powell 17.03.2014 14:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2014 Znalazłem tylko stare tematy dotyczące frezowania betonu, może ktoś mi coś podpowie....Mój murarz nie popisał się podczas wylewania chudziaka i w jednym pomieszczeniu mam różnicę wysokości dochodzącą do 5cm (mierzone profesjonalnym niwelatorem). Podobnie jest w innych pomieszczeniach. Zastanawiam się co z tym fantem ztobić. Chcę dać 20cm styro i wszędzie podłogówkę, w niektórych miejscach jednak będę musiał albo pocienić styropian, albo (w innych miejscach) pogrubić posadzkę. Ponieważ styro mam już kupione (2x 10cm), rozpatruję trzecią możliwość - frezowanie chudziaka. W Ramirencie wypożyczenie frezarki kosztuje ok. 400zł na dobę, nie wiem jednak jak z dostępnością. Ile mogłoby kosztować wynajęcie ekipy do sfrezowania chudziaka? Ile by to trwało? Brać się za to samemu ? Powiedzmy, że dostęp do niwelatora mógłbym mieć po okazyjnej cenie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
surgi22 17.03.2014 23:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2014 Zapomnij że wyfrezujesz 5 cm różnice tanio , wynajęcie maszyny 400PLN a kamienie jak liczone za mm ?? Frezowałem chudziaka ale różnice miałem minimalne ( chodziło o wyrównanie przed przygrzaniem papy termozgrzewalnej ) ponieważ kamienie szły jak woda, znalazłem namiar i sam kupiłem kamienie -zdecydowanie taniej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
powell 18.03.2014 10:03 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2014 A ile będę musiał wyłożyć na takie frezowanie? Ile kosztują "kamienie" do maszyny ?Ogólnie jestem przygotowany na jakieś tam wydatki, wolałbym zrobić to dobrze, tym bardziej, że już kupiłem styropian. Tylko jak się do tego zabrać i ile to będzie kosztować?Skuwanie ręczne wszystkiego raczej mi się nie uśmiecha... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jar.os 18.03.2014 12:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2014 może się okazać że po sfrezowaniu zostanie Ci 1 cm tego chudziaka a to już nie będzie dobre ....na moje oko szybciej i taniej będzie zdjąć to do czysta i wylać jak ma być Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
surgi22 18.03.2014 21:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2014 Ile masz cm tego chudziaka i jaki B15 B20 ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
powell 19.03.2014 07:51 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2014 (edytowane) Chudziaka miało być 10cm (B10), ale jestem prawie pewien, że majster nalał więcej. Widziałem jak wbija pręty kontrolne przed wylaniem betonu (do kontroli grubości warstwy betonu) ale teraz nie widzę żadnego z nich - czyli są całkowicie zalane. Edytowane 19 Marca 2014 przez powell dodatkowe info Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
surgi22 19.03.2014 11:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2014 Możesz spróbować wyrównać - zobaczysz ile Ci pójdzie kamieni ( zapytaj w Remirencie o cenę mm startego kamienia ) a resztę wyrównaj styro. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maggs1 19.03.2014 20:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2014 (edytowane) Styropian łatwiej dopasować, a tam gdzie 5cm różnicy to kup lepszy styro albo styrodur, taniej to wyjdzie i szybciej niż frezowanie. Możesz też podnieść poziom podłogi o 5cm i nawieźć później ziemi wokół domu. Moim zdaniem lepsze to niż koszty czas i energia poniesione na frezowanie, ale decyzja należy do Ciebie. Pozdrawiam. Edytowane 19 Marca 2014 przez maggs1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
powell 20.03.2014 07:55 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2014 Styropian mam już kupiony b. dobry, styrodur ma gorsze parametry cieplne niż styropian a podniesienie podłogi nie wchodzi w grę (zamontowane drzwi wejściowe i tarasowe). W ostateczności będę pocieniał styropian, ale wolałbym tego uniknąć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dominik bfc 20.03.2014 21:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2014 (edytowane) Nie wiem czy mniej czasochłonne i łatwiejsze było by na nowo osadzenie drzwi nie wiem ile sztuk ich masz.. Podcięcie nadproży ok 3 cm bo tyle zapewne wystarczy i wyliczenie aby otwierały się blisko podłogi ostatecznej jeżeli masz porządny niwelator to nie problem. Możesz też wylewkę na styro wykonać z mikrozbrojeniem spokojnie 3cm nawet przy podłogówce wystarczy- nie popęka. Dla spokoju możesz polać 4cm. Przy użyciu np. szlifierki 125 bosch ( zwykłej niekoniecznie takiej przeznaczonej do frezowania) z dostawką odsysającą pył na tarczę do betonu ( tarcza bosch koło 100zł inne taniej) możesz zeszlifować tam gdzie najwięcej np. 1 lub 2 cm i może resztę podrównasz półsuchą podsypką i nawet może się obyć bez ruszania osadzonych drzwi lub aż tak głębokiego podcinania nadproży. Wszystko zależy jak duże są te pola do frezowania...spray do znakowania i maluj Edytowane 20 Marca 2014 przez Dominik bfc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts