kluivert83 16.03.2014 08:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2014 Wiem że to może nieprofesjonalna nazwa wątku ale chciałem zapytać czy jest jakaś zalecana ilość swiatła w danym pomieszczeniu1. Czy taka wartość wyraża się w Watach czy też w innej jednostce2. Robie remont pokoju który ma wymiar 4,5 m x 4,5 m a sufit podwieszany będzie na wysokości 2,60 m.Mam zamia dać 8 opraw halogenowych MR 16. I teraz czekam na poradę jakie dać żarówki. Oczywiście rozumiem że to zależy od tego czy jest okno itd ale załóżmy sytuacje w nocy3. To już takie technizne pytanie. Czy np żarówka 100 Wattowa daje tyle samo światła czo 4 żarówki 25 Watoowe - oczywiście tego samego rodzaju Jestem laikiem i z góry dziękuje za odpowiedź Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
firewall 16.03.2014 08:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2014 3. To już takie technizne pytanie. Czy np żarówka 100 Wattowa daje tyle samo światła czo 4 żarówki 25 Watoowe - oczywiście tego samego rodzaju nie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
witu102 16.03.2014 09:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2014 (edytowane) Czemu oczka na MR16? jakiś konkretny powód? moim zdaniem do GU10 znajdziesz obecnie więcej zamienników np LED-owych... Oświetlenia zazwyczaj nie buduje się w ten sposób aby wszystkie oprawy zapalone na 100% doświetlały pokój, ale aby można było przy pomocy modelować funkcję i nastrój....ja w pokoju 5,2x4,5m mam 6 spotów po 50W do tego dwa żyrandole (nad stołem i kanapą) każdy 5x40W dodatkowo nad kanapą dwa kinkiety po 40W każdy i nad kanapą oraz za TV taśmę LED RGB (około 5m)Oczywiście każde źródło (grupa) zapalane osobno na różne sposoby z różnych miejsc i zapewne wystarczyłby jeden żyrandol na środku 5x50W żeby można było czytać, jeść oglądać TV czy sprzątać, ale nie o to chodzi do końca w oświetleniu... Edytowane 16 Marca 2014 przez witu102 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kluivert83 16.03.2014 10:24 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2014 Dzięki za pomoc Będę miał też taśmy LED ale one chyba gównie świecą w sufit i na 1 ścianie będę miał 2 kinkiety Oczywiście wszystkie źródła światła będą zapalały się osobno, podobnie halogeny tez będzie można zapalać w systemie 4+4I właśnie chodzi mi to czy przy zapalonych wszystkich halogenach będzie można spokojnie czytać a dzieci będą mogły rysować bez psucia sobie wzroku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
witu102 16.03.2014 18:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2014 i znów zależy od rozplanowania halogenów...do czytania spokojnie wystarczają kinkiety nad kanapą...nad stołem myślę, że jak będą 2 - 3 halogeny też da radę... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wykrot 16.03.2014 18:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2014 Wiem że to może nieprofesjonalna nazwa wątku ale chciałem zapytać czy jest jakaś zalecana ilość swiatła w danym pomieszczeniu 1. Czy taka wartość wyraża się w Watach czy też w innej jednostce 2. Robie remont pokoju który ma wymiar 4,5 m x 4,5 m a sufit podwieszany będzie na wysokości 2,60 m. Mam zamia dać 8 opraw halogenowych MR 16. I teraz czekam na poradę jakie dać żarówki. Oczywiście rozumiem że to zależy od tego czy jest okno itd ale załóżmy sytuacje w nocy 3. To już takie technizne pytanie. Czy np żarówka 100 Wattowa daje tyle samo światła czo 4 żarówki 25 Watoowe - oczywiście tego samego rodzaju Jestem laikiem i z góry dziękuje za odpowiedź To zależy od rodzaju czynnosci w nim wykonywanych. Tzw. "norma oświetleniowa" czyli PN-EN 12464-1:2012 (poprzednia z 2004 roku) podaje wymagane wartości natężenia oświetlenia w zalezności od rodzaju i charakteru wykonywanej pracy. Wg mnie w salonie wystarczy średnio do 300 luksów, chociaż dobrze byłoby mieć mozliwość oświetlania jakichś fragmentów z natężeniem 500 luksów. Wrzuć w google "norma oświetleniowa" i poczytaj. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts