Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Przróbka starej instalacji CO

Mefi100

Recommended Posts

Witam

Sporo czasu minęło od mojej ostatniej wizyty ale czasem proste sprawy się komplikują.

Zaczynam remontować stary dom ( Podejście drugie ). Dom powstał prawie 50 lat temu i posiadał instalacje CO grawitacyjną schemat poniżej

Schemat1.jpg

Kilka lat temu przeprowadzono modyfikacje instalacji zamontowano piec na ekogroszek firmy HEF. Jednak wydaje mi się że sposób montażu pozostawia sporo do życzenia. Front pieca jest wyżej niż jego tył przez co piec jest zapowietrzony, rura łącząca go z kominem opada w stronę komina,

Zamontowano pompę CO i dość mocno zredukowano średnice rur.

DSCN0062q.jpgDSCN0064q.jpgDSCN0069q.jpgDSCN0065q.jpg

W tym roku mogłem po raz pierwszy sprawdzić jak to działa. Okazuje się że nie działa.

Na parterze budynku jest gorąco natomiast na pierwszym piętrze zimno wręcz lodowato.

Dodam że na wszystkich grzejnikach za wyjątkiem jednego na parterze są tego typu zawory

DSCN0054.JPG

Jeden z grzejników ma w tym miejscu zwykłą złączkę.

Odwiedzało mnie już kilku specjalistów i każdy mówił co innego, chcieli wymieniać już niemal wszystko, począwszy od sposobu połączenia instalacji przy piecu, przez zmianę średnicy rurek przy piecu ze zmianą pompy włącznie.

Był jeden konkretny z Piekar Śląskich jednak zgubiłem do niego namiar.

Proszę o pomoc co może być przyczyna niskiej temperatury na piętrze budynku?

Czy wymiana średnicy rurek coś da ?

Czy brak zaworu na grzejniku może być przyczyna problemów ?

Czy montaż termostatów pomoże ?

Czy wymiana pompy na mocniejszą przyniesie efekt ?

proszę o pomoc i pozdrawiam.

Edytowane przez Mefi100

Tak naprawdę nie jest istotne czy jest w domu zimno czy ciepło .Istotne jest czy grzejniki grzeją .Może grzeją , ale jest ich za mało.

Zmontowanie zaworów termostatycznych i pompy zdecydowanie ułatwi regulację instalacji.Ale nie będzie to instalacja grawitacyjna tylko pompowa ,a wtedy zwiększanie średnicy rur jest bez sensu No chyba ,że dla urody.

Ale w instalacjach grawitacyjnych najcieplej jest na górnych kondygnacjach(ciepło idzie do góry).

Na piętrze w pokojach jest po 20 żeliwnych żeberek na parterze 18. Grzejniki grzeją ale te na parterze parzą na piętrze są gorące

Ze zwiększeniem średnicy rury chodziło o to że specjalista stwierdził że z pieca wychodzi rura o dużej średnicy jest dosyć mocno zredukowana i za pompą znowu jest duża średnica. podobno to źle

Nie znam się na tym i wolał bym uniknąć eksperymentów na sobie.

Czy przy włączaniu pompy CO słychać uderzenie zaworu różnicowego? Jeśli tak to przy kotle nic nie rób tylko skup się na regulacji przepływu. Może potrzeba wyczyścić filtr przed pompą. Pompę na CWU daj na najniższy bieg. Zawór 3d jeśli ma rozdzielać ciepło powinien być zamontowany na powrocie, a pompa między nim a kotłem. Edytowane przez gersik