Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Kolor bramy i drzwi a nagrzewanie się

Recommended Posts

Witam

Moje drzwi wejściowe (będzie daszek ale raczej dużo nie zacieni) i bramy garażowe będą od południa i zastanawiam się jak mocno będą się nagrzewały w zależności od koloru.

Jak to będzie z tym nagrzewaniem i ewentualnymi problemami z tym związanymi przy orzechu i złotym dębie.

To że orzech jako ciemniejszy będzie bardziej się nagrzewał to wiem ale o ile więcej i czy to może być problem. Właśnie kupuje okna i muszę wybrać. Wolałbym orzech ale jak mniej problemów będzie z złotym dębem to względy estetyczne pójdą na bok.

Znawców tematu poproszę o informację.

Witam

Najmniejsze problemy - kolor BIAŁY.

Różnica między złotym dębem a orzechem to już nie przepaść, z naszych obserwacji na "ściance testowej" wychodzi, że kolory ciemne - orzech, mahoń potrafią się nagrzewać do ok 80 stopni, złoty dąb ok 70. Oba przy takiej różnicy temperatur, w wypadku profilu okiennego pcw to spora rozszerzalność termiczna. Musisz przyjąć, że 1mb do ponad 2mm - dla pcw - musisz sprawdzić jak to wygląda dla paneli bramowych.

pozdrawiam

a zapewne taką miał działkę i taka chałupa mu się podobała.

Inaczej, przy tej szerokości bramy nie będziesz miał żadnych problemów z wykrzywianiem się paneli

I bardzo dobrze żę masz wąskie dwie bramy a nie jedną szeroką. Naprawa jakichkolwiek uszkodzeń będzie Cię kosztowała o wiele wiele mniej.

Pamiętaj tylko o jednym - jeśli panel zabezpieczony jet folią nie czekaj, zdejmuj od razu i tu ważne jest to co wszyscy mówią ale nikt się do tego nie stosuje

Brama powinna być ostatnim elementem montowanym w garażu

Działka to trapez, z wjazdem od południa więc wyboru nie miałem, oraz linia zabudowy 10m dla części mieszkalnej a 7m dla garażu i to już po składaniu drugi raz o WZ. Bramy mam dwie bo dla mnie to lepsze rozwiązanie niż jedna szeroka. Oczywiście bramy montowane będą po tynkach.

Witam

Zgadzam się jeśli chodzi o bramę, że przy tej szerokości to nic jej nie grozi, a o okna przyzwoitego producenta wogóle bym się nie martwił.

a to ciekawe - znaczy to, że niby okna od "przyzwoitego" producenta mają inną rozszerzalność termiczną niż od gorszego ?

jakoś mi się nie wydaje - fizyka jest równa dla wszystkich :)

Pozdrawiam

Witam

a to ciekawe - znaczy to, że niby okna od "przyzwoitego" producenta mają inną rozszerzalność termiczną niż od gorszego ?

jakoś mi się nie wydaje - fizyka jest równa dla wszystkich :)

Pozdrawiam

Skoro uważasz, że fizyka zawsze działa tak samo na każdy rodzaj profilu, to montuj najtańsze okna - pieniądz musi się zgadzać.

Pozdr.

Kolego Tomaszu. Nie masz się co obrażać i teraz toczyć wojnę o słówka. Po prostu zanim coś napiszesz pomyśl nim wciśniesz "wyślij odpowiedź" Kolega MM dobrze CI podpowiedział, że tu trzeba pisać prosto i wprost by nie dawać paprykom argumentów

A fizyka działa identycznie na każdy profil i to miał na myśli MM w świetle kolejnej Twej wypowiedzi, szczerze mówiąc nie do końca przemyślanej.