romanp60 16.03.2014 19:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2014 (edytowane) Witam! Ostatnio wpadłem na pomysł, aby wprowadzić parę zmian do przedpokoju. Mianowicie, chcę postawić ściankę działową z gk wzdłuż pomieszczenia, aby zrobić garderobę. Postanowiłem zamontować drzwi przesuwne, ale zabudowane w ścianę, aby zaoszczędzić miejsce. Gotowe zestawy nie wchodzą w grę, gdyż cena jest kolosalna. Dlatego wpadłem na pomysł, aby wykonać je samemu. Plan jest taki: całą ściankę stawiam na profilach UW100 i CW100, a w miejscu gdzie drzwi będą się "chować" w ścianę postanowiłem wykorzystać profile CD i UD ze względu na ich szerokość. Po odjęciu od 10 cm dwóch ścianek z UD i CD zostaje 4cm na drzwi. Czy takie coś zda egzamin? Oczywiście system przesuwny będzie dolnotorowy, cała masa drzwi oprze się o podłogę. Załączam projekt 3D zrobiony na szybko Z góry dziękuję za podpowiedzi Edytowane 16 Marca 2014 przez romanp60 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
m.k.k 19.03.2014 14:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2014 Jeśli dasz odpowiednio mocną konstrukcję na górze, szpile do sufitu, to możesz zrobić drzwi wiszące, na gotowym systemie do szaf, do kupienia w każdym sklepie typu castorama. Byle tylko miał wystarczającą nośność. 4 cm to trochę ciasno, ale da radę, ewentualnie możesz zrobić drzwi z płyty meblowej, jeśli Ci to podejdzie do całości wnętrza. Miejsca masz wtedy pełno.Uwagi:Zrób wygodny dostęp do prowadnicy, czasem trzeba się jednak do niej dostać. U mnie osiadły po pierwszych kilku tygodniach, szybka regulacja na górnym wózku została mocno przedłużona przez konieczność demontażu osłonek.Takie drzwi (moje) nie są ciche, opcja cichego wyjścia zamknięcia/otwarcia nie wchodzi w grę.Przypadkiem nie wieszaj czegoś na takich drzwiach, bo jak wpadnie to szeleści, a wyjąć się nie chce (demontaż skrzydła).Jeśli zdecydujesz się na skrzydło wiszące to prowadnica dolna przy wyjściu ze ściany i druga w którą wchodzi końcówka przy drzwiach w pełni zamkniętych.Uchwyt na poprzecznej krawędzi drzwi, aby było je za co chwycić, jak całkowicie wejdą w ścianę (ewentualnie blokada, aby nie mogły tak wejść). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
romanp60 19.03.2014 20:28 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2014 Dzięki za podpowiedzi, tylko jak sprawa ma się wtedy z montażem profili aluminiowych? Teoretycznie płyt nie wolno mocować do dolnych ani górnych profili a tu konstrukcja będzie musiała być połączona na sztywno, np. nitami. Czy takie coś zda egzamin? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
m.k.k 20.03.2014 08:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2014 Tu trudno mi odpowiedzieć, jestem użytkownikiem, a nie wykonawcą. Mogę Ci opisać, jak to jest zrobione u mnie, ale to trochę inny przypadek, więc nie wiem, jak bardzo będzie adekwatny i czy chce Ci się czytać elaboraty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sznajci 20.03.2014 19:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2014 Lepiej aby drzwi były podwieszone a nie jeździły po podłodze - estetyczniejsze i trwalsze rozwiązanie.Wykańczałem pod koniec zeszłego roku budynek z takim czymś:http://erkado.pl/?lang=pl&page=chowane_w_sciane&ap=2013_sp2c___schematyMoże przydadzą Ci się te rozmiarówki. Cenowo nie pamiętam ale z tego co właściciel mówił to cena była rozsądna. P.S. bardzo dobrze, że zdecydowałeś się na system chowany w ścianę a nie naścienny, bo na żywo wygląda on bardzo marnie. Szczególnie, gdy zamkniesz drzwi. Zauważcie, że w katalogach zawsze są one otwarte i nie kłuje to tak w oczy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts