Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Rolety zewnętrzne do okna montowanego w styropianie

Recommended Posts

Dobry wieczór.

Czy mógłby mi ktoś z forumowiczów pomóc, jakie rolety będą pasować do okien montowanych w styropianie?

Zależy mi na tym żeby skrzynka rolety była schowana. Ściany będą grubości 24cm plus 20cm styropianu. Okno wchodzi w styropian na ok. 10 cm, tak że jego wewnętrzna rama licuje z murem.

Witam

Schować można w takiej sytuacji tylko nadstawne ale ..

Jeżeli okno jest w ociepleniu to jak jest montowane ?

dlaczego pytam - ano dlatego, że w zależności od szerokości rolety jest konieczne stosowania tz konsol statycznych i/lub odpowiednich adapterów.

Wg np Exte, z tego co pamiętam, maksymalny wymiar rolety na adapterze pcv to 1500 na stalowym maks 2400 powyżej konieczna konsola statyczna montowana do nadproża.

Z drugiej strony uciekać w ocieplenie z oknem i roleta nadstawna to jak wybrać się na spacer zimową porą w kożuchu i sandałach - ale to oczywiście moje zdanie :)

Pozdrawiam

Schować można w takiej sytuacji tylko nadstawne ale ..

Jeżeli okno jest w ociepleniu to jak jest montowane ?

dlaczego pytam - ano dlatego, że w zależności od szerokości rolety jest konieczne stosowania tz konsol statycznych

A jaki widzisz problem by zastosować konsole statyczne przy wysunięciu 10cm?

Nie jest też prawdą, że w tej sytuacji "tylko nadstawne". Proponuję przyjrzeć się rozwiązaniom firmy Beck+Heun.

Witam

A jaki widzisz problem by zastosować konsole statyczne przy wysunięciu 10cm?

Nie jest też prawdą, że w tej sytuacji "tylko nadstawne". Proponuję przyjrzeć się rozwiązaniom firmy Beck+Heun.

No tak zagalopowałem się - można i inaczej :)

Ta mi się chyba najbardziej podoba - ROKA-TOP-RG

a co do problemu w konsoli statycznej - nie widzę - mówię tylko, że MA BYĆ przy określonych wymiarach.

pozdrawiam

Edytowane przez MMichal

• 3 weeks później...
Jest to ciepły montaż okien trzeba było zastosować nadproże leiera ale najprostszym sposobem jest montaż rolet standard montowanych nad oknem o ile jest na to miejsce zawsze można wywalić belkę nadokienna i wstawić tak jak wyżej pisałem nadproże przystosowane na montaż pancerza rolety Edytowane przez markomix