Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Beton komórkowy, gazobeton, suporeks jakiej firmy wybrać?

Recommended Posts

Witam.

Rozpoczynam budowę domu z poddaszem użytkowym bez piwnicy.

Materiałem na ściany będzie beton komórkowy ocieplony styropianem.

Planuję zbudować ścianę o grubości 30 cm. Nadproża mają być wykonane z kształtek U i zazbrojone.

Zwieńczenie nie będzie szalowane tylko wykonane z płytek gazobetonu o grubości 6 cm.

Moje pytanie brzmi:

1) Jakiego producenta beton komórkowy wybrać? (chodzi głównie o dokładność spasowania elementów)

2) Nie przekonuje mnie system pióro-wpust, może lepiej kupić płaskie bloczki i wykonać spoinę pionową?

2) Czy warto budować tak grubą ścianę przy dodatkowym ociepleniu styropianem?

3) Czy jest sens ocieplania wieńca płytkami z BK?

Z góry dziękuję z odpowiedzi.

Jeżeli chodzi o producenta, to ja polecam bloczki Termalica, ponieważ mają wysokość 25cm więc muruje się z nich jeszcze szybciej oraz maja bardzo dobry wsp przenikania ciepła nawet 0,173 W/m2K. Układania na P-W bym się tak nie obawiał no ale co kto woli. Co do grubości ściany i ocieplenia... beton komórkowy daje bardzo dobry wsp przewodzenia ciepła a dodatkowe ocieplenie jeszcze polepszy ten wskaźnik - im lepsze U osiągniesz na swojej ścianie tym więcej zaoszczędzisz na ogrzewaniu w czasie eksploatacji więc jeżeli planujesz pomieszkać dobrych parę lat w tym domu to te 30cm się opłaci.