schizo85 15.03.2014 18:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2014 Przy robieniu zbrojenia ściany fundamentowej dałem się namówić wykonawcy żeby nie dawać izolacji poziomej między ławą a ścianą fundamentową. Ściana jest monolityczna wylana w szalunkach z akr, do tego od ławy aż po dach idzie sześć rdzeni żelbetowych. Coś mnie zaćmiło i posłuchałem jego tłumaczeń że ściana fundamentowa musi być związana z ławą a nawet jak damy papę to i tak wilgoć będzie podciągać w miejscu połączenia rdzenia z ławy do ściany fundamentowej bo tam nie można przerwać bo nie będzie już zachowana sztywność tego rdzenia. Z tym ostatnim się zgodzę bo rdzenie są po to żeby spinać i usztywniać konstrukcję. Jak się zreflektowałem to kazałem chociaż ściany zalać nie ze zwykłego C16/20 tylko C20/25 z dodatkiem wodoszczelnym. Ściana fundamentowa kończy się 40 cm powyżej poziomu terenu dookoła domu. Dom bez żadnej piwnicy Teraz moje pytanie jest takie czy muszę się bać podciągania wilgoci od spodu fundamentu do góry i czy jest jakiś sposób żeby to naprawić. Już sobie wymyśliłem żeby zatrzymać teraz wodę to na ścianę fundamentową dam dwa razy jakąś dobrą papę na mazidle typu Izohan WK. Z racji tego że rdzeni żelbetowych nie można przerwać ani papą, ani mazidłem, ani nawet płynną folia to wymyśliłem że tam pójdzie ze dwie, trzy warstwy szlamu uszczelniającego Weber Superflex D1P. Czy to jest dobre rozwiązanie i czy zapobiegnie podciąganiu wilgoci w ściany domu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
yendrek3 15.03.2014 19:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2014 czy jest tam izolacja pionowa sciany fundamentowej? Nie sadze aby byla tu tragedia, beton az tak nie pociagnie wody natomiast musisz dac dobra izolacje pomiedzy beton a piewrwsza warstwa bloczkow Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
schizo85 15.03.2014 19:23 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2014 Jest, albo raczej będzie. W tej chwili są dwie warstwy Dysperbitu plus jedna 1:1 z wodą jako grunt, docelowo będzie jeszcze jedna bądź dwie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
monikarumia 19.03.2014 17:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2014 Hej, Moja płyta żelbetowa wygląda tak: podsypka żwirowo-betonowa (beton B10) - ubita. Na to izolacja pozioma (carbofol geomembrana PEHD 2 mm gładka ) - nic Ci nie przesiąknie spawana. kosztuje 25 zł m2 - ale polecam. Na to zbrojenie. Potem Beton B25. Dalej szalunki - ja wybrałam systemowe - wyszło taniej niż za deski (450 zł doba - wypożyczenie - (ale chata będzie duża ponad 200m2 powierzchnia zabudowy) W ściany - lane - beton B 25. Izolacja ścian pionowych - Weber Superflex 10. Na to Styrodur `12. W środek - ubity będzie (będzie bo na razie ściany płyty schną - 2 tygodnie) specjalny żwirek do zagęszczania (taki najlepiej ze skarpy - ma trochę "glinki" w sobie.) Potem izolacja pozioma, chudziak - jak dalej - za tydzień będę wiedzieć. Przewiduję że może być jeszcze zbrojenie rozproszone. Zobaczymy. Za tydzień w środę zagęszczamy środek. Na pocz. kwietnia płyta ma być gotowa. Moja działka może nie ma najgorszej gleby ale obok płynie rzeczka. Miejsce przepiękne - ale w budowie kosztowne. Na płytę żelbetową wydam jakieś ponad 100 tys.;-(. Pozdrawiam. Dodam jeszcze że płyta ma wysokość 1,75 m . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts