pitctab 16.03.2014 18:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2014 Witam, Mój majster powiedział, że za deskowanie dachu deskami z szalunków musi sobie policzyć dodatkową kasęza większy nakład pracy (wyciąganie gwoździ) oraz za szybsze zużycie pił i tarcz.Na początku o niczym takim nic nie było mówione. W umowie też nie ma adnotacji o tym.Przejrzałem tyle o ile inet i nigdzie nie widzę wpisów na ten temat. Spotkaliście się z czymś takim ?Majster za dodatkową pracę zaproponował 200zł za m3 desek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bracki88 16.03.2014 18:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2014 Skoro musi robić dodatkową pracę to dlaczego miałby robić to za darmo? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
surgi22 16.03.2014 18:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2014 Chcesz zaoszczędzić - wyciągnij sam i po sprawie. Nie masz czasu - zapłać . Nikt nie chce robić za free. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pitctab 16.03.2014 18:53 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2014 Ok. Macie rację. Jest to dodatkowa robota. Ale ...tak jak napisałem wcześniej od pół roku się buduję, co jakiś czas przewija się temat desek i dachu i nagle taki tekst 3-4 tyg. przed deskowaniem !Jak dla mnie to szukanie frajera. Równie dobrze majster może powiedzieć że kupiłem za twarde pustaki i w związku z tym zużywa więcej tarcz a jego ludzie mają ciężej ciąć! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
surgi22 16.03.2014 19:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2014 Wyciągałeś kiedyś gwoździe z desek ?? Nie jest to trudne ale upierdliwe i trochę czasu zajmuje. A twój majster i jego ludzie chcą zapłatę za dodatkową robotę - no chamy jakieś czy cuś. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pitctab 16.03.2014 19:20 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2014 Nie neguje tego ale jeśli z kimś się umawiasz na daną robotę i masz to na papierze to chyba jest to wiążące? A to że w czasie budowy wychodzi wiele różnych rzeczy to wykonawca powinien wiedzieć (podnieść odpowiednio cenę) a nie nagle się obudził i załapał że te deski na dach to jednak będą z gwoździami i betonem. Budowa to nie apteka jak to ktoś ładnie określił.Tym bardziej że z taką sytuacją spotykam się pierwszy raz a parę znajomych i rodziny pobudowało się. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pitctab 16.03.2014 19:30 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2014 Dodam że chodzi o jakieś 1200zł bo do "przerobienia" jest jakieś 6m3 desek. Nie wiem w ogóle skąd ta stawka ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bracki88 16.03.2014 20:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2014 (edytowane) Powiem Ci, że aby przeszlifować szlifierką 6 m^3 desek (jednostronnie + ranty) z betonu, trzeba włożyć w to ogrom pracy, a jeśli deski są baaaaaaardzo brudne to już w ogóle. PS: Zamierzasz w ogóle impregnować deski? Edytowane 16 Marca 2014 przez bracki88 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pitctab 16.03.2014 20:40 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2014 Desek nie zamierzam impregnować. Po betonie to nie wiem czy jest sens.A co do ogromu pracy... może i jest ale nie można na poczekaniu "przypominać" sobie że zapomniało się doliczyć to czy tamto.Jakby tak każdy fachowiec murarz, elektryk, hydraulik, glazurnik itd. pod koniec roboty podnosił stawkę to chyba nikt nie zdecydowałby się na budowę domu! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zeusrulez 16.03.2014 20:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2014 (edytowane) Dlaczego piszesz, że chce zrobić z Ciebie frajera ? A Ty nie chcesz z niego zrobić frajera, skoro chcesz, żeby "dał" Ci 1200 zł za frajer . . . ?Z tego co piszesz to buduje Ci od podstaw, czyli kolosalnych pieniędzy nie bierze . . . szkoda mi tego Człowieka . . . Edytowane 16 Marca 2014 przez zeusrulez Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zeusrulez 16.03.2014 21:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2014 Śmieszny jesteś, wszystkiego nie da się przewidzieć i przyszedł do Ciebie i Ci powiedział, że nie chce za frajer tego robić a Ty już szukasz w necie, żeby tylko mu nie zapłacić, budowa / relacja Inwestor - Klient powinna opierać się na zaufaniu u Ciebie takiego nie ma . . . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
surgi22 16.03.2014 21:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2014 Desek nie zamierzam impregnować. Po betonie to nie wiem czy jest sens. A co do ogromu pracy... może i jest ale nie można na poczekaniu "przypominać" sobie że zapomniało się doliczyć to czy tamto. Jakby tak każdy fachowiec murarz, elektryk, hydraulik, glazurnik itd. pod koniec roboty podnosił stawkę to chyba nikt nie zdecydowałby się na budowę domu! A co uważasz że beton już deski zaimpregnował ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pitctab 17.03.2014 06:40 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2014 Śmieszny jesteś, wszystkiego nie da się przewidzieć i przyszedł do Ciebie i Ci powiedział, że nie chce za frajer tego robić a Ty już szukasz w necie, żeby tylko mu nie zapłacić, budowa / relacja Inwestor - Klient powinna opierać się na zaufaniu u Ciebie takiego nie ma . . . Dzięki. To mnie podsumowałeś. Chyba jesteś z branży i bronisz kolegów po fachu. Dla mnie sprawa jest jasna. Gość (majster) jest niezorganizowany. Notorycznie "daje ciała" na poszczególnych etapach budowy (a do najtańszych nie należy). Dodam że na samym początku budowy za swoje niedopatrzenie naraził mnie na koszty rzędu 3-4 tyś. A teraz mu się przypomniało że nie powiedział mi że deski w betonie trzeba zapłaci extra. Podziwiam Twoją wyrozumiałość i jestem ciekaw jak Ty się zachowasz gdy coś kupisz a za chwilę sprzedawca powie ale trzeba jeszcze dopłacić bo zapomniałem powiedzieć że to czy tamto. Sorry ale taka gadka nie ma sensu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jan P. 17.03.2014 07:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2014 Jeśli majster wiedział od początku, że będzie robił z tych desek a suma była uzgodniona , to nie płać. Jan. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomraider 17.03.2014 08:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2014 Z tego co piszesz majster jest trochę gamoniem a trochę naciągaczem. ja bym mu oznajmił że nie zapłacę tak jak sobie życzy ale rozumiejąc większy nakład pracy obiecał bym parę stówek ekstra do wypłaty jak będę zadowolony z pracy. to jest jakieś wyjście pośrednie. Szybko bym szukał kogoś następnego do budowy domu , bo po co ci gamoń i naciągacz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zeusrulez 17.03.2014 11:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2014 tak jestem z branzy. i uwazam ze z wszystkiego jest wyjscie. tylko trzeba rozmawiac a nie zakladac ze to naciagacz. uwazam ze powinienes przemyslec to co napisal tom. I Panowie, nie oszukujmy sie - nie oczekujmy profesjonalizmu, 100% logistki, koordynacji jesli ktos robi od fundamentow po dach i moze jeszcze wykonczenie. Tez powinienes sie z tym kliczyc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hokejgk1 18.03.2014 06:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2014 Zrób Pan zdjęcie stanu tych desek to wszystko będzie jasne czy dużo z nimi pracy ... Ja u siebie sam czyściłem z 1,5 m3 desek z betonu i z wkrętów i praca do przyjemnych nie należy, zajęło mi to chyba z 2 dni po 4 godz dziennie ...Tyle że były oblepione betonem dość solidnie ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pitctab 18.03.2014 08:13 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2014 tak jestem z branzy. i uwazam ze z wszystkiego jest wyjscie. tylko trzeba rozmawiac a nie zakladac ze to naciagacz. uwazam ze powinienes przemyslec to co napisal tom. I Panowie, nie oszukujmy sie - nie oczekujmy profesjonalizmu, 100% logistki, koordynacji jesli ktos robi od fundamentow po dach i moze jeszcze wykonczenie. Tez powinienes sie z tym kliczyc. Daruj sobie te moralizatorskie wywody. To że trzeba rozmawiać i nie oczekiwać profesjonalizmu powiedz tym, którzy przez budowlańców partaczy (a takich jest chyba co najmniej 50%) stracili kupę nerwów i pieniędzy. Zobaczysz co powiedzą .... Bo ja o takich budowlańcach mógłbym się wypowiedzieć bardziej dosadnie niż Ty na mój temat!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
m4rsh4ll 18.03.2014 15:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2014 pitctab dodatkowa praca wymaga dodatkowej zapłaty, skoro nie było mowy o czyszczeniu desek z betonu i gwoździ w tej cenie przed podpisaniem umowy to nie widzę sensu się kłócić, najlepiej sam sobie oczyść te deski szlifierką, wyrywanie gwoździ też nie jest straszne trzeba tylko opanować sposób w jaki wychodza najłatwiej.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zeusrulez 18.03.2014 16:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2014 Daruj sobie te moralizatorskie wywody. To że trzeba rozmawiać i nie oczekiwać profesjonalizmu powiedz tym, którzy przez budowlańców partaczy (a takich jest chyba co najmniej 50%) stracili kupę nerwów i pieniędzy. Zobaczysz co powiedzą .... Bo ja o takich budowlańcach mógłbym się wypowiedzieć bardziej dosadnie niż Ty na mój temat!!! nie chce mi się tego komentować . . . Zrobisz jak zechcesz obyś nie wyszedł jeszcze bardziej stratny. Aha i nic nie napisałeś o tym co Pan Jan napisał, czy było to w umowie czy też nie . . . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts