Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Prawda o pompie wodnej

Gość grend

Recommended Posts

Gość grend
Witam. Zwracam się z pytaniem do kilkuletnich uzytkowników pompy wodnej - jak dużo ten bezkosztowy system ogrzewania "pożera" prądu. Jakie to sa koszty. Zastanawiałem się nad pompa ciepła ale ze wzgledu na koszty załozenia w momencie kiedy nie mam gotówki i jest opcja brania kredytu jest zupełnie nieekonomiczna. Jednak stoję przed dylematem czy nie zostawić "miejsce" na takie cos. Przegladajac oferty spotkałem się z różnym poborem mocy tej pompy i byłem w szoku - 6 KW. Zdaję sobie sprawę że musza być pompy które pracują non stop ale one maja do 200W szt a gdzie reszta ? Okazało się że kazda pompa ma jeszcze grzałkę która dogrzewa - szok. W tym momencie bezkosztowe grzanie to przy temp 0-5 stopni a poniżej np - 15 stopni to jest smok pozerajacy prąd. Teraz pytanie jak to praktycznie wyglada w rachunkach za prąd ??? Proszę o uczciwa odpowiedź - Czy pompa ciepła to jest taka ekonomiczna fikcja jak ta cała zielona energia która bez dopłat nie ma racji bytu....

• Odpowiedzi 66
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Popularne dni

Najaktywniejsi w wątku

Gość grend
darmo to one nie chodza ale nawet przy tym co wlozy sie w prad i tak wychodzi ona na plus

Nie chce czytać że wychodzi na plus itp. Chce to wiedzieć od uzytkowników a nie powtarzanej propagandy producentów. Ja znalazłem coś takiego

"Już coś mogę powiedzieć bo dziś spisywałem licznik - przeraziłem się.

Na drugiej taryfie pompa chodzi od 22 do 6 rano i od 13 do 15. Za prąd za dwa miesiące 1100zł - tragedia!

Ale tłumaczę to tym - brak ocieplenia na domu - tylko ytong. W styczniu 3 tygodnie były mrozy a z racji braku ocieplenia posadzka szybko wychładzała się do temp ponizej 25st C efektem czego była praca pompy na grzałce i prawie potrójne zużycie prądu. Kilka dni załaczałem pompę w takich warunkach również podczas I taryfy. Ale i tak jestem przerażony!"

i to jeszcze jest część na taryfie nocnej. Jezeli ktoś jej nie ma to ile to wynosi ????? Powiem tylko jedno widziałem rachunki za prąd dom 110 m2, co prawda zimy nie było ale za ogrzewanie prądem taryfa G12 piece akumulacyjne wychodziło 300 pln miesiecznie :o I jak w tym momencie mam potraktować stwierdzenie i tak się wychodzi na plus ???????????????? To może jest kolejne obiegowe powtarzane stwierdzenie - bo już z jednym miałem do czynienia na poczatku - dom parterowy jest tańszy od z poddaszem - wierutna bzdura...... Inwestycje w ogrzewanie na prąd maksymalnie 10 tysięcy w pompę cieplną wodną minimalnie 45 tysiecy

Ponawiam pytanie czy ktoś z praktycznych uzytkowników pompy moze pochwalić się rachunkami za prąd ?????

Ponawiam pytanie czy ktoś z praktycznych uzytkowników pompy moze pochwalić się rachunkami za prąd ?????

A po co Ci ta informacja skoro z góry założyłeś, ze to propaganda i bzdura. Jako przykład podałeś rachunek gościa, który uruchomił pompę w nowo-wybudowanym, nieocieplonym, zawilgoconym domu - i czego się spodziewałeś? - taki dom pochłonie każdą ilość energii, tym bardziej, ze gość jedzie na grzałce, czyli tak jakby ogrzewał czystym prądem.

Jak bardzo chcesz wiedzieć to u mnie rachunek za ostatnie 171dni (od 27.09.2013) to 1760zł (CO + CWU) - dla mnie tanio. Pozdrawiam

Witam. Zwracam się z pytaniem do kilkuletnich uzytkowników pompy wodnej - jak dużo ten bezkosztowy system ogrzewania "pożera" prądu. Jakie to sa koszty. Zastanawiałem się nad pompa ciepła ale ze wzgledu na koszty załozenia w momencie kiedy nie mam gotówki i jest opcja brania kredytu jest zupełnie nieekonomiczna. Jednak stoję przed dylematem czy nie zostawić "miejsce" na takie cos. Przegladajac oferty spotkałem się z różnym poborem mocy tej pompy i byłem w szoku - 6 KW. Zdaję sobie sprawę że musza być pompy które pracują non stop ale one maja do 200W szt a gdzie reszta ? Okazało się że kazda pompa ma jeszcze grzałkę która dogrzewa - szok. W tym momencie bezkosztowe grzanie to przy temp 0-5 stopni a poniżej np - 15 stopni to jest smok pozerajacy prąd. Teraz pytanie jak to praktycznie wyglada w rachunkach za prąd ??? Proszę o uczciwa odpowiedź - Czy pompa ciepła to jest taka ekonomiczna fikcja jak ta cała zielona energia która bez dopłat nie ma racji bytu....

Odpuść sobie. Jak czytam takie posty, to utwierdzam się w przekonaniu, że pompy ciepła to nie dla wszystkich :bash:

....... Jako przykład podałeś rachunek gościa, który uruchomił pompę w nowo-wybudowanym, nieocieplonym, zawilgoconym domu - i czego się spodziewałeś? - taki dom pochłonie każdą ilość energii, tym bardziej, ze gość jedzie na grzałce, czyli tak jakby ogrzewał czystym prądem.

Jak bardzo chcesz wiedzieć to u mnie rachunek za ostatnie 171dni (od 27.09.2013) to 1760zł (CO + CWU) - dla mnie tanio. Pozdrawiam

Potwierdzam, na swoim przykładzie, że nowy dom pożera więcej energii. Pierwszej zimy spaliłem 4580 kg ekogroszku a drugiej już 3570 kg a w kolejnych jeszcze mniej. Dom 319 m2 powierzchni użytkowej całkowitej z czego grzeję 237 m2 po podłogach razem z kotłownią, Tak więc nie ważne jakie źródło ciepła ale w nowym budynku trzeba spalić więcej.

No w temacie pompy to ja się prędko na pompę nie nawrócę bo głównie w domu mam grzejniki - ale ten sezon grzewczy od 19.10.2013 do 15.04.2014 r zamknę w kwocie 1890 zł za ekogroszek CO plus CWU to zmiana źródła ciepła byłaby nieopłacalna.

Edytowane przez czp01

Co za stek bzdur.

Poczytaj chłopie, zanim coś napiszesz

http://forum.muratordom.pl/forumdisplay.php?73-Pompy-ciepła

No koments.

Gość grend
swieta prawda, nowe chalupy ciagna energie jak glupie, rok temu poszlo mi ze 16m3 drewna ale nic dziwnego, to osuszanie kosztuje

To zdaję sobie sprawe i nie biore pod uwagę że to kosztuje 1100 na dwa miesiace. Tylko chce wiedzieć ile ktoś ma opłaty w np 3 roku użytkowania

Gość grend
Odpuść sobie. Jak czytam takie posty, to utwierdzam się w przekonaniu, że pompy ciepła to nie dla wszystkich :bash:

ale co ciebie zbulwersowało - chce tylko oddzielić prawde od mitów ...

Gość grend
A po co Ci ta informacja skoro z góry założyłeś, ze to propaganda i bzdura. Jako przykład podałeś rachunek gościa, który uruchomił pompę w nowo-wybudowanym, nieocieplonym, zawilgoconym domu - i czego się spodziewałeś? - taki dom pochłonie każdą ilość energii, tym bardziej, ze gość jedzie na grzałce, czyli tak jakby ogrzewał czystym prądem.

dzięki za info bo tego oczekuję. Jeszcze jakbyś mógł napisać powierzchnie domu

ale co ciebie zbulwersowało - chce tylko oddzielić prawde od mitów ...

A nie pomyślałeś, że zakładając taki temat (prawda o pompie wodnej :lol2:, to do czego ta pompa, do wody?) i pisząc posta zawierającego cały stek bzdur się po prostu kompromitujesz?

I jeszcze ten Poznań z małej litery...

Gość grend
Co za stek bzdur.

Poczytaj chłopie, zanim coś napiszesz

http://forum.muratordom.pl/forumdisplay.php?73-Pompy-ciepła

No koments.

co ciebie zbulwersowało ?? Właśnie czytam zużycie prądu i zalety pompy. od 40-45 stopni do 60 jest potrzebna grzałka bo pompa niewydolna. Zuzycie prądu w miesiacach zimowych średnio 70 - 500pln na miesiacw letnich jakies grosze do 200(tutaj sa jeszcze jakies wspomagacze typu kominek pompa powietrza rekuperator więc tak naprawdę nie wiadomo ile to cos kosztuje i kazdy moze sobie wybrac jakąś kwotę pod swoje oczekiwania) - i tak dla mnie na coś bezkosztowego to jakaś masakra. Tylko jest jeden problem czytam o roku 2013-2014 - gdzie zimy nie było a z info jakie mam pompa pozera prąd gdy na dworze jest -15 stopni. Więc chłopie sie nie bulwersuj tylko napisz jak to wyglada bo specem od pomp nie jestem a tam pełno jakis zmian regulacji jakiś poziomów itd , ktos pisze ze uczy sie tego od 4 miesiecy aby były jak najtańsze w uzytkowania - czyli też bezobsługowe ?

co ciebie zbulwersowało ?? Właśnie czytam zużycie prądu i zalety pompy. od 40-45 stopni do 60 jest potrzebna grzałka bo pompa niewydolna. Zuzycie prądu w miesiacach zimowych średnio 70 - 500pln na miesiacw letnich jakies grosze do 200(tutaj sa jeszcze jakies wspomagacze typu kominek pompa powietrza rekuperator więc tak naprawdę nie wiadomo ile to cos kosztuje i kazdy moze sobie wybrac jakąś kwotę pod swoje oczekiwania) - i tak dla mnie na coś bezkosztowego to jakaś masakra. Tylko jest jeden problem czytam o roku 2013-2014 - gdzie zimy nie było a z info jakie mam pompa pozera prąd gdy na dworze jest -15 stopni. Więc chłopie sie nie bulwersuj tylko napisz jak to wyglada bo specem od pomp nie jestem a tam pełno jakis zmian regulacji jakiś poziomów itd , ktos pisze ze uczy sie tego od 4 miesiecy aby były jak najtańsze w uzytkowania - czyli też bezobsługowe ?

Ogarnij się i nie pisz już więcej na ten temat, zanim dokładnie nie poczytasz informacji na ten temat. Kompromitujesz się!!!

Gość grend
A nie pomyślałeś, że zakładając taki temat (prawda o pompie wodnej :lol2:, to do czego ta pompa, do wody?) i pisząc posta zawierającego cały stek bzdur się po prostu kompromitujesz?

I jeszcze ten Poznań z małej litery...

Są pompy ciepła .które dzielą sie na pompę ciepła wodną i powietrzną ..... Po to napisałem ten według ciebie stek bzdur aby mnie ktoś oświecił jak to naprawde wyglada. Więc teraz zastanawiam sie co ty teraz pokaujesz ??? swoja "madrość" impertynencję , przerosniete EGO ??? Jestem tutaj nowy i mam nadzieje że to forum służy do przekazywania wiedzy a nie obrzucanie sie gooownem jak na Onecie

Gość grend
Ogarnij się i nie pisz już więcej na ten temat, zanim dokładnie nie poczytasz informacji na ten temat. Kompromitujesz się!!!

tak kompromituje się i bedę sie dalej kompromitował póki sie nie trafie na normalnych którzy napisza ile kosztuje prąd do pompy ciepła. Nie chce mi się wklejać posty z POMPYCIEPŁA - zuzycie prądu i udowadniać chaos informacji