avinx 16.03.2014 17:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2014 Witam. Chciałbym zapytać o zbrojenie płyty posadzkowej (warstwy nośnej) podłogi na gruncie. Stosować gotowe zgrzewane siatki zbrojeniowe, czy zbroić tradycyjnie z prętów zbrojeniowych? Co jest tańsze, a co skuteczniejsze w działaniu? Robocizny przy tradycyjnym zbrojeniu nie liczę, gdyż wykonam to samodzielnie. Korzystając z okazji spytam jaką proponujecie grubość tej płyty. Zamierzam zrobić podłogę z warstw: chudy beton, papa, styropian, folia PE i wspomniana płyta posadzkowa. Mały budynek mieszkalny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
beton44 16.03.2014 22:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2014 Tradycyjnie to tego czegoś się nie zbroi. Tradycyjnie to coś nazywa się "wylewka". Tradycyjnie nie ma potrzeby tego "zbroić" bo to w żaden sposób nie pracuje na rozciąganie. Nu chyba przy rozbiórce ewentualnie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
avinx 17.03.2014 06:27 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2014 Chce się zabezpieczyć przed ewentualnym osiadaniem gruntu bo teren ma wysoki poziom wody., a mówiono mi, że chudego betonu się nie zbroi...Chcę zrobić cienką warstwę chudego betonu jako podkład pod pape i styropian,a jako właściwą warstwę nośną płyte posadzkową. Na górze będą płytki, więc nie chce żeby to wszystko "pływało" na styropianie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vega1 17.03.2014 10:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2014 zasadniczo, odpowiedź na Twoje pytanie brzmi: tańsze są pręty stalowe od zgrzewanych siatek. ALe jest z nimi więcej roboty. Pręty zapewniają lepszą statykę od siatek, ale w Twoim wypadku jest to zupełnie bez znaczenia. Ja bym dał siatki.Papa + styropian to może być kłopot. Zastosuj grubą folię czarną. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
avinx 17.03.2014 10:43 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2014 Dzięki za odp. A mogę dać folię dodatkowo na papę? tzn. na chudym betonie, papa+folia i na to styropian.. Na styropianie oczywiście folia też. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jar.os 17.03.2014 11:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2014 Chce się zabezpieczyć przed ewentualnym osiadaniem gruntu bo teren ma wysoki poziom wody., a mówiono mi, że chudego betonu się nie zbroi... Chcę zrobić cienką warstwę chudego betonu jako podkład pod pape i styropian,a jako właściwą warstwę nośną płyte posadzkową. Na górze będą płytki, więc nie chce żeby to wszystko "pływało" na styropianie. przed osiadaniem gruntu może Cię tylko ustrzec porządne ubicie , uwibrowanie tegoż gruntu , jeśli uwarzasz że grunt jak siądzie to pręty pomogą w chudziaku czy tam w posadzce to jesteś w błędzie ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vega1 18.03.2014 07:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2014 nie do końca. Proszę pamiętać jednak, do czego zostały stworzone siarki zgrzewane. Do czego ich używano, zanim weszły na stan zbrojenia konstrukcji? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
avinx 19.03.2014 05:33 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2014 To może zaproponujcie układ warstw i grubości do tej podłogi. Grunt to glina, powierzchnia budynku 40 m2. Będę wdzięczny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts