nateg 16.03.2014 12:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2014 Witam. Rozpoczynam budowę domu z poddaszem użytkowym bez piwnicy. Materiałem na ściany będzie beton komórkowy ocieplony styropianem. Planuję zbudować ścianę o grubości 30 cm. Nadproża mają być wykonane z kształtek U i zazbrojone. Zwieńczenie nie będzie szalowane tylko wykonane z płytek gazobetonu o grubości 6 cm. Moje pytanie brzmi:1) Jakiego producenta beton komórkowy wybrać? (chodzi głównie o dokładność spasowania elementów)2) Nie przekonuje mnie system pióro-wpust, może lepiej kupić płaskie bloczki i wykonać spoinę pionową?2) Czy warto budować tak grubą ścianę przy dodatkowym ociepleniu styropianem?3) Czy jest sens ocieplania wieńca płytkami z BK? Z góry dziękuję z odpowiedzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Oslo88 16.03.2014 18:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2014 Pytong ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 16.03.2014 18:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2014 3) Czy jest sens ocieplania wieńca płytkami z BK? nie, słaby materiał, tj za dużo przewodzi ciepła. 2) Czy warto budować tak grubą ścianę przy dodatkowym ociepleniu styropianem? lepiej 18cm silikatu i 20-30cm izolacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gawor5 20.03.2014 18:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2014 Jeżeli chodzi o producenta, to ja polecam bloczki Termalica, ponieważ mają wysokość 25cm więc muruje się z nich jeszcze szybciej oraz maja bardzo dobry wsp przenikania ciepła nawet 0,173 W/m2K. Układania na P-W bym się tak nie obawiał no ale co kto woli. Co do grubości ściany i ocieplenia... beton komórkowy daje bardzo dobry wsp przewodzenia ciepła a dodatkowe ocieplenie jeszcze polepszy ten wskaźnik - im lepsze U osiągniesz na swojej ścianie tym więcej zaoszczędzisz na ogrzewaniu w czasie eksploatacji więc jeżeli planujesz pomieszkać dobrych parę lat w tym domu to te 30cm się opłaci. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts