Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Prawda o pompie wodnej

Gość grend

Recommended Posts

Są pompy ciepła .które dzielą sie na pompę ciepła wodną i powietrzną ..... Po to napisałem ten według ciebie stek bzdur aby mnie ktoś oświecił jak to naprawde wyglada. Więc teraz zastanawiam sie co ty teraz pokaujesz ??? swoja "madrość" impertynencję , przerosniete EGO ??? Jestem tutaj nowy i mam nadzieje że to forum służy do przekazywania wiedzy a nie obrzucanie sie gooownem jak na Onecie

Pompa ciepła to pompa ciepła, pompa wodna to już zagadka. Może być pompa do wody, może być pompa obiegowa, może być ulewny deszcz :D

Na pytanie, które cię frapuję napisano tutaj, jak i w całym internecie ( :D ) potężną ilość informacji. Wystarczy poszukać i poczytać. Wszyscy jesteśmy zgodni, napisałeś potężny stek bzdur :yes:

Jeżeli czegoś nie wiesz to poczytaj lub zapytaj, ale nie pisz już tych dyrdymałów :)

• Odpowiedzi 66
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Popularne dni

Najaktywniejsi w wątku

tak kompromituje się i bedę sie dalej kompromitował póki sie nie trafie na normalnych którzy napisza ile kosztuje prąd do pompy ciepła. Nie chce mi się wklejać posty z POMPYCIEPŁA - zuzycie prądu i udowadniać chaos informacji

Napisałeś w pierwszym poście, że PC zużywa 6kW bo jest 6kW. Otóż mój drogi, pompa ciepła zużywa zazwyczaj 3 do 4 razy mniej tego prądu niż podaje tabliczka znamieniowa (COP). A zużyje tyle prądu jakie zapotrzebowanie na CO i CWU ma nasz dom i mieszkańcy. Rozumiesz czy trzeba jaśniej?

Ogarnij się i nie pisz już więcej na ten temat, zanim dokładnie nie poczytasz informacji na ten temat. Kompromitujesz się!!!

Dokładnie to ciśnie mi się na palce.:yes:

Cofnij się w wątku o zużyciu prądu do zeszłej zimy (była długa i ostra)

Czytaj, czytaj i jeszcze raz czytaj.

Pytaj szczegółowo w odpowiednim dziale.:mad:

Albo nie zawracaj sobie tym głowy. Wrzuć śmieciucha do kotłowni i baw się dobrze.:rotfl:

Gość grend
obecnie rachunek za prąd 1760 bez podania metrażu za pół roku, i 1890 ekogroszek metraż 237, ja moge podac rachunek za prąd akumulacyjne ze styczniem i wychodziło 300 pln miesiecznie czyli za pół roku zgaduję 1200 - 1400. Na tej podstawie narazie stwierdzam ze pompa ciepła to dla ludzi którzy nie mają co z kasą robic. Cała inwestycja minimum 45 tysiecy ..... - na kredyt to odsetki by były jakies 2000 rocznie - czyli koszt całego ogrzewania

obecnie rachunek za prąd 1760 bez podania metrażu za pół roku, i 1890 ekogroszek metraż 237, ja moge podac rachunek za prąd akumulacyjne ze styczniem i wychodziło 300 pln miesiecznie czyli za pół roku zgaduję 1200 - 1400. Na tej podstawie narazie stwierdzam ze pompa ciepła to dla ludzi którzy nie mają co z kasą robic. Cała inwestycja minimum 45 tysiecy ..... - na kredyt to odsetki by były jakies 2000 rocznie - czyli koszt całego ogrzewania

A ten dalej swoje :bash:

Gość grend
Napisałeś w pierwszym poście, że PC zużywa 6kW bo jest 6kW. Otóż mój drogi, pompa ciepła zużywa zazwyczaj 3 do 4 razy mniej tego prądu niż podaje tabliczka znamieniowa (COP). A zużyje tyle prądu jakie zapotrzebowanie na CO i CWU ma nasz dom i mieszkańcy. Rozumiesz czy trzeba jaśniej?

Wiesz wogóle co oznacza na tabliczce znamionowej 6 KW ? Napewno nie ze pompa pracuje w przedziale 1-1,5 KW. Drugi Onet

Gość grend
To sporo czytania przed toba...

O Pompach ciepla a nie wodnych... Bo to roznica.

Musisz tez rozroznic PC wyskotemperaturowe od niskotemperaturowych. Poczytac o tym jak pracuja.

Potem kwestia czy piszesz o PC gruntowych czy powietrznych.

W naszym starym domu 150m2 kiepsko docieplonym, z wentylacja grawitacyjna i przy normalnych kaloryferach zasilanych 45-65* (zaleznie od temp na zewnatrz) rocznie potrzebujemy ca 7300kWh na CO & CWU. PC dziala bez grzalek bo ich po prostu nie ma.

Nowy dom przy ogrzewaniu niskotemperaturowym i lepszej izolacji bedziecpotrzebowal odpowiednio mniej kWh

Jedno jest pewne, urzadzenia te dzialaja i spelniaja swoja funkcje gdy odpowiednio dobrane i poprawnie zainstalowane .

