Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam,

Chcę wykonać remont w mieszkaniu i napotkałem pierwszy "problem". W załączeniu dodaje zdjęcia aby było łatwiej zrozumieć moje pytanie ;)

Mieszkanie jest w bloku z wielkiej płyty, więc w mieszkaniu są ścianki działowe gipsowe. Między przedpokojem a kuchnią jest wnęka w ścianie, w której znajdują się rury z wodą, gazem oraz rury ściekowe. Wcześniej było to wszystko przykryte boazerią, która to wszystko zakrywała. W planie mam położenie gładzi. I tu rodzi się pytanie czym najlepiej byłoby wypełnić tą odchłań ? płytą GK? jeśli tak to muszę odrazu dodać że ścianka gipsowa względem żelbetowej wnęki jest przesunięta i gdy przykładam listwę na tą wnękę to z lewej strony powstaje odchylenie około 1,5 cm od ścianki gipsowej. ;-(

Czy mogę wyrównać ścianę gipsową? tynkiem ? jeśli tak to czy zabezpieczenie taśmą lub innymi środkami zapobiegnie pękanie ściany (ściana gipsowa jest popękana w kilku miejscach więc pewnie i tynk by pękł). Może jest jakiś dobry, prosty sposób aby to wykonać ?

DSCN4718.jpg

DSCN4721.jpg

Z góry dzięki

Pozdrawiam

https://forum.murator.pl/topic/188418-otw%C3%B3r-w-%C5%9Bcianie-z-rurami-wielkap%C5%82yta/

• 5 weeks później...

Hej.

Jeśli w tym szachcie przebiega rura z gazem to myślę że będzie problem z zabudowaniem, chyba że szacht ma przelot do sąsiadów góra/dół, na fotce tego nie widać. Czy w tym szachcie znajdują się liczniki wody itp ? Ja na Twoim miejscu pod warunkiem że jest przelot do sąsiadów, postawiłbym ściankę z cegły lub jakiegoś suporeksu bo to stabilne konstrukcje i można otynkować. W takim przypadku 1,5cm odskoku to nie problem by podrównać tynkiem po całości do ściany. Zapewne ściany masz też krzywe lub garbate miejscami. Pozdrowionka.

https://forum.murator.pl/topic/188418-otw%C3%B3r-w-%C5%9Bcianie-z-rurami-wielkap%C5%82yta/#findComment-6418216