Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Drzwi przesuwne do zabudowy w ścianie. Jak wykonać samemu?

romanp60

Recommended Posts

Witam!

Ostatnio wpadłem na pomysł, aby wprowadzić parę zmian do przedpokoju. Mianowicie, chcę postawić ściankę działową z gk wzdłuż pomieszczenia, aby zrobić garderobę. Postanowiłem zamontować drzwi przesuwne, ale zabudowane w ścianę, aby zaoszczędzić miejsce. Gotowe zestawy nie wchodzą w grę, gdyż cena jest kolosalna. Dlatego wpadłem na pomysł, aby wykonać je samemu. Plan jest taki: całą ściankę stawiam na profilach UW100 i CW100, a w miejscu gdzie drzwi będą się "chować" w ścianę postanowiłem wykorzystać profile CD i UD ze względu na ich szerokość. Po odjęciu od 10 cm dwóch ścianek z UD i CD zostaje 4cm na drzwi. Czy takie coś zda egzamin? Oczywiście system przesuwny będzie dolnotorowy, cała masa drzwi oprze się o podłogę. Załączam projekt 3D zrobiony na szybko ;)

Z góry dziękuję za podpowiedzi

zrzut 2.jpg

zrzut 1.jpg

zrzut 3.jpg

zrzut 4.jpg

Edytowane przez romanp60

Jeśli dasz odpowiednio mocną konstrukcję na górze, szpile do sufitu, to możesz zrobić drzwi wiszące, na gotowym systemie do szaf, do kupienia w każdym sklepie typu castorama. Byle tylko miał wystarczającą nośność.

4 cm to trochę ciasno, ale da radę, ewentualnie możesz zrobić drzwi z płyty meblowej, jeśli Ci to podejdzie do całości wnętrza. Miejsca masz wtedy pełno.

Uwagi:

Zrób wygodny dostęp do prowadnicy, czasem trzeba się jednak do niej dostać. U mnie osiadły po pierwszych kilku tygodniach, szybka regulacja na górnym wózku została mocno przedłużona przez konieczność demontażu osłonek.

Takie drzwi (moje) nie są ciche, opcja cichego wyjścia zamknięcia/otwarcia nie wchodzi w grę.

Przypadkiem nie wieszaj czegoś na takich drzwiach, bo jak wpadnie to szeleści, a wyjąć się nie chce (demontaż skrzydła).

Jeśli zdecydujesz się na skrzydło wiszące to prowadnica dolna przy wyjściu ze ściany i druga w którą wchodzi końcówka przy drzwiach w pełni zamkniętych.

Uchwyt na poprzecznej krawędzi drzwi, aby było je za co chwycić, jak całkowicie wejdą w ścianę (ewentualnie blokada, aby nie mogły tak wejść).

Lepiej aby drzwi były podwieszone a nie jeździły po podłodze - estetyczniejsze i trwalsze rozwiązanie.

Wykańczałem pod koniec zeszłego roku budynek z takim czymś:

http://erkado.pl/?lang=pl&page=chowane_w_sciane&ap=2013_sp2c___schematy

Może przydadzą Ci się te rozmiarówki. Cenowo nie pamiętam ale z tego co właściciel mówił to cena była rozsądna.

P.S. bardzo dobrze, że zdecydowałeś się na system chowany w ścianę a nie naścienny, bo na żywo wygląda on bardzo marnie. Szczególnie, gdy zamkniesz drzwi. Zauważcie, że w katalogach zawsze są one otwarte i nie kłuje to tak w oczy.