Chodzi oczywiscie o pompę gruntową ... glikolową ... wodną. Dom oczywiscie nowy czyli ocieplony itd. Nie twierdzę że te urzadzenia nie działają i nie sprawdzają się tylko chcę sie dowiedzieć jakie jest faktyczne zuzycie pradu. To może inaczej - jezeli w tym przypadku zapotrzebowanie na ogrzewanie wynosi 7300kWh to ile kosztuje 1 kWh uwzgledniając koszty poboru prądu

PS ja nie chcę się uczyć o pompie tylko znać ekonomię tego urzadzenia

Edytowane przez grend

Gość grend
Wiem bo mam PC 8kW i pobiera w ciągu jednej godziny 2kW :p

Nie wymądrzaj się tylko czytaj!!!

JA się zapytałem czy ty wiesz co oznacza wpis na tabliczce znamionowej.... bo wiesz ja mam dynamo które na tabliczce znamionowej ma 15 W a ja wytwarzam z niego 2 W :bye:

Chodzi oczywiscie o pompę gruntową ... glikolową ... wodną. Dom oczywiscie nowy czyli ocieplony itd. Nie twierdzę że te urzadzenia nie działają i nie sprawdzają się tylko chcę sie dowiedzieć jakie jest faktyczne zuzycie pradu. To może inaczej - jezeli w tym przypadku zapotrzebowanie na ogrzewanie wynosi 7300kWh to ile kosztuje 1 kWh uwzgledniając koszty poboru prądu

Nie wodną a glikol/woda! Pompa nie jest wodna!

Jeżeli zapotrzebowanie wynosi 7300kWh to dzielisz to przez COP PC i mnożysz przez cenę kWh. Rozumiesz?

Wiesz wogóle co oznacza na tabliczce znamionowej 6 KW ? Napewno nie ze pompa pracuje w przedziale 1-1,5 KW. Drugi Onet

OMG....

http://www.ecopol-system.pl/PDF/Folder%20Ecopol-System%20Bielino%20PSPC-ZH.pdf

Albo tutaj:

http://www.ppcpompy.eu/data/documents/PPCECOPOWER_2014.pdf

wejdź, poczytaj, ile wynosi pobór mocy przy 5/35 °C...

Nic nie wiesz, a użytkowników pomp ciepła no poziomu onetu porównujesz...

Edytowane przez fotohobby

22-04-2013 09:37 #4653

mar1173

DOMOWNIK FORUM (min. 500)

Dec 2009

Bełchatów

Kod pocztowy

97-400

610

zużycie 1.10.2012-21.04.2013 r. -203 dni

Attached Files

Zużycie od 1.10.2012-21.04.2013 r..zip (41,9 KB, 26 views)

Dom parterowy z poddaszem użytkowym, całość podłogówka na pow. 164,6 m2, pow użytkowa - 145,8m2, kubatura 408 m3, + garaż 20m2 + kotłownia 4,5m2, izolacje - podłoga 15 cm,ściana 20 cm , poddasze 30cm, PC 9kW, DZ 6 x 100 PE 32

Zużycie EEl. 2013r. CO-2831,56 kWh, CWU(92,35m3)-1383,54 kWh, DOM-2589,20 kWh

Razem – 6804,30 kWh Koszt – 3127,05 zł

http://forum.muratordom.pl/showthread.php?191620-POMPA-CIEPŁA-zużycie-prądu/page233

Post nr.#4653

Weż POCZYTAJ!!!!!!!!!!!!!!

Edytowane przez Rotan

Gość grend

to jest ta średnia ?

U mnie w okresie 1..28.02 wyszło następujące zużycie w G12:

CWU:

czas pracy: 38 h 45 m

zużycie 82 kWh

koszt 23 zł

CO:

czas pracy: 213 h 21 m

zużycie 405 kWh

koszt 123 zł

dla mnie to żadna rewelacja przy takim lutym....

Gość grend
22-04-2013 09:37 #4653

mar1173

DOMOWNIK FORUM (min. 500)

Dec 2009

Bełchatów

Kod pocztowy

97-400

610

zużycie 1.10.2012-21.04.2013 r. -203 dni

Attached Files

Zużycie od 1.10.2012-21.04.2013 r..zip (41,9 KB, 26 views)

Dom parterowy z poddaszem użytkowym, całość podłogówka na pow. 164,6 m2, pow użytkowa - 145,8m2, kubatura 408 m3, + garaż 20m2 + kotłownia 4,5m2, izolacje - podłoga 15 cm,ściana 20 cm , poddasze 30cm, PC 9kW, DZ 6 x 100 PE 32

Zużycie EEl. 2013r. CO-2831,56 kWh, CWU(92,35m3)-1383,54 kWh, DOM-2589,20 kWh

Razem – 6804,30 kWh Koszt – 3127,05 zł

dzieki

czyli 6,5 miesiaca i 3127- czyli wychodzi 480 miesiecznie. Jak to faktycznie wyglada kiedy na dworze jest -20 ? wtedy grzanie grzałka ? czy pompa jest na tyle wydolna ? Bo zakładam ze nie ma tam jeszcze rekuperacji i kominka ?

Bo jezeli nie ma tutaj okresowo zwiekszonej mocy to z mojego punktu widzenia osoby która bedzie musiała brać kredyt na pompe to jest ona nieekonomiczna