kanti1983 15.03.2014 13:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2014 (edytowane) Witam, przymierzam się do ocieplenia poddasza wełną mineralną, i zaadoptowanie części tego poddasza jako mieszkalne .Mam zamiar zrobić to sam z tatą. zdjęcia przedstawiają schemat tego poddasza i wygląd samego dachu Część zaznaczona na niebiesko ma być mieszkalna a pozostała część z uwagi na wysokość pozostaje niemieszkalna. Strop pomiędzy pietrem a tym poddaszem obecnie nie jest w żaden sposób ocieplony. Myślałem żeby wełną ocieplić dach na części mieszkalnej, a na tej części nie mieszkalnej ułożyć na wylewce. I ściankę dzielącą te części poddasza również. Z braku szczegółowej wiedzy moje pytania są następujące: 1. Jakie oprócz wełny są niezbędne materiały potrzebne do wykonania takiego ocieplenia. 2. Czy wentylacja na części mieszkalnej powinna być wtedy w każdym pomieszczeniu ? 3. Jakiej grubości użyć wełny ? Czy wystarczy pojedynczo ? 4. Krokwie są ułożone co 80cm i mają wysokość 14cm. Wełna ułoży się dobrze jesli będzie grubsza od wysokości krokwi ? 5. Na części niemieszkalnej układać też pod dachem wełnę, czy lepiej układać na wylewce. Czy na wylewce mogłby być styropian zamiast wełny? Proszę o jakieś wskazówki jeśli komuś coś przyjdzie do głowy, Pozdrawiam Piotr Edytowane 15 Marca 2014 przez kanti1983 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 15.03.2014 14:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2014 1. tak trzeba przygotować miejsce na wełnę, dać membranę wysoko paroprzepuszczalną pod dach z ostępem od blachy 3-4 cm.Przybijając do boków krokwi. Trzeba też zrobić miejsce na połączenie izolacji dachu z izolacją ścian zewnętrznych, przestrzeń między krokwiami out.Ściany szczytowe też niech nie podchodzą do samego pokrycia dachowego tylko te 30-40cm kończą się przed blachą, to umożliwi połączenie izolacji dachu z ścianami. Dajesz pod krokwie nadbitkę z łat ... tak aby zmieściła się wełna 15cm, a na to w poprzek drugi pas 15cm wełny to takie socjalne minimum.Na to folia paroizolacyjna, najważniejsza sprawa !! polecam z dodatkiem alu. Oczywiście stroną świecącą do wewnątrz poddasza.Przerwa między folią a płytą GK czy OSB 1,5 cm i tyle.Paroizolację wywnić na ściany kolankową czy szczytową, wszystko starannie zaklejając. http://www.google.pl/imgres?espv=210&es_sm=122&biw=1364&bih=640&tbm=isch&tbnid=zrwG0oL_Kkth2M%3A&imgrefurl=http%3A%2F%2Fecobrooklyn.com%2Ffilling-void-weather-barriers-2%2F&docid=I1l5YS5anvbrlM&imgurl=http%3A%2F%2Fecobrooklyn.com%2Fwp-content%2Fuploads%2F2012%2F05%2FP1100856.jpg&w=2560&h=1920&ei=EmckU4KfAqfOygOJgoHADQ&zoom=1&ved=0CHoQhBwwDA&iact=rc&dur=657&page=1&start=0&ndsp=15 paroizolacja http://www.scanhome.ie/blog/2013/06/15/vapour-barrier-is-installed/paroizolacja http://www.google.pl/imgres?espv=210&es_sm=122&biw=1364&bih=640&tbm=isch&tbnid=g9hZGQxHbDC7tM%3A&imgrefurl=http%3A%2F%2Fwww.foursevenfive.com%2Fblog%2F2013%2F06%2Fan-interior-air-barrier-does-it-better%2F&docid=KkBJwZOoA8zy5M&imgurl=http%3A%2F%2Fwww.foursevenfive.com%2Fblog%2Fwp-content%2Fuploads%2F2013%2F06%2FINTELLO-interior-air-barrier.jpg&w=1024&h=768&ei=_2ckU63aK8T9ygPOjYKgAw&zoom=1&ved=0CKoCEIQcMEQ&iact=rc&dur=672&page=4&start=61&ndsp=22 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czarn-y 15.03.2014 16:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2014 Jeśli chcesz ekonomiczniej, a też dobrze. Wiatroizolacja jest zbyteczna. Wełny daj między krokwie 10cm, wtedy będziesz mieć 4cm szczeliny na jej wentylację. Ważne żeby ta szczelina była wentylowana. Dodatkowo 10cm wełny w poprzek na krokwie. W sumie będzie 20cm i zobaczysz, że w zupełności wystarczy. Paroizolacja i wentylacja to podstawa. Ostatnio tak robiłem u siebie jedno pomieszczenie na poddaszu i różnica jest diametralna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 15.03.2014 17:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2014 Membrana wysokoparoprzepuszczalna jest konieczna z tego względu, że może tam powiać śnieg, zaciągnąć trochę "wody z opadów".A membrana takie resztki zbierze i nie dopuści do zawilgocenia wełny.20cm ale sam przyznasz że nie masz odniesienia, do innych wartości. Jak możesz dać 30 czy 40cm to tyle daj.To nie kurtka gdzie można w razie W ubrać dodatkowy sweter. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kanti1983 16.03.2014 17:12 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2014 dzięki panowie za rady. Z tego co widzę to należy dać ok 20 cm tej wełny w sumie. Pojawia się taki oto problem. W miejscu gdzie się wchodzi na to poddasze obecnie od wylewki do dolnej części krokwi jest dokładnie 1,80m. Dalej już jest więcej.W tym akurat miejscu dodanie drugiej warstwy waty+ jakiejś płyty K-G dodatkowo obniży przyszły sufit. Ja mam trochę ponad 1,8m. Czy w tym wrażliwym miejscu tj jakieś 8m2 z ok 60m2 miejsca mieszkalnego mogłoby zostać tylko na jednej warstwie wełny z racji wysokości ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 16.03.2014 18:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2014 (edytowane) Nie bardzo, ponieważ krokwie lepiej przewodzą ciepło i jest wielce prawdopodobne iż nastąpi kondensacja już na płycie GK z powodu obniżenia temperatury właśnie przez nie zaizolowane krokwie. http://www.pro-eco.org.pl/zdjecia_kamera_termowizyjna.htm proszę sobie zobaczyć jak ukazuje się obraz poddasza w kamerze termo. Dodam im lepiej zaizolowane tym równiejsza temperatura. Edytowane 16 Marca 2014 przez מרכבה Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aś11719512338 21.04.2014 14:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2014 Witam.wiem już ,że ocieplenie wełną10 cm dla pomieszczenia użytkowego to za mało.mam wyłożoną między krokwiami wełnę gr.10 cm.na to zamocowana jest folia paroizolacyjna a na folię profile na które właśnie miały być kładzione płyty KG.Czy powinnam zdjąć konstrukcję(profile) i folię i dołożyć kolejne 10 cm.Czy mogę dołożyć kolejną warstwę wełny na to co już jest wykonane?bez zdejmowania profili i folii?byłaby wtedy zachowana szczelina około 4cm.między pierwszą warstwą i folią.a może mogłabym dołożyć wełnę pod zamontowane już profile(nie usuwając folii?)wtedy druga warstwa wełny stykałaby się z folią.Proszę o radę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stam222 21.04.2014 20:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2014 Tak sie nie robi. Chcesz by bylo dobrz to musisz zdjac folie. Obie warstwy welny musza tworzyc jedna warstwe a/i przede wszystkim folia musi byc od strony wew. by zabezpieczyc te welne przed wnikaniem wilgoci. Poczytaj troche zanim narobisz "diabla" .Pzdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 24.04.2014 19:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2014 Wnikaniem to raz dwa musi być na tej paroizolacji ciepło tj musi mieć odpowiednią temp.Inaczej już na paroizolacji będzie się skraplać woda. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mazi07 09.05.2014 13:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Maja 2014 a polecacie jakiegoś konkretnego producenta?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jan P. 09.05.2014 15:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Maja 2014 Przerwa 1,5 cm między wełną a k/g.Co za bzdura:mad: ,ma się stykać, paroprzepuszczalna też niepotrzebna Jan. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
serekk 10.05.2014 10:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2014 a polecacie jakiegoś konkretnego producenta?? Zobacz ich ofertę: http://www.isover.pl/Nasza-oferta Ja ocieplałem w zeszłym roku poddasze Isoverem i jestem póki co zadowolony. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sowecan 10.05.2014 18:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2014 Przerwa 1,5 cm między wełną a k/g.Co za bzdura:mad: ,ma się stykać, paroprzepuszczalna też niepotrzebna Jan. mi zalecali też przerwe ale tak położyłem że nie będzie przerwy ale paroprzepuszczalną założyłem forum.muratordom.pl/showthread.php?223937-stary-dach-bez-foli-jak-po%C5%82o%C5%BCy%C4%87-folie-paraizolacyjn%C4%85 to moj temat tez mam pare pytań Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gizmolec 14.08.2014 07:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Sierpnia 2014 Podpinam się do mazi07. Czy wełna to wełna czy jest lepsza i gorsza . Jeśli można to którego producenta jest lepsza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mj2007 15.12.2015 08:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2015 również mam zamiar zrobić samodzielnie ocieplenie poddasza. mam w pełni deskowany dach i zastanawiam się czy taka kolejność prac będzie właściwa:- nabicie na krokwiach papiaków w odległości ok. 2 cm od deskowania, a następnie naciągnięcie sznurka (np. murarskiego) żeby zrobić dylatację pomiędzy wełną a deskowaniem;- upchanie pomiędzy krokwie wełny - 15 cm wejdzie na pewno, może 20 cm da się wcisnąć...- znowu papiaki i sznurek żeby wełna nie spadała;- mocowanie do krokwi uchwytów na stelarze pod płyty k/g;- wełna 5 cm (może 10 cm...) w poprzek tej pierwszej nad krokwiami;- montaż profili do płyt k/g;- i na to same płyty...czy w moim harmonogramie są jakieś błędy? jeśli tak to jakie?czy na drugą warstwę wełny należy dawać folię paraizolacyjną czy można ją sobie darować?jak montować uchwyty pod profile aluminiowe? to, że trzeba złapać równą płaszcyznę to wiem, ale czy na coś więcej trzeba uważać?będe wdzięczny za wszelkie podpowiedzi... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zeusrulez 15.12.2015 09:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2015 Welny sie nie upycha. Jesli mamy na nia 15 cm to wklada sie 15 !! Nie 16 nie 20. Z roznych powodow. Sa inne sposoby aby zrobic "miejsce" dla niej. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mj2007 15.12.2015 10:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2015 (edytowane) 'upychanie' było w sensie wsadzenia tyle ile się pomiędzy krokwiami zmieści. nie pamiętam, ale chyba mam 18tki, więc po odjęciu 2-3 cm dylatacji 15 powinna daś się 'upchnąć' ale jak krokwie są większe (a spore były) to może by 20tka weszła... a co masz na myśli mówiąc o 'zrobieniu miejsca'? nadbitki na krokwiach? czy może dłuższe wieszaki pod profile żeby druga warstwa wełny była grubsza? odnośnie dylatacji - czy zamiast nabijania papiaków na krokwie i rozciągania sznurka można napić wzdłuż krokwi listewki o grubości 2-3 cm? widziałem takie rozwiązanie tylko czy będzie ono równie skuteczne co 'siatka' ze sznurka? na pewno takie listewki znacznie szybciej można nabić niż papiaki i sznurek. Edytowane 15 Grudnia 2015 przez mj2007 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 15.12.2015 15:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2015 Listewki będą jak najbardziej, wełny pod krokwie daj 10cm nie będzie przerwy w izolacji/ przez krokwie. Przerwa 1,5 cm między wełną a k/g.Co za bzdura ,ma się stykać, paroprzepuszczalna też niepotrzebna Jan. 1,5cm z folią z powłoką daje tyle co prawie 3cm EPS"a białego .. Membrana też jest wskazana, szczególnie żeby nie wywiewało powietrza z wełny .. za nadto .. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasnorzewski 15.12.2015 16:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2015 Szczelina wentylacyjna nad wełną prowadzi na zewnątrz budynku. Co zrobisz żeby tą szczeliną nie wchodziły Ci gryzonie na poddasze? Masz jakiś plan? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 15.12.2015 16:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2015 Siatka stalowa przykręcona, cóż takie uroki ... to rozwiązanie pasywne, aktywne to straszak na gryzonie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts