santoszwp.pl 16.03.2014 10:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2014 (edytowane) Witajcie! Do "lwów" - proszę nie rzucać się że temat wałkowany tysiące razy itd. Przejrzałem 43 strony samych tematów od poczatku istnienia - doszedłem do roku 2011 i sie poddałem, wątek przyklejony o wszystkim w kominkach ma trzysta ileś stron i też nie daję rady. Proszę tylko o jasną i klarowną odpowiedź w temacie jak wyżej. Mam wkład kominkowy z zamknięta komorą spalania. Nie będzie on pełnił żadnej funkcji grzewczej - ma być tylko ozdobą i czasami palić się rekraacyjnie. Nie robiłem dolotu powietrza z zewnątrz gdyż dom z założenia energooszczędny a dolot to kolejny mostek termiczny. Mam WM z reku i wiem że przy wentylacji zrównoważonej zamknięta komora jest dopuszczalna przez przepisy. Zamierzam sam wykonać obudowę kominka i mam dylemat dot. materiałów i chłodzenia. Pierwotna wersja zakładała wełne rockwoola i KG. Jednak czytajac kilka wątków mocno się nad tym zastanawiam. Pytania: 1. Czy wykonanie obudowy z wełny i do wysokości czopucha z ytonga bedzie błedem? powyżej KG - planowana jest ramka granitowa wokół szyby stad decyzja o materiale trwalszym niż KG - ewentualnie proszę o zalecenia - cegła? 2. Jak wygląda sprawa z chłodzeniem wkładu - czy przy wentylacji kiedy jeden z nawiewów jest bezpośrednio nad kominkiem to otwory wentylacyjne (kratki) wystarczą takie jak mzaleca producent czy powinny być większe? 3. Czy konieczna jest komora dekompresyjna jeśli mam strop z terivy? Bohusz - tylko bez sarkazmu proszę Oczywiście zgodnie z sugestią bohusza - chodzi o otwartą komorę spalania:p Edytowane 16 Marca 2014 przez [email protected] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bolt 16.03.2014 13:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2014 W jednym masz rację - wentylacja zrównoważona gwarantuje dobrą współpracę z wkładami o zamkniętej komorze spalania. I to tyle... Ty kupiłeś wkład, który może być urządzeniem z zamkniętą komorą, pod warunkiem połączenia go ze środowiskiem zewnętrznym rurą (jak każdy inny na świecie), której właśnie nie masz. W związku z powyższym resztę pytań uważam za bezprzedmiotowe w Twoim wypadku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bohusz 16.03.2014 14:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2014 Mam wkład kominkowy z zamknięta komorą spalania. Nie będzie on pełnił żadnej funkcji grzewczej - ma być tylko ozdobą i czasami palić się rekraacyjnie. Nie robiłem dolotu powietrza z zewnątrz gdyż dom z założenia energooszczędny a dolot to kolejny mostek termiczny. Mam WM z reku i wiem że przy wentylacji zrównoważonej zamknięta komora jest dopuszczalna przez przepisy. Jeżeli nie podepniesz szczelnie powietrza do spalania z zewnątrz do wkładu kominkowego to Masz wkład z zamkniętą, czy otwartą komorą spalania? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
santoszwp.pl 16.03.2014 15:49 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2014 W jednym masz rację - wentylacja zrównoważona gwarantuje dobrą współpracę z wkładami o zamkniętej komorze spalania. I to tyle... Ty kupiłeś wkład, który może być urządzeniem z zamkniętą komorą, pod warunkiem połączenia go ze środowiskiem zewnętrznym rurą (jak każdy inny na świecie), której właśnie nie masz. W związku z powyższym resztę pytań uważam za bezprzedmiotowe w Twoim wypadku Mylisz się - mój wkład nie ma wejścia na podłączenie dolotu powietrza z zewnątrz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ktototaki 16.03.2014 15:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2014 a ciepło z chałupy przez dolot w komin non toper będzie szło Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
santoszwp.pl 16.03.2014 15:51 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2014 Jeżeli nie podepniesz szczelnie powietrza do spalania z zewnątrz do wkładu kominkowego to Masz wkład z zamkniętą, czy otwartą komorą spalania? Sorki - mój błąd - wkład który posiadaam nie ma dolotu powietrza z zewnątrz i pobiera je z pomieszczenia w związku z tym jest to wkład z otwartą komorą spalania - mea culpa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
santoszwp.pl 16.03.2014 15:59 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2014 a ciepło z chałupy przez dolot w komin non toper będzie szło dolot jest regulowany i ma możliwość całkowitego zamknięcia np wtedy gdy się nie pali. pytanie w temacie dotyczyło czego innego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
santoszwp.pl 16.03.2014 16:40 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2014 Próbuję znów przebrnąć wszystkie wątki i mam znowu wątpliwości - czy rzeczywiście można stosować kominek z otwartą komorą spalania przy wentylacji mechanicznej nawet zrównoważonej? Bo już mi się miesza.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
santoszwp.pl 16.03.2014 17:53 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2014 włąśnie znalazłem odpowiedź na pytanie nr 1 w wątku http://forum.muratordom.pl/showthread.php?177727-Samodzielna-zabudowa-wkładu-bloczki-ytonga/page2 prośba o ustosunkowanie się do pytania nr 2 i 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Forest-Natura 16.03.2014 18:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2014 (edytowane) Witam.Twój wkład kominkowy nie nadaje się do WM.To tyle w temacie doradzania "jak popełnić kolejną kominkową kichę korzystając z porad Forum Muratora" ...Pozdrawiam. Edytowane 16 Marca 2014 przez Forest-Natura Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bohusz 16.03.2014 18:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2014 (edytowane) Sorki - mój błąd - wkład który posiadaam nie ma dolotu powietrza z zewnątrz i pobiera je z pomieszczenia w związku z tym jest to wkład z otwartą komorą spalania - mea culpa No a więc jako człek rozumny budujący swój dom, zapewne wymienisz wkład na właściwy i wykonasz doprowadzenie powietrza do spalania z zewnątrz. Nie podejrzewam, abyś zaczął kombinować i szukać potwierdzeń, że wkład pobierający powietrze do spalania z pomieszczenia nadaje się do budynku z wentylacją mechaniczną i rekuperatorem..... Spokojnych przemyśleń w zaciszu domowym PS Bo choćbyś zastosował wkład kominkowy najdoskonalszej konstrukcji potrzebujący minimalne ilości powietrza do optymalnego spalania - zapewniam że są takowe, to i tak bez doprowadzenia powietrza z zewnątrz będzie pobierał powietrze z wnętrza budynku. Jaki wkład kominkowy Masz zakupiony? Edytowane 16 Marca 2014 przez bohusz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
santoszwp.pl 16.03.2014 18:48 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2014 (edytowane) Alba z Nordflamuhttp://www.castorama.pl/katalog-produktow/ogrzewanie-1/wk-ady-kominkowe/wklad-kominkowy-alba-prosty.html No to mnie teraz zabiliście....... Edytowane 16 Marca 2014 przez [email protected] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
santoszwp.pl 16.03.2014 18:50 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2014 za kominkiem mam sciane z ytonga 24 a za nim komin - prawie na wysokości kominka idzie kanał wentylacyjny i jest nieużywany - czy mogę go wykorzystać do doprowadzenia powietrza? czy też doprowadzenie powietrza musi się odbywać przy podłodze poniżej kominka? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kominiarz 16.03.2014 19:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2014 Możecie mnie oświecić. Abstrahując mamy dom z WM. W pokoju pom. czystym przynajmniej dwa anemostaty nawiewne i nadciśnienie, a w nim skrzynka na ogień czyli kominek pobierający powietrze wprost z pomieszczenia, czyli z tych dwóch anemostatów. Cóż takiego się może wydarzyć ?? Dziękuję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
santoszwp.pl 16.03.2014 19:08 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2014 mało tego - pomieszczenie jest połaczone bez drzwi z kuchnią korytarzem, schodami i korytarzem na pietrze tworząc jedną wielką przestrzeń o kubaturze prawie 180m3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
margod 16.03.2014 20:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2014 Możecie mnie oświecić. Abstrahując mamy dom z WM. W pokoju pom. czystym przynajmniej dwa anemostaty nawiewne i nadciśnienie, a w nim skrzynka na ogień czyli kominek pobierający powietrze wprost z pomieszczenia, czyli z tych dwóch anemostatów. Cóż takiego się może wydarzyć ?? Dziękuję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
margod 16.03.2014 20:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2014 za kominkiem mam sciane z ytonga 24 a za nim komin - prawie na wysokości kominka idzie kanał wentylacyjny i jest nieużywany - czy mogę go wykorzystać do doprowadzenia powietrza? czy też doprowadzenie powietrza musi się odbywać przy podłodze poniżej kominka? W przypadku Twojego wkładu takie rozwiazanie nie napowietrzy salonu, wręcz odwrotnie. Za to możesz uchylić okno podczas palenia w kominku, a "reku" wyłączyć lub ustawić na wieksze nadciśnienie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
santoszwp.pl 16.03.2014 20:41 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2014 W przypadku Twojego wkładu takie rozwiazanie nie napowietrzy salonu, wręcz odwrotnie. Za to możesz uchylić okno podczas palenia w kominku, a "reku" wyłączyć lub ustawić na wieksze nadciśnienie. pytałem o sytuację kiedy miałbym zmienić wkład na taki z dolotem - czy wtedy dolot może być podłaczony do kanału wentylacyjnego w kominie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Forest-Natura 16.03.2014 20:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2014 Witam.Może. Co do reszty ... Kominiarzu ... przepisy ... po pierwsze. Po drugie 1 kg drewna zużywa od ok. 5 do 15 m3 powietrza w procesie spalania (bardzo zgrubnie mówiąc). Spalając 10 kg drewna jednego wieczoru, pozbywamy się z domu powiedzmy 100 m3 powietrza ...Musi ono naleźć skądś z powrotem do domu tego ... w domach z rekuperacją nadmiar wynosi tyle ile zwyczajowo jest przyjmowane że zużywają organizmy żywe szwędające się po domu ... nie ma tam wentylacji grawitacyjnej, która odwróci się w razie czego i uzupełni niedomiar powietrza.Wkład taki jak u Ciebie Santosz będzie się palił fajnie 2 godziny, po czym zanstąpi gwałtowne pogorszenie się palenia, poddymianie wkładu, okopcenie szyby i uczucie duchoty i bóle głowy u domowników.Czyli kominkowa "norma" w naszym kraju.Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kominiarz 16.03.2014 21:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2014 Witam. Może. Co do reszty ... Kominiarzu ... przepisy ... po pierwsze. Po drugie 1 kg drewna zużywa od ok. 5 do 15 m3 powietrza w procesie spalania (bardzo zgrubnie mówiąc). Spalając 10 kg drewna jednego wieczoru, pozbywamy się z domu powiedzmy 100 m3 powietrza ... Musi ono naleźć skądś z powrotem do domu tego ... w domach z rekuperacją nadmiar wynosi tyle ile zwyczajowo jest przyjmowane że zużywają organizmy żywe szwędające się po domu ... nie ma tam wentylacji grawitacyjnej, która odwróci się w razie czego i uzupełni niedomiar powietrza. Wkład taki jak u Ciebie Santosz będzie się palił fajnie 2 godziny, po czym zanstąpi gwałtowne pogorszenie się palenia, poddymianie wkładu, okopcenie szyby i uczucie duchoty i bóle głowy u domowników. Czyli kominkowa "norma" w naszym kraju. Pozdrawiam. fajnie to ująłeś podaj mi proszę ten przepis Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts