Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Problemy z kranem

delform

Recommended Posts

Witam

Problem mam dość typowy przez ostatnich kilka dni woda mocno cieknie z kranu w kuchni. Mieszkam w bloku parę miesięcy temu jedna firma wymieniała u Nas pion. Jeden licznik został odwrotnie założony, problem polega na tym, że po rozkręceniu kranu uszczelki są w dobrym stanie więc nie powinno cieknąć ,a le jeśli zamknę oba zawory z strony zimnej wody nadal kapie woda.

Kwestia nieszczelnego licznika czy z mojej głupoty coś przeoczyłem.

Z góry dziękuje za jakieś sensowne porady :)

Założenie licznika nie ma z tym nic wspólnego.

Co do uszczelek, jesteś pewien, że są poprawne? Rozumiem, że woda kapie z wylewki. Jeśli tylko kapie, to jesteś pewien, że to zimna. Może puszcza zawód ciepłej, ale zdąży wystygnąć w wylewce, zanim z niej wykapie.

Wrzuć fotkę baterii, w różnych bateriach są inaczej montowane uszczelki, może wtedy ktoś Ci coś więcej podpowie.

I drugie pytanie: jakiego typu to jest bateria, jednouchwytowa, czy klasyczna z dwoma zaworami, a jeśli klasyczna, to czy stary typ z uszczelkami, czy nowy, z głowicami ceramicznymi (różnica dla laika jest taka, że nowe do odkręcenia na max wymagają połowy obrotu kurka, w starym trzeba kilka razy obrócić).

Jeśli bateria jednouchwytowa bądź nowa z głowicami ceramicznymi, to śmieci płynące rurami po zmianie licznika mogły je uszkodzić, niestety.

J.

Cieknie z wylewki, dla pewności mogę wymienić uszczelki. Kran starego typu chyba jeszcze Gierka pamięta przynajmniej jeden pełen obrót zanim poleci mocny strumień wody. dziwi mnie tylko, że jeśli odkręcę całą baterię to pomimo że oba zawory są zakręcone ze strony gdzie jest zimna woda zaczyna lekko lać się woda, z drugiej strony jest szczelność...

Stare zawory, stare grzybki, wytarte głowice, zakamienione gniazda, stare uszczelki... jeśli chce ci się, to wszystko to można powymieniać na nowe, ale szczerze mówiąc nie wiem, czy jest sens. Nawet chińska tania bateria z marketu będzie chyba pewniejsza, a na pewno ładniejsza.

Zawór odcinający, jeśli jest równie stary pewnie też jest nieszczelny, stąd lekki przeciek.