Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Zbrojenie płyty posadzkowej, podłoga na gruncie

avinx

Recommended Posts

Witam. Chciałbym zapytać o zbrojenie płyty posadzkowej (warstwy nośnej) podłogi na gruncie. Stosować gotowe zgrzewane siatki zbrojeniowe, czy zbroić tradycyjnie z prętów zbrojeniowych? Co jest tańsze, a co skuteczniejsze w działaniu? Robocizny przy tradycyjnym zbrojeniu nie liczę, gdyż wykonam to samodzielnie.

Korzystając z okazji spytam jaką proponujecie grubość tej płyty. Zamierzam zrobić podłogę z warstw: chudy beton, papa, styropian, folia PE i wspomniana płyta posadzkowa.

Mały budynek mieszkalny.

Chce się zabezpieczyć przed ewentualnym osiadaniem gruntu bo teren ma wysoki poziom wody., a mówiono mi, że chudego betonu się nie zbroi...

Chcę zrobić cienką warstwę chudego betonu jako podkład pod pape i styropian,a jako właściwą warstwę nośną płyte posadzkową. Na górze będą płytki, więc nie chce żeby to wszystko "pływało" na styropianie.

zasadniczo, odpowiedź na Twoje pytanie brzmi: tańsze są pręty stalowe od zgrzewanych siatek. ALe jest z nimi więcej roboty. Pręty zapewniają lepszą statykę od siatek, ale w Twoim wypadku jest to zupełnie bez znaczenia. Ja bym dał siatki.

Papa + styropian to może być kłopot. Zastosuj grubą folię czarną.

Chce się zabezpieczyć przed ewentualnym osiadaniem gruntu bo teren ma wysoki poziom wody., a mówiono mi, że chudego betonu się nie zbroi...

Chcę zrobić cienką warstwę chudego betonu jako podkład pod pape i styropian,a jako właściwą warstwę nośną płyte posadzkową. Na górze będą płytki, więc nie chce żeby to wszystko "pływało" na styropianie.

przed osiadaniem gruntu może Cię tylko ustrzec porządne ubicie , uwibrowanie tegoż gruntu , jeśli uwarzasz że grunt jak siądzie to pręty pomogą w chudziaku czy tam w posadzce to jesteś w błędzie ...