawsze mozna kupic świadectwo na allegro za pare zloty wysysłając projekt w ktorym ide o zakaład ociepelnie ściany jest. Ciekawe jesteś z Mielca z Twojej okolicy znam gościa co od lat (ja wiem o ~15 latach) wykonuje głównie fundamenty w szalunku i żyje z tego. Więc nie wszyscy w Mielcu lejeą w grunt beton. Nie uogólniaj. Nie napisałem, że wszyscy, bo wszystkich nie znam. Pewnie, że można żyć z szalowania ław. Ale można za to nie płacić. Ocieplenie ścian fundamentowych będę miał o grubości 30cm do głębokości ławy, czyli 70cm poniżej poziomu gruntu i 95 cm powyżej (podnoszę dom), więc świadectwo energetyczne "wyjdzie". Nie interesuje mnie sztuka dla sztuki tylko dom ~20-25 kWh-m2*rok. Co do producentów, to chodzi mi o tych od hydroizolacji. Skoro domy z takimi fundamentami stoją przez dziesięciolecia,a nawet z gorszymi fundamentami, bo niektórzy wcale nie robili i nie robią ław: http://www.fundamenty.dbv.pl/readarticle.php?article_id=2 to chyba z ławami będzie lepiej? Wiem, że wszystko robią teraz gorzej niż kiedyś, ale chyba grunt tak bardzo nie zszedł na psy i lekki domek parterowy z BK utrzyma? Kierownik budowy jest zadowolony, a to nie jest żaden znajomy. A wracając do początku Twojej wypowiedzi, to widzę, że najpierw przedstawiasz jedynie słuszną prawdę, a potem krytykujesz tych, którzy robią inaczej. Dlaczego lanie w grunt jest złym rozwiązaniem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamel50 06.04.2014 19:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2014 Robisz źle za swoją kasę to rób, Twoja sprawa ale nie namawiaj innych do złych praktyk. to i ja sie wypowiem, bo jestem na tym etapie;) zdjeli mi humus 60cm, pozniej wykopali lawy szerokosc 60cm i wysokosc 40cm. Teren - sam piach. wykopane doly pod lawy staly sobie 2dni, nic sie nie obsuwalo - az sam sie dziwilem. zrobione zbrojenia do srodka podparte od dolu kostka brukowa, zeby nie lezaly na ziemi. zadnego chudego betonu pod spodem, zadnej foli i styropianu. Przyjechal budokrusz z pompa 50min lania betonu b25 i zero obsypywania, nic sie nie odrywalo w tym piachu. teraz tylko izolacja pozioma lawy - folia 1,1mm, pozniej bloczki, dysperbit i styropian 15cm xps , zasypanie i chudziak. i pozamiatane. fakt jest taki, ze mozna lac bezposrednio lawy do wykopu, ale to zalezy od ekipy, wykonania wykopu, warunkow atmosferycznych i betonu i operatora np pompy;) ma byc szybko. jak ktos ma stracha, to zwykla folia na dno i boki i sprawa zalatwiona Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 07.04.2014 20:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2014 Nie dawałem żadnej folii ani styropianu - folia niby po co, a styropian drogi i bardzo mało efektywny w tym miejscu. Ocieplenie ścian fundamentowych będę miał o grubości 30cm do głębokości ławy, Może byś sie na coś zdecydował a nie zmianial zdanie co dwa dni. bo niektórzy wcale nie robili i nie robią ław: [ciach] to chyba z ławami będzie lepiej? [ciach] Kierownik budowy jest zadowolony, Kierownik będzie zadowolony bo robisz ławę ? Gratuluję i kierownika i ławy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Przemek Kardyś 07.04.2014 20:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2014 (edytowane) Ja na własne oczy nie widziałem, żeby ktoś robił inaczej niż bezpośrednio do wykopu. Co do ocieplenia ław, to to działa, ale bardzo słabo i się przez to nie opłaca, Co do wyłożenia folią, to jeśli do tej folii dostanie się woda opadowa, albo będzie podtopienie lub powódź, to co się stanie z taką wodą? Fajnie nie będzie! Dlaczego więc lanie bezpośrednio w wykop to zły pomysł? Może byś sie na coś zdecydował a nie zmianial zdanie co dwa dni. Pisałem, że ocieplenie ław jest mało efektywne, bo jest. Co innego ściany fundamentowe... które ocieplę. Czyżbyś nie doczytał? Kierownik będzie zadowolony bo robisz ławę ? Gratuluję i kierownika i ławy. Nie rozumiem Cię ani trochę. O co Ci chodzi? Ława jest zła? Czy kierownik? Dlaczego? I dlaczego lanie bezpośrednio w grunt to zły pomysł? Edytowane 7 Kwietnia 2014 przez Przemek Kardyś Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 07.04.2014 20:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2014 Przyjechal budokrusz z pompa 50min lania betonu b25 i zero obsypywania, No ale beton o wibratorze nie slyszał, Ty również. Inaczej bys pisął o obrywaniu gdybys betonował tak jak należy zagęszczając beton poprzez wibrownie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Przemek Kardyś 07.04.2014 20:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2014 No ale beton o wibratorze nie slyszał, Ty również. Inaczej bys pisął o obrywaniu gdybys betonował tak jak należy zagęszczając beton poprzez wibrownie. Bez wibratora działało 50 lat temu, a do tego beton robiony w betoniarce, to zadziała i teraz - z betonem z atestem z betoniarni. Luzuj wora stary i nie strasz budujących domki od samego poniedziałku! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
forgetit 07.04.2014 20:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2014 ten atest przy twoim wykonawstwie to sobie możesz w buty włożyćzrobiłeś źle i teraz do tego dorabiasz teorię? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Przemek Kardyś 07.04.2014 20:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2014 ten atest przy twoim wykonawstwie to sobie możesz w buty włożyć zrobiłeś źle i teraz do tego dorabiasz teorię? Następny... to Ty rób dobrze! Ja pisałem jak robiłem ja i dlaczego. To jest praktyka - teoria mówi o folii i szalunku traconym XPS, co dla mnie jest tak samo fajnym rozwiązaniem, jak wsadzenie zawieszenia Ferrari do malucha. Jak się nie robi płyty fundamentowej, to ocieplanie ław fundamentowych to tylko wyrywanie kasy od nieświadomych inwestorów - róbta tak dalej - z tego żyjeta, tak? Nie nastawiam się na odpowiedź od Ciebie, ale dla wszelkiej przyzwoitości zapytam - dlaczego lanie ław bezpośrednio w grunt to złe rozwiązanie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
forgetit 07.04.2014 21:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2014 Nie, no super robisz...Oczywiście woda z betonu nie wsiąknie w piasek, a zawibrowanie prętem nie różni się wcale od zawibrowania buławą. Nic to najważniejsze, że tobie pasuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamel50 08.04.2014 10:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2014 No ale beton o wibratorze nie slyszał, Ty również. Inaczej bys pisął o obrywaniu gdybys betonował tak jak należy zagęszczając beton poprzez wibrownie. Wysokiej jakosci mieszanka betonu z renomowanej firmy z certyfikatem, wyrzucana z pompy w wykop nie musi byc wibrowana! Dodatkowo jej konsystencja nie moze byc bardzo gesta, musi byc odpowiednia- tyle w temacie. Jak ktos sam robi beton w betoniarce, pozniej caly dzien wlewa do wykopu to jest inna sprawa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Przemek Kardyś 08.04.2014 15:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2014 Dzisiaj zalewałem ściany fundamentowe (1,25 m wysokości) do których zamówiłem wibrator. Przyjechał bez dopłaty, ale operator pompy był tak zdziwiony tym, że chcę wibrować te ściany (praktycznie bez zbrojenia), że w końcu żeśmy nie zawibrowali. Osobiście trzymałem węża i widziałem jak beton sam się rozpływa - od miejsca wylania na wysokość 60cm (pół wysokości) rozpływał się na odległość jakichś 5-6 metrów w każdą stronę, włącznie z zakrętami. Potem poruchałem trochę prętem i wylaliśmy drugą warstwę. W międzyczasie, zanim przyjechała 3-cia gruszka rozmawiałem z operatorem grucho-pompy i ten w ciągu 15 lat swojej pracy ANI RAZ nie widział, żeby ktoś wibrował ławy, a ściany fundamentowe tylko kilka razy - i to tylko jak ktoś lał wysokie ściany razem z piwnicą. Wtedy podobno prawidłowo zalewa się maksymalnie po 1m wysokości i wibruje warstwami. Ale twierdził też, że w dobre szalunki można lać po 2 metry w warstwie i dopiero to wibrować. Ogólnie facet z kilkunastoletnią praktyką, mój kierownik budowy, artykuły na ten temat, oraz większość ludzi na forum twierdzi, że nie trzeba wibrować i można lać w grunt, ale oni WSZYSCY się na pewno mylą, a sens mają tylko wibratory i plastikowe folie. Dobrze, że dawni budowniczowie tego nie wiedzieli, bo ich domu już dawno musiałyby się rozpaść Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Przemek Kardyś 08.04.2014 15:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2014 Nie, no super robisz... Oczywiście woda z betonu nie wsiąknie w piasek, a zawibrowanie prętem nie różni się wcale od zawibrowania buławą. Nic to najważniejsze, że tobie pasuje. Dom w którym się urodziłeś ma folię pod ławami? Długo stoi? Wiem, że i tak nie odpowiesz, ale weź chociaż nie strasz tych biedaków, którzy chcą się budować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